زمینه و هدف: برخی از مطالعات علوم پایه حاکی از تأثیر لکوسیتها در فعالسازی پلاکتها میباشند. ازآنجاییکه CD40L از مولکولهای پیش التهابی مهم پلاکتی بوده و همچنین میزان آن در فرآوردهای پلاکتی میتواند بهعنوان یک مارکر تشخیصی در فرایند PSL (Platelet Storage Lesion) محسوب گردد، در مطالعه حاضر به بررسی اثر فرایند کاهش لکوسیتی بر میزان بیان CD40L در پلاکتهای کنسانتره پرداخته شد.
روش کار: کنسانترههای پلاکتی حاصل از PRP (Platelet Rich Plasma) بعد از تهیه به دو گروه پلاکتهای کنسانتره (غیر فیلتره) و فیلتر شده پیش از ذخیره تقسیم گردیدند. با استفاده از روش فلوسایتومتری، سطوح بیان CD40L در روزهای 1، 3 و 5 بعد از ذخیره در هر دو فرآورده مذکور سنجیده و مقایسه شد. برای تحلیل دادهها از نرمافزار Graphpad استفاده گردید. برای مشخص کردن منشأ تفاوت احتمالی بین سه روز نگهداری از آزمایش Kruskal Wallis استفاده شد. برای مقایسه تفاوتهای بین دو گروه از Mann–Whitney U test استفاده گردید.
یافتهها: بیان CD40L در روزهای 1، 3 و 5 در فرآوردههای غیر فیلتره به ترتیب 06/5±35، 84/5±62 و 19/6±82 درصد بود که بیان این مولکول در روزهای سوم و پنجم نگهداری افزایش معناداری را نسبت به روز اول نشان داد (05/0p>). بیان CD40L در روزهای 1، 3 و 5 در فرآوردههای فیلتره نیز به ترتیب 4±24، 4±41 و 6±51 بود درحالیکه الگوی افزایشی مشابهی از بیان CD40L در اینجا نیز مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که در فرآوردههای فیلتره کاهش لکوسیتی، میزان بیان CD40L در روزهای 3 و 5 نگهداری کاهش معناداری نسبت به پلاکتهای غیر فیلتره داشت.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از تأثیر لکوسیتها در القای فرآیند PSL بود. همچنین با توجه به اهمیت مولکول CD40L در فرایندهای التهابی، به نظر میرسد که کاهش بیان این مولکول متعاقب فیلتراسیون بتواند در کاستن عوارض نامناسب انتقال فرآوردههای پلاکتی مؤثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |