جلد 23، شماره 143 - ( 2-1395 )                   جلد 23 شماره 143 صفحات 56-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

mobasheri F, kafi M. Relationship between personality characteristics and psychological hardiness of operating room staff in Al-Zahra hospital of Isfahan in 2014. RJMS 2016; 23 (143) :47-56
مبشری فاطمه، کافی موسی. رابطه ویژگی های شخصیتی و سرسختی روانشناختی در کارکنان اتاق عمل . مجله علوم پزشکی رازی. 1395; 23 (143) :47-56

دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، mobasheri_fatemeh@yahoo.com

زمینه و هدف: شخصیت مجموعه­ای از ویژگی­های روان­شناختی و رفتاری نسبتاً پایدار فرداست که در بروز سرسختی روان­شناختی مؤثر می­باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین ویژگی­های شخصیتی و سرسختی روان­شناختی کارکنان اتاق عمل انجام شد.

روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی با روش همبستگی می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان زن بخش اتاق عمل الکتیو 1 و جراحی پلاستیک (پرستاران اتاق عمل و تکنیسین­های اتاق عمل و تکنیسین­های بیهوشی) بیمارستان الزهرای اصفهان بود. تعداد 101 نفر از آن­ها با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس به‌عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و پرسش‌نامه‌های شخصیتی نئو و سرسختی روان­شناختی کوباسا اجرا شد. برای آنالیز داده‌ها، از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام‌به‌گام استفاده گردید.

یافته‌ها: یافته‌های پژوهش حاکی از آن بود که از بین ابعاد ویژگی­های شخصیتی، فقط بعد وجدانی بودن با نمره کل سرسختی روان­شناختی و مؤلفه­های آن رابطه معنادار دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام‌به‌گام نشان می­دهد که از میان ویژگی­های شخصیتی و مؤلفه­های آن تنها مؤلفه وجدانی­ بودن توانسته است سرسختی روان­شناختی را پیش­بینی کند.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه ویژگی وجدانی بودن در پیش­بینی سرسختی روان­شناختی مؤثر است. به این معنا که هر چه میزان وجدانی بودن در افراد بالاتر رود، سرسختی روان­شناختی آن­ها نیز به‌مراتب افزایش می‌یابد.