ژن درمانی بهعنوان راهکاری نوید بخش برای درمان طیف گستردهای از بیماریهایی غیر از اختلالات نادر وراثتی و تکژنی توجه بسیاری را بهخود جلب کرده است. بدین منظور میبایست اسیدهای نوکلئیک به سلولهای هدف انسانی ارائه و بیان شود. این مقاله به مرور تاریخچه، مسائل پراهمیت، پیشرفتهای اخیر و آیندهی ژن درمانی میپردازد.
نخستین کارآزمایی بالینی موفق ژن درمانی در دهه 1990 میلادی برای درمان یک اختلال ژنتیکی ارثی به نام (Severe CombinedImmunodeficiency- SCID) انجام گرفت. در سال های بعد تعداد کارآزماییها فزونی یافت. بااین حال مطالعات اولیه انتظارات را برآورده نکرد. پیشرفتهای اخیر در زمینهی حاملهای انتقال ژن موجب گردید رویای ژن درمانی بیماریهای وخیم لاعلاج مجدداً به واقعیت نزدیک شود.
پیش از اینکه ژن درمانی بتواند بهعنوان روشی مقبول جهت درمان بیماریها عمومیت یابد ابتدا نیاز است برخی از موانع داخل سلولی و خارج سلولی برطرف شود. امروزه طیف وسیعی از حاملها جهت انتقال ژن توسعه یافتهاند. چندین وکتور ویروسی و غیرویروسی ایمن برای درمان موفقیتآمیز برخی بیماریهای ارثی، نقص ایمنی، چشمی و سرطان ابداع و استفاده شده است. وکتورهای ویروسی برای ژن درمانیِ بیماریهایی که به بیان طولانی مدت ژن نیاز دارند مناسب است. اگرچه اثربخشی وکتورهای غیرویروسی کمتر از ویروسیهاست اما آن ها اختصاصیت بیشتر، ایمنیزایی کمتر و توانایی انتقال ژن های با طول بیشتر را دارند.
در مجموع، پیشرفتهای اخیر راهکارهای مختلف ژن درمانی توانسته است تاحدودی انتظاری که سال هاست از ژن درمانی میرود را به واقعیت نزدیک کند و امیدواری فراوانی را برای موفقیتهای بیشتر آینده فراهم آورد. به نظر میرسد ژن درمانی راهحل نهایی قرن حاضر برای درمان بسیاری از بیماریهای انسانی است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |