زمینه و هدف: سوختگی یکی ازعلل اصلی
ناتوانی و مرگ ومیر درجهان است که عوارض
اقتصادی واجتماعی وخیمی به همراه دارد. هدف این مطالعه بررسی تفاوت جنسیت در میزان
خطرمواجهه با آسیبهای ناشی از سوختگی و نیز مشخصات و پیش
آگهی آن است .
روش کار: برای انجام این مطالعه
توصیفی ـ تحلیلی گذشته نگر، اطلاعات لازم از پرونده بیماران از ابتدای سال 1386تا
انتهای سال91 استخراج گردید و متغیرهای جنس، سن، تاهل، انگیزه سوختگی، درصد سوختگی،
درجه سوختگی، عامل سوزاننده و نحوه ترخیص، در فرم طراحی شده وارد شد، و با استفاده
از نرم افزار آماری SPSS ویراست 16 و و با
استفاده از آزمون T-test و Chi-square
، نقش جنسیت بر اساس متغیر های مورد نظر بررسی شد .
یافته ها: از مجموع 7021 بیمار دچار سوختگی 1815 نفر، مونث (25.9%) و 5206نفر مذکر (74.1) بودند .میانگین سنی بیماران
بستری شده درزنان 5/28 سال(SD=21.9) و در مردان 8/28 سال (SD=17.6)بود که اختلاف آماری
معنی داری نداشتند (pv=0.510)در مقایسه جنسیت با مورتالیتی ،درصدسوختگی،درجه سوختگی ،عوامل سوزاننده،وضعیت
تاهل و نحوه ایجادسوختگی ومیانگین طول مدت بستری بین دو جنس تفاوت آماری معنی داری
مشاهده شد.بطوریکه شایعترین عامل سوزاننده در زنان آب جوش ودرمردان برق بود( p<0.001 . ) ) میانگین درصد مورتالیته در زنان حدوداً دوبرابر مردان بود( p<0.001 )،سوختگی در زنان بیشتر درجه دو ودر مردان بیشتردرجه
سه بود ( 038pv=0/)ومیانگین درصد سوختگی در زنان بیشتر از مردان (P<0.001) بود درصد و تعداد مواارد سوختگی ناشی از خودسوزی در زنان مجرد به طور معنی داری
بیشتر بود(P<0.001)ومیانگین طول مدت بستری در مردان به طور معنی داری بیشتر
از زنان بود ( pvalue=0.035).
نتیجه گیری:
شایعترین عامل سوختگی
در زنان، آب جوش و غذای داغ است که این امر به علت فعالیت بیشتر زنان در پخت و پز و
حضور بیشتردر آشپزخانه می باشد این عامل سوزاننده
(آب جوش و غذای داغ ) بعلت خاصیت سرازیری واز دست دادن گرما درطول مسیر، سبب ایجاد
سوختگی با وسعت بیشتر ودرجه کمتردر زنان می شود .وضعیت ایمونولوژیکی زنان در مواجهه
با سوختگی یکی از علل افزایش مورتالیته در آنها می باشد. با توجه به افزایش خودسوزی
در زنان مجرد ،انجام مشاوره های روانشناسی وشناخت علل وبرنامه ریزی جهت بهبود وضعیت
روحی روانی ایشان می تواند سبب کاهش سوختگی با انگیزه خودسوزی در این گروه گردد. ارائه
آموزش های پیشگیرانه بویژه در حین آشپزی می
تواند کاهنده سوختگی وزمینه سازافزایش بقای آنان پس از سوختگی در بررسی های آینده باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |