زمینه و هدف: اختلال رشد Failure to thrive:FTT))، تاخیر یا توقف در رشد کودک است و عدم رسیدگی به این اختلال باعث بروز عوارض جدیتری همچون افزایش مرگ و میر، کاهش یادگیری و معلولیت ذهنی، عاطفی یا جسمی میشود. در این مطالعه به بررسی عوامل موثر در بروز این اختلال پرداخته میشو.
روش کار: داده های این مطالعه طولی کودکان زیر 2 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشت تهران بودند که تعداد 1200 کودک با استفاده از روش نمونهگیری خوشه ای دومرحلهای و با توجه به معیارهای ورود به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از جمع آوری اطلاعات دو سال اول زندگی کودکان، عوامل موثر بر اختلال رشد با استفاده از نرم افزار و مدل رگرسیون چندسطحی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: عوامل ابتلا به اسهال، عفونت ادراری و تنفسی، دندان درآوردن، تغذیه، قطع شیر مادر و سایر بیماریها تاثیر معناداری در ایجاد اختلال رشد کودک داشتند که از میان آنها بزرگترین مقدار نسبت بخت مربوط به عامل ابتلا به اسهال بود، به علاوه مولفههای تصادفی مدل مربوط به عرض از مبدا و زمان نیز معنادار شدند.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، عوامل ارگانیک و غیر ارگانیک هر دو در بروز این نارسایی موثر هستند. با توجه به معناداری اثرات تصادفی مدل، عوامل شناخته شده به تنهایی برای پیش بینی اختلال رشد کودکان کافی نبوده و ویژگیهای فردی کودکان و عوامل ژنتیکی و محیطی نیز در بروز اختلال رشد موثر است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |