زمینه و هدف: امروزه بهزیستی روانشناختی به عنوان یکی از موضوعات مهم در مطالعات بیماریهای مزمن مطرح است. بیماریهای قلبی- عروقی مستقیماً ناشی از برخی رفتارهای نادرست افراد، ویژگیهای روانشناختی آنان و استرس و اضطراب هستند. هدف مطالعهی حاضر بررسی و توصیف مؤلفههای بهزیستی روانشناختی بیماران قلبی مراجعهکننده به بیمارستان اکباتان همدان بود.
روش کار: روش پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی میباشد. 82 نفر از بیماران قلبی مراجعهکننده به بیمارستان اکباتان همدان با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنیها «مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف» را تکمیل کردند. دادهها بهوسیلهی نسخهی شانزدهم نرمافزار SPSS و به کمک روشهای آمار توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین بهزیستی روانشناختی در بین بیماران قلبی 5/275 میباشد و نیز میانگین رشد فردی، زندگی هدفمند، تسلط بر محیط، پذیرش خود، خودمختاری و روابط با دیگران به ترتیب 085/45، 866/44، 537/44، 33/45، 733/47 و 5/50 است. همچنین از نظر آماری بین مؤلفههای بهزیستی روانشناختی زنان و مردان تفاوت معناداری وجود داشت (05/0 >p)؛ در حالی که بین دامنهی سنی و سطوح مختلف تحصیلات تفاوت آماری معناداری در ارتباط با مؤلفههای بهزیستی روانشناختی دیده نشد (05/0 <p).
نتیجه گیری: بهزیستی روانشناختی بیماران قلبی شهر همدان نسبتاً متوسط و حتی پایین میباشد. میتوان گفت که در مقایسه با افراد سالم، بهزیستی روانشناختی این بیماران بهطور قابلتوجهی پایین است. بهزیستی روانشناختی بیماران قلبی مرد و زن با هم تفاوت داشت، اما با در نظر گرفتن دامنهی سنی و سطح تحصیلات، تفاوتی در میزان بهزیستی روانشناختی بیماران قلبی دیده نشد. پس نمیتوان بهزیستی روانشناختی را بر مبنای دامنهی سنی و میزان تحصیلات پیشبینی کرد.