جلد 21، شماره 118 - ( 1-1393 )                   جلد 21 شماره 118 صفحات 101-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seighali F, Fallahi M, Farahani Z. The effect of breastfeeding workshop on attitude, knowledge and practice of participants. RJMS 2014; 21 (118) :92-101
صیقلی فریبا، فلاحی محدثه، فراهانی زهرا. عوامل موثر بر تاثیر گذاری کارگاه ترویج تغذیه با شیر مادر بر دانش، نگرش و عملکرد شرکت کنندگان. مجله علوم پزشکی رازی. 1393; 21 (118) :92-101

زمینه و هدف : با وجودی که 70% مادران بلافاصله پس از زایمان مبادرت به شیردهی می کنند، تنها 2/32% تا 6 ماهگی طفل، به شیردهی ادامه می دهند. کارکنان بهداشتی در بخش های مامایی و زنان، کودکان و نیز پزشکان خانواده نقش کلیدی در تحکیم اعتماد به نفس مادران و آگاهی از توانایی خود در شیردهی و رفع مشکلات شیردهی دارند .

روش کار : در این مطالعه تاثیر برگزاری کارگاه ترویج تغذیه با شیر مادر بر آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل بهداشتی ارزیابی شده است. کارگاه در مدت سه روز مشتمل بر جلسات سخنرانی با استفاده از اسلایدهای آموزشی و انتهای هر جلسه به پرسش و پاسخ اختصاص یافت. در بخش عملی نحوه دوشیدن شیر، کمک به مادر به منظور به سینه گذاشتن نوزاد و نحوه صحیح شیردهی صورت گرفت. شرکت کنندگان قبل و بعد از گذراندن کارگاه به پرسش نامه پاسخ دادند.

یافته‌ها: کارگاه با حضور 40 شرکت کننده با میانگین سنی 8/37 سال، 9 نفر مجرد و 31 نفر متأهل، که از بین متأهلین 26 مورد دارای فرزند بودند، تشکیل شد. از بین شرکت کنندگان 5/57% سابقه شیردهی (خود یا همسر) داشتند. با استفاده از آزمون تی تست زوج، حضور در کارگاه باعث بهبود آگاهی، نگرش و عملکرد فراگیران شده بود ( 05/0 > p ). با به کارگیری آزمونهای یک طرفه پیرسون و آنوآ، بین آگاهی و مشخصات دموگرافیک داشتن فرزند، سن، و سابقه شیردهی، تاثیر معنی داری مشاهده شد. همچنین در مورد نگرش تنها داشتن فرزند و در تغییر عملکرد تنها سن نقش تاثیر گذار داشت.

نتیجه گیری : برگزاری دوره های ضمن خدمت برای پرسنل بهداشتی باعث تغییر مثبت در میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آنان در امر مشاوره تغذیه با شیر مادر شده است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گوارش اطفال