جلد 21، شماره 118 - ( 1-1393 )                   جلد 21 شماره 118 صفحات 80-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yadollahi A, Mirzazadeh A, Fata L. Predicting academic achievement through emotional intelligence and sociodemographic variables. RJMS 2014; 21 (118) :73-80
یداللهی آزیتا، میرزازاده عظیم، فتی لادن. پیش بینی موفقیت تحصیلی بر اساس هوش هیجانی و مولفه های جمعیت شناختی. مجله علوم پزشکی رازی. 1393; 21 (118) :73-80

زمینه و هدف : پیشرفت تحصیلی دانشجویان، در کسب موفقیت‌های آتی آن ها از اهمیت بسزایی برخوردار است و عدم توجه به این مقوله‌ی اساسی و به تبع آن افت تحصیلی، موجب کاهش سطح علمی و کارایی دانشجویان خواهد شد. هدف از انجام این پژوهش پیش­بینی موفقیت تحصیلی از طریق مولفه‌های هوش هیجانی و برخی از متغیرهای جمعیت شناختی می‌باشد.

روش کار : این پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی می‌باشدکه در آن 114دانشجوی پزشکی سال اول دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی91-1390 شرکت کردند. جامعه آماری کلیه دانشجویان رشته پزشکی ورودی سال 1390 بودند. دانشجویان پرسش نامه هوش هیجانی بار-ان را در ابتدای سال تحصیلی تکمیل نمودند و در پایان یک سال تحصیلی معدل (شاخص پیشرفت تحصیلی) و برخی از متغیرهای جمعیت شناختی آن ها به روش خود اظهاری جمع آوری شد. در تحلیل نتایج از همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج رگرسیون گام‌به‌گام نشان داد بین مولفه‌های هوش هیجانی و موفقیت تحصیلی ارتباط معناداری وجود ندارد. اما بین نوع سهمیه و موفقیت تحصیلی ارتباط معنا داری وجود دارد که در آن F(2,101)= 7/317 در سطح معنا داری p<0/001 .

نتیجه گیری : نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از این است که هوش هیجانی تاثیری در موفقیت تحصیلی ندارد. این در حالی است که هوش هیجانی یکی از الزامات موفقیت یک پزشک در زندگی حرفه‌ای‌اش می‌باشد. در شیوه ارزشیابی کنونی دانشجویان هوش هیجانی جایگاهی ندارد. در این صورت در شیوه ارزشیابی باید تغیرات اساسی صورت گیرد. همچنین برای نحوی پذیرش دانشجویان باید تدابیری اندیشید که تاثیر سهمیه در آن معقول ‌ تر شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش پزشکی