جلد 24، شماره 156 - ( خرداد 1396 )                   جلد 24 شماره 156 صفحات 31-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Borjian Fard M, Choobineh S, Akbar Nejad A, Kordi M R. The effect of omega-3 supplementation on pulmonary function in athletics after single bout of exhaustive exercise. RJMS 2017; 24 (156) :22-31
برجیان فرد محبوبه، چوبینه سیروس، اکبر نژاد علی، کردی محمدرضا. تاثیر مکمل سازی اسید چرب امگا3 بر عملکرد ریوی دختران ورزشکار پس از یک وهله فعالیت ورزشی درمانده ساز. مجله علوم پزشکی رازی. 1396; 24 (156) :22-31

دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، mbborjian@gmail.com

زمینه و هدف: انقباض برونشی ناشی از ورزش (Exercise-Induced Bronchoconstriction-EIB) در ورزشکاران مشکل شایعی است که می‌تواند سلامت و عملکرد این افراد را تحت تاثیر قرار دهد، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مصرف مکمل امگا-3 بر عملکرد ریوی دختران ورزشکار پس از یک وهله فعالیت ورزشی درمانده ساز بود.
روش کار: تحقیق حاضر نیمه تجربی و با مدل انسانی انجام شد. بدین منظور 22 دانشجوی دختر ورزشکار با میانگین و انحراف استاندارد سنی، توده‌ی بدن و حداکثر اکسیژن مصرفی به ترتیب 78/0 ± 2/21، 32/2 ± 2/21 و 97/4 ± 5/40 به طور تصادفی ساده به دو گروه دارونما و مکمل تقسیم شدند. گروه مکمل (11n=) روزانه یک عدد کپسول امگا-3 حاوی ایکوساپنتانوییک اسید (EPA) و دوکوساهگزاانوئیک اسید (DHA) و گروه دارونما (11n=) کپسول دارونما حاوی روغن زیتون را به مدت 3 هفته مصرف کردند. نتایج حاصل از اسپیرومتری نیز در ابتدا و پایان دوره مکمل‌سازی قبل، 1، 5، 10 و 15 دقیقه بعد از فعالیت ورزشی درمانده ساز جمع آوری و ثبت شدند. داده‌ها به وسیله­ی آزمون آماری آنالیز واریانس دوراهه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح 05/0 p<مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد، مصرف امگا-3 به مدت 3 هفته اثر مثبت معناداری بر روی حجم‌های ریوی FEV1، FVC و PEF دارد (05/0p<).
نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد که مصرف مکمل امگا-3 می تواند موجب بهبود عملکرد ریوی ورزشکاران شود و همچنین مصرف مکمل امگا-3 با کاهش افت FEV1 در 1، 5، 10 و 15 دقیقه پس از فعالیت ورزشی همراه خواهد بود که می‌تواند به منظور مهار EIB مورد استفاده قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش