جلد 19، شماره 99 - ( 6-1391 )                   جلد 19 شماره 99 صفحات 39-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gohari M R, Salehi M, Zaeri F, Moghdamifard Z, Kholdi N, Vahabi N. Application of random effect model for determining factors affecting FTT in less than 2 years children in east of Tehran. RJMS 2012; 19 (99) :32-39
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-2201-fa.html
گوهری محمود‌رضا، صالحی مسعود، زایری فرید، مقدمی‌فر زینب، خلدی ناهید، وهابی نسیم. به کارگیری مدل اثرات تصادفی در تعیین عوامل موثر بر اختلال رشد کودکان زیر 2سال مراجعه کننده به مراکز بهداشت شرق تهران. مجله علوم پزشکی رازی. 1391; 19 (99) :32-39

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-2201-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (11770 مشاهده)

  زمینه و هدف: اختلال رشد ( Failure To Thrive-FTT )، تاخیر یا توقف در رشد کودک است و عدم رسیدگی به این اختلال باعث بروز عوارض جدی‌تری همچون مرگ و میر، افزایش سایر بیماری های مرتبط، کاهش یادگیری و ناتوانی و معلولیت ذهنی، عاطفی یا جسمی می شود. بنابراین با توجه به عوارض جدی اختلال رشد در آینده کودکان در این مطالعه به بررسی عوامل موثر در بروز اختلال رشد کودکان پرداخته می شود.

  روش کار: جامعه مورد بررسی کودکان زیر 2 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشت شرق تهران بودند که تعداد 1660 کودک با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای دومرحله‌ای وبا توجه به معیارهای ورود که عبارتند از عدم بیماری‌های خاص هنگام تولد و مراجعه منظم به مراکز درمانی، به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از جمع آوری اطلاعات دو سال اول زندگی از پرونده‌های این کودکان، عوامل موثر بر اختلال رشد با استفاده از نرم افزار SAS ومدل رگرسیون با اثرات تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته ها: میانگین ( ± انحراف معیار) سن مادران در زمان تولد برابر46/5 ± 3/27بود، 86% (1428نفر) از مادران آن ها خانه دار بودند و 46% (764نفر) آن ها تحصیلاتی پایین تر از سطح دیپلم داشتند ولی رابطه معناداری بین میزان تحصیلات مادر و اختلال رشد وجود نداشت (290/0 p= ). میانگین( ± انحراف معیار) وزن هنگام تولد کودکان 03/463 ± 3202 گرم بود که 1/5% (85نفر) آن‌ها کم وزن (کمتر از 2500 گرم) به دنیا آمده بودند و 1/68% (1130نفر) از کودکان حداقل در یک دوره زمانی دچار اختلال رشد شده بودند. ابتلا به اسهال، عفونت ادراری و تنفسی، دندان درآوردن، تغذیه، قطع شیر مادر و سایر بیماری‌ها تاثیر معناداری در ایجاد اختلال رشد کودک داشتند (05/0> p ) که از میان آن‌ها بزرگترین مقدار نسبت بختها مربوط به عامل ابتلا به اسهال بود، واریانس جزء تصادفی مدل نیز معنادار شد (024/0= p ) که نشان دهنده موثر بودن وی‍ژگی‌های فردی کودکان در اختلال رشد علاوه بر متغیر های شناخته شده است.

نتیجه‌گیری: با توجه به عوارض فراوان و جدی این اختلال در آینده کودک و بالا بودن میزان شیوع اختلال رشد در کودکان زیر 2 سال، لزوم رسیدگی به این اختلال کاملاً احساس می شود. با توجه به معناداری اثر تصادفی، عوامل شناخته شده به تنهایی برای پیش بینی اختلال رشد کودکان کافی نبوده و ویژگی‌های فردی کودکان و عوامل ژنتیکی و محیطی نیز در بروز اختلال رشد موثر است.
متن کامل [PDF 319 kb]   (26219 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb