زمینه و هدف: کمبود در دریافت فولات میتواند با افزایش خطر بروز سرطان پستان همراه باشد. لذا، هدف از انجام این مطالعه بررسی روایی دادههای مربوط به دریافت فولات با غلظت پلاسمایی فولات جهت بررسی روایی پرسش نامه میباشد.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی (توصیفی – تحلیلی) است که روایی ( Food frequency questionnaire FFQ ) نیمه کمی (136 قلمی) را در 152 بیمار مبتلا به سرطان پستان با بدخیمی تایید شده و در محدوده سنی 35 الی 85 سال مورد بررسی قرار داده است. سطح پلاسمایی فولات با استفاده از الکتروکمیلومینسنس مورد سنجش قرار گرفت. همبستگی رگرسیون خطی بین مقادیر خام، تام و تعدیل شدهازانرژی ( Residual method ) فولات دریافتی با سطح پلاسمایی فولات مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین روایی از مولفههای حساسیت، ویژگی، سطح زیر منحنی ROC (AUC) ، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت شانس در دو مدل در دو مدل براساس غلظت پلاسمایی فولات ( نانوگرم در هر میلی لیتر - ng/ml )[مدل I - 9/5 (رفرانس) و مدل II - 0/10(میانه و رفرانس) ] استفاده شد.
یافتهها: سطح پلاسمایی فولات همبستگی معنیدار با دریافت تام گروه سبزیها، نان وغلات (001/0= p )(و دریافت تام میوه ها (001/0= p ) و لبنیات (026/0= p ) داشت. ضرایب رگرسیون دریافت روزانه فولات و فولات تعدیل شده از انرژی با سطح پلاسمایی فولات پس از تعدیل اثر عوامل مخدوشکننده بهترتیب شامل 385/0 و 406/0 بودند (001/0= p ). سطوح زیرمنحنی ROC در مدل I (سطح پلاسمایی9/5 < نانوگرم در هر میلی لیتر ) 74/0 (85/0-63/0= CI 95%) و برای مدل II (سطح پلاسمایی0/10 < نانوگرم در هر میلی لیتر ) 61/0 (71/0-51/0= CI 95%) تخمین زده شد. مدل I ، قابلیت تشخیصی مناسبی از دریافت غذایی فولات با استفاده از FFQ را ارائه نمود (001/0= p ).
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد، FFQ طراحی شده به عنوان ابزار مفید در بررسی وضعیت دریافت فولات در محتوای غذایی مبتلایان به سرطان پستان اهمیت کاربردی داشته و در عین حال برای بررسی وضعیت دریافت اقلام غذایی با محتوای فولات میتواند روایی قابل قبولی داشته باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |