Fereshtehnejad S, Motevalian S, Moradi Lakeh M, Aghili S, Shafiee Sabet A. Comparison of the Qualitative and Quantitative Indexes of Scientific Medical Journals Affiliated to Iran University of Medical Sciences with Iranian Exemplary Medical Journals during 2008-2010 . RJMS 2010; 17 (77) :40-54
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-1537-fa.html
فرشتهنژاد سید محمد، متولیان سید عباس، مرادی لاکه مازیار، عقیلی سارهناز، شفیعی ثابت آذین. مقایسه شاخصهای کمی و کیفی مجلات علمی- پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایران با مجلات علمی- پژوهشی برگزیده کشور در طی سالهای 88- 1386. مجله علوم پزشکی رازی. 1389; 17 (77) :40-54
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-1537-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی ایران،
چکیده: (8231 مشاهده)
زمینه و هدف: نظر به افزایش روزافزون تولیدات علمی محققین علوم پزشکی اقبال گستردهای از مجلات علمی- پزوهشی بهعمل آمده است. در کنار افزایش کمی تعداد مجلات علمی- پژوهشی توجه، نظارت و کنترل کیفیت این مجلات از اهمیت ویژهای برخوردار است. دانشگاه علوم پزشکی ایران در حال حاضر صاحب امتیاز 7 مجله علمی- پژوهشی به زبانهای فارسی و انگلیسی میباشد که این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت برخی شاخصهای کیفی و کمی در این مجلات و نیز مقایسه آنها با مجلات برگزیده علمی- پژوهشی کشور در طی سالهای اخیر بهانجام رسیده است تا بتوان با شناسایی نقاط ضعف و قوت این مجلات در راستای ارتقای سطح کیفی و عیار آنها برنامهریزی و حرکت نمود.روش کار: این پژوهش کاربردی به روش مقطعی تحلیلی (Analytical cross-sectional) و بر روی تمامی مجلات دارای امتیاز علمی- پژوهشی منتشر شده توسط دانشگاه علوم پزشکی ایران در فاصله زمانی سالهای 88-1386 به انجام رسید. این نشریات شامل 5 مجله فارسی زبان و 2 مجله انگلیسی زبان (مجموعاً 40 شماره) بودند و جهت مقایسه 5 مجله نیز بهعنوان مجلات علمی- پژوهشی برتر کشور در جشنواره رازی طی سالهای 88- 1386 در گروه دیگر (مجموعاً 24 شماره) مورد بررسی قرار گرفتند. در این مقایسهها، شاخصهای کیفی و کمی متعددی مورد ارزیابی قرار گرفت. از آزمونهای Independent t-test و Mann-Whitney U-test و SPSS V.17 استفاده شد.
یافتهها: در اکثر مجلات دانشگاه علوم پزشکی ایران مطالعات مقطعی- تحلیلی و توصیفی بیشترین فراوانی انواع مطالعات منتشر شده را داشتند و اختلاف آماری معنیداری با گروه مجلات برگزیده از این نظر دیده میشد (05/0>p). میانگین زمان سپری شده از پذیرش تا چاپ مقالات در نشریات منتخب جشنواره رازی در حدود 5/3 ماه است که دو نشریه مجله دانشگاه علوم پزشکی ایران و مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران بهترتیب با میانگینی معادل 10 و 5/10 ماه بهطور معنیداری زمانی طولانیتر را در این پروسه طی میکنند (هر دو 001/0>p).
نتیجهگیری: در مطالعه حاضر نقاط ضعف و قوت هر یک از مجلات وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران مورد بررسی قرار گرفت. بهنظر میرسد با اصلاح مواردی همچون درصد مقالات همان سازمان، درصد مقالات ماحصل طرح پژوهشی و کارآزماییهای بالینی، زمان داوری و انتشار مجلات میتوان در راستای ارتقای کیفی این مجلات گام برداشت. همچنین تلاش جهت نمایه شدن مجلات در اندکسهای معتبری چون ISI و MEDLINE میتواند توجهات بسیاری از محققین داخل و خارج از کشور را برای ارسال مقالات با کیفیت به مجلات وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران معطوف نماید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اپیدمیولوژی