Noori F, Hashemi S, Khosravi A, Akhavan Tabib A, Golshadi I, Dana Siadat Z, et al . The Relationship between Weight and CVD Risk Factors in a Sample Population of Central Part of Iran (Based on IHHP). RJMS 2010; 17 (72) :31-41 URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-1465-fa.html
نوری فاطمه، هاشمی سید محمد، خسروی علیرضا، اخوان طبیب افشان، گلشادی ایماندخت، دانا سیادت زهرا، و همکاران. و همکاران.. بررسی رابطه وزن با عوامل خطرساز قلبی عروقی در یک جامعه نمونه از مرکز ایران (برنامه قلب سالم اصفهان). مجله علوم پزشکی رازی. 1389; 17 (72) :31-41
زمینه و هدف: آترواسکلروز یکی از مهمترین عوامل منجر به مرگ و میر در سراسر جهان است. چاقی و اضافه وزن فاکتورهای خطر مستقل برای آترواسکلروز بیماریهای قلبی عروقی هستند. بنابراین در این مطالعه، قصد آن داریم تا اثر گروههای مختلف وزنی را بر روی عوامل خطرساز بیماریهای قلبی عروقی بررسی نماییم.
روش کار: این مطالعه مقطعی در سال 2006 با استفاده از دادههای برنامه قلب سالم اصفهان IHHP و بر اساس تقسیم بندیهای چاقی که توسط سازمان جهانی بهداشت انجام شده و بر اساس نمره بندی فرامینگهام و روش شمارش انواع عوامل خطر بر اساس تعاریف سندرم متابولیک و چاقی سازمان بهداشت جهانی و توسط نرمافزار SPSS ورژن 15 صورت گرفت. تستهای آماری X2 و Anova مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: 12514 نفر دارای سنین حدود 38 سال در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. در نمونه مورد مطالعه 18% از زنان و 14% مردان دارای تحصیلات عالیه بالاتر از دیپلم بودند. در زنان چاقی و اضافه وزن بیش از مردان بود (4.56% از زنان و 40% از مردان BMI≥ 25 m2/Kg). در 13% از نمونهها FBS بالاتر از 110 داشته و 9/13% از نمونهها داروی فشارخون مصرف میکردند.
بر اساس یافتههای به دست آمده در این مطالعه تمامی فاکتورهای خطرساز بیماریهای قلبی عروقی با افزایش وزن افزایش مییابند. بجز HDL کلسترول در مردان، که این یافتهها با فلوچارتهای مطالعه فرامینگهام برای مردان و زنان مطابقت دارد.
نتیجهگیری: بر اساس مطالعه انجام شده مشخص گردید که شاخصهای وزنی در هر دو جنس زن و مرد با افزایش سن افزایش یافته و همچنین افزایش فشارخون سیستولی و دیاستولی داشتند البته در مطالعه ما افزایش عوامل خطر در زنان بیش از مردان میباشد.