Niazmand S, Erfanian Ahmadpoor M, Hajzadeh M, Hosseini K. Inhibitory Effect of Ziziphora Clinopodioides Lam. on Rat’s Gastric Acid Secretion in Basal, Vagotomized and Vagal Stimulated Conditions. RJMS 2009; 16 URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-1257-fa.html
نیازمند سعید، عرفانیان احمدپور محمود، حاجزاده موسیالرضا، حسینی خدیجه. اثر مهاری عصاره آبی- الکی آویشن باریک بر ترشح اسید معده موش صحرایی در شرایط پایه، واگوتومی و تحریک عصب واگ. مجله علوم پزشکی رازی. 1388; 16 ()
زمینه و هدف: آویشن باریک (کاکوتی)، از تیره نعناع، گیاهی است که در سالهای اخیر اثرات ضد اکسیدانی، ضد التهابی و ضد میکروبی آن گزارش شده است، این گیاه در طب سنتی برای ناراحتیهای گوارشی کاربرد دارد. هدف این مطالعه، بررسی اثر این گیاه بر ترشح اسید معده در موش صحرایی و مکانیسم احتمالی آن است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مداخلهای و تجربی آزمایشگاهی میباشد که در آن 24 سر موش صحرایی نژاد ویستار با وزن 250-200گرم، بهطور تصادفی به دو گروه 12 تایی کنترل و آزمون تقسیم شدند. پس از بیهوشی حیوانات با تیوپنتال سدیم (50 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن، داخل صفاقی)، تراکئوستومی، لاپاراتومی و گاسترودئودنوستومی انجام گردید. از عصاره آویشن باریک در دوزهای 5/0، 1 و 2 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن (در حجم 1 میلیلیتر)، استفاده شد و برای تهیه نمونه ترشح اسید معده روش washoutبه کار رفت و غلظت اسید ترشحی معده به روش تیتراسیون با هیروکسید سدیم (NaOH)�اندازهگیری گردید. نتایج به صورت میانگین ± میانگین خطای معیار، بیان و با استفاده از آزمون Unpaired t-test، نتایج بررسی شد و > P05/0 معنیدار تلقی گردید.
یافتهها: عصاره آویشن باریک در حالت پایه بهطور معنیداری ترشح اسید معده را مهار کرد. واگوتومی موجب حذف اثر مهاری عصاره بر ترشح اسید معده شد و دوز 2 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن عصاره اثر تحریکی بر ترشح اسید نشان داد. اثر کاهشی عصاره بر ترشح اسید معده در وضعیت تحریک عصب واگ در دوز 1 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن در مقایسه با گروه کنترل معنیدار بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که عصاره آویشن باریک اثر مهاری بر ترشح اسید در حالت پایه و تحریک شده دارد. مقایسه اثر عصاره در وضعیتهای پایه، واگوتومی و تحریک عصب واگ نشان میدهد که این اثر از طریق مهار عمل پاراسمپاتیک واگ معدی صورت میگیرد.