زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS=Polycystic ovarian syndrome) با مقاومت به انسولین و هیپرانسولینمی جبرانی مشخص میشود و از سویی مقاومت به انسولین، نقش مهمی در سندرم متابولیک دارد. بنابراین انتظار میرود فراوانی سندرم متابولیک در بیماران مبتلا به سندرم پلی کستیک بیشتر باشد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی کلیه بیماران که در طول یک سال به انستیتو غدد مراجعه میکردند، در صورت تشخیص سندرم تخمدان پلی کستیک، وارد مطالعه میگردیدند و از نظر معیارهای سندرم متابولیک بررسی میشدند. در مجموع کلیه بیماران به دو گروه با سندرم تخمدان پلی کیستیک و متابولیک (تعداد:70 بیمار) وسندرم تخمدان پلی کیستیک بدون سندرم متابولیک (81 بیمار) تقسیم شدند.
یافتهها: درمجموع 151 بیمار با تخمدان پلی کسیتیک وارد مطالعه شدند که میانگین سنی 8±28 سال (16 تا 48 سال) داشتند. فراوانی بیماران مبتلا به سندرم متابولیک در بیماران مراجعهکننده با تخمدان پلی کیستیک 70 مورد (4/46%) بود. فراوانی معیارهای سندرم متابولیک در کل افراد مورد مطالعه شامل افزایش دور کمر در 6/55%، فشار خون بالای شریانی در 6/22%، تری گلیسیرید بالا در 48%، HDL پایین در 71% و FBS بالا در 3/7% (11 مورد) موارد بود.
نتیجهگیری: با توجه به درصد فراوانی(4/46%) سندرم متابولیک در بیماران با تخمدان پلی کیستیک در این مطالعه، توجه و بیماریابی این دسته از بیماران از نظر سندرم متابولیک و کنترل آن جهت پیشگیری از عوارض دیابت و بیماریهای قلبی- عروقی ضروری به نظر میرسد.