زمینه و هدف: در طی اعمال جراحی عروق به دنبال کلامپ کردن و استاز خون در برخورد با سطوح غیر اندوتلیالی، ترومبوز ایجاد میگردد که برای جلوگیری از ترومبوز عروقی، از هپارین و جهت اطمینان از بروز خاصیت ضد انعقادی مناسب آن، از آزمون aPTT ( activated Partial Thromboplastin ) استفاده میشود. هپارین در برخی مراکز در انتهای اعمال جراحی توسط پروتامین سولفات خنثی میگردد. در این مطالعه سعی شده است تا لزوم اندازهگیری aPTT و تجویز پروتامین در طی اعمال جراحی عروق بررسی گردد.
روش بررسی: در این مطالعه که به صورت Case-control میباشد، 154 بیمار کاندید عمل جراحی عروق در دو گروه از نظر عوارض جراحی عروق در طی 24 ساعت مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند، بطوریکه این دو گروه از نظر میانگین سنی و بیماریهای زمینهای با هم match شده بودند. در گروه اول که شامل 62 نفر بود، اندازهگیری aPTT 2 دقیقه بعد از تزریق هپارین صورت میگرفت اما در انتهای جراحی، هپارین با پروتامین خنثی نمیشد. در گروه دوم که شامل 92 نفر بود، aPTT حین عمل اندازهگیری نمیشد اما در انتهای عمل جراحی، هپارین با میزان متناسب پروتامین خنثی میشد. اطلاعات بدست آمده از این دو گروه وارد نرمافزار آماری ( version 14 ) SPSS گردید و توسط آنالیز تحلیلی و توصیفی مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز توصیفی که شامل محاسبه شاخصهای مرکزی، درصد فراوانی و میانگین میباشد، انجام شد و در آنالیز تحلیلی از تستهای آماری chi2 و T-test استفاده گردید.
یافتهها: در 4 مورد(6/2%)، عوارض عمل جراحی عروق رخ داد که شامل 1 مورد(65/0%) آمبولی پای راست، 1 مورد(65/0%) ایسکمی اسپاینال، 1 مورد(65/0%) نوروپاتی پای چپ و 1 مورد(65/0%) افت فشار خون ناشی از پروتامین بود. 3 نفر از بیماران در گروه اول و 1 نفر از بیماران در گروه دوم، دچار عوارض عمل جراحی عروق شده بودند که از نظر آماری اختلاف معنیداری بین آنها بدست نیامد، با این وجود قدرت کافی برای این نتیجه حاصل شد بطوریکه 70%= Power بود.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این مطالعه به نظر میرسد که در صورت رعایت اصول اولیه و تکنیکهای صحیح اعمال جراحی عروق توسط یک جراح متبحر، دیگر نیازی به انجام تست aPTT پس از تزریق هپارین و نیز خنثیسازی هپارین در انتهای عمل جراحی با پروتامین نباشد، بدین ترتیب از طول مدت عمل جراحی و هزینهها کاسته شده و علاوه بر کاهش عوارض عمل جراحی، عوارض استفاده از پروتامین نیز در بیماران رخ نخواهد داد.بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |