جلد 25، شماره 11 - ( 11-1397 )                   جلد 25 شماره 11 صفحات 42-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abdi S, Sobhan Ardakani S. Determination of benomyl and diazinon residues in strawberry and its related health implications. RJMS. 2019; 25 (11) :42-51
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5046-fa.html
عبدی سمیه، سبحان اردکانی سهیل. تعیین غلظت باقی مانده سموم بنومیل و دیازینون در توت‌فرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از آن. مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (11) :42-51

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5046-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران ، s.abdi@iauh.ac.ir
چکیده:   (223 مشاهده)
زمینه و هدف: از آنجا که باقی‌مانده سموم شیمیایی در محصولات غذایی برای سلامتی انسان­ها مخاطره‌آمیز است، این مطالعه با هدف تعیین غلظت باقی­مانده سموم بنومیل و دیازینون در توت­فرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از مصرف این محصول انجام یافت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، 30 نمونه توت­فرنگی کشت‌شده در گلخانه­ از بازار مصرف شهر همدان خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از آماده کردن و هضم نمونه­ها، غلظت باقی­مانده سموم بنومیل و دیازینون به روش اسپکتروفتومتری به‌ترتیب در طول‌موج‌های 400 نانومتر و 245 نانومتر در سه تکرار تعیین شد. از طرفی مخاطره تجمعی باقی‌مانده سموم در توت‌فرنگی مطابق مدل مربوطه ارزیابی شد.
یافته ­ها: غلظت باقی­مانده سموم در نمونه­ها (میلی‌گرم در کیلوگرم) برای بنومیل در محدوده 013/0 تا 989/0 و برای دیازیون نیز در محدوده 01/0 تا 416/1 بود. همچنین میانگین غلظت هر دو سم، بیشتر از رهنمود سازمان بهداشت جهانی و اتحادیه اروپا بود. از طرفی هرچند ارزش شاخص MOET با 51/180، بیان‌گر مخاطره تجمعی باقی‌مانده سموم بنومیل و دیازینون موجود در توت‌فرنگی بود، ولی نتایج محاسبه شاخص مخاطره سلامت نشان داد که بر اساس سرانه مصرف کنونی، باقی‌مانده سموم برای مصرف‌کنندگان توت‌فرنگی فاقد مخاطره است.
نتیجه­ گیری: هرچند نتایج نشان داد که مقادیر باقی‌مانده سموم در توت‌فرنگی برای مصرف‌کننده فاقد مخاطره بود، ولی با توجه به استفاده روزافزون از سموم شیمیایی برای تولید محصولات کشاورزی و باغی، برای دستیابی به ایمنی غذایی نسبت به پایش باقی­مانده سموم برای کسب اطلاع از میزان دریافت از طریق رژیم غذایی و اطمینان از عدم مخاطره آن‌ها توصیه می‌شود.
 
 
متن کامل [PDF 838 kb]   (20 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb