جلد 21، شماره 125 - ( 8-1393 )                   جلد 21 شماره 125 صفحات 53-65 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghaneh Basiri M, Sotodeh G, Jalali M, Eshraghian M R, Noorshahi N, Rafiee M, et al . Major dietary patterns and the risk of general and central obesity among type 2 diabetic patients. RJMS. 2014; 21 (125) :53-65
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-3414-fa.html
قانع بصیری مرجان، ستوده گیتی، جلالی محمود، اشراقیان محمدرضا، نورشاهی ندا، رفیعی معصومه، و همکاران.. الگوهای غذایی غالب و خطر چاقی عمومی و شکمی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 . مجله علوم پزشکی رازی. 1393; 21 (125) :53-65

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-3414-fa.html


دانشيار و متخصص تغذيه، مرکز تحقيقات ديابت، پژوهشگاه علوم غدد و متابوليسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران - گروه تغذيه سلولی- مولکولی، دانشکده علو دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (1969 مشاهده)

 

زمینه و هدف: مطالعات اندکی رابطه الگوهای غذایی با چاقی عمومی و شکمی را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بررسی کرده است. هدف این مطالعه، تعیین این رابطه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ساکن شهر تهران بود.

 

روش کار: در این مطالعه‏ مقطعی، 728 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 از مناطق مختلف شهر تهران شرکت کردند. دریافت غذایی معمول افراد در طول یک سال گذشته با استفاده از پرسش­نامه­ی ­نیمه­کمی بسامد خوراک معتبر، گردآوری شد. چاقی عمومی به صورت ≥30 kg/m2 شاخص توده بدنی

 

(BMI-(Body Mass Index و چاقی شکمی به صورت دور کمر 88 ≤ سانتی متر در زنان و 102 ≤ سانتی متر در مردان تعریف شد. الگوهای غذایی غالب با روش تحلیل عاملی تعیین شد. رابطه بین الگوهای غذایی و انواع مختلف چاقی توسط آزمون رگرسیون لجستیک سنجیده شد.

 

یافته ها: دو الگوی غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم. پس از تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده، قرار داشتن در بالاترین پنجک امتیاز الگوی غذایی ناسالم نسبت به پایین­ترین پنجک، خطر ابتلا به چاقی عمومی را 2/3 برابر (8/5-7/1CI= و 2/3OR=) و ابتلا به چاقی شکمی را 8/1 برابر (3-05/1CI= و 8/1OR=) افزایش داد در حالی که قرار داشتن در بالاترین پنجک امتیاز الگوی غذایی سالم نسبت به پایین­ترین پنجک، شانس ابتلا به چاقی عمومی را 56 درصد کاهش داد (76/0-25/0CI= و 44/0OR=).

 نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که الگوی غذایی سالم ارتباط معکوسی با چاقی عمومی و الگوی غذایی ناسالم ارتباط مستقیمی با چاقی عمومی و شکمی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 دارد

متن کامل [PDF 341 kb]   (820 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم تغذیه

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb