جلد 15 - تابستان                   جلد 15 - تابستان صفحات 150-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ganjavian, M, Behtash, H, Fereshtehnejad S, Salehi Sedghiani, A, Ameri, E. Measurement of Lumbosacral Angle in Individuals Referred to Orthopedic Clinic of Rasoul-e-Akram Hospital in Tehran. RJMS 2008; 15 :145-150
گنجویان محمدصالح، بهتاش حمید، فرشته نژاد سیدمحمد، صالحی صدقیانی علی اصغر، عامری ابراهیم. بررسی اندازه زاویه کمری ـ خاجی در مراجعه کنندگان به درمانگاه ارتوپدی بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) شهر تهران . مجله علوم پزشکی رازی. 1387; 15 () :145-150

زمینه و هدف: کمردرد یکی از مشکلات شایعی است که معضلات و محدودیت­های قابل توجهی را برای فرد و جامعه به ­همراه دارد. اندازه­گیری انحنای مهره­های کمری در بررسی کمردرد می­تواند مفید باشد که یکی از این موارد، اندازه زاویه کمری- خاجی می­باشد؛ این در حالی است که هنوز به­طورکامل اندازه مقادیر نرمال این زاویه در جمعیت عادی و سالم مشخص نشده است. بنابراین با توجه به شیوع بالای کمردرد در جمعیت ایرانی و همچنین عدم انجام مطالعات کافی در زمینه­ تعیین اندازه­ زاویه­ کمری- خاجی به عنوان یک عامل زمینه ساز در بروز کمردرد در جامعه­ ایرانی، این مطالعه با هدف بررسی اندازه­ این زاویه در افراد انجام گرفت .

روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی( Cross-sectional ) و بر روی مراجعه­کنندگان به درمانگاه ارتوپدی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) شهر تهران انجام گرفت. نمونه­گیری به روش غیراحتمالی( Non-probability ) و آسان( Convenience ) انجام شد. در نهایت 130 نفر که دارای معیارهای مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. برای این منظور فرم جمع آوری اطلاعات( check list ) شامل مشخصات دموگرافیک همچون سن و جنس در مورد کلیه­ افراد مراجعه­کننده تکمیل می­گردید. به منظور ارزیابی زاویه کمری ـ خاجی( Lumbosacral angle ) از تمامی افراد در زمان مراجعه رادیوگرافی ایستاده­ جانبی( standing lateral ) ناحیه کمری ـ خاجی بعمل می­آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: از مجموع 130 فرد مورد مطالعه،‌ 70 نفر زن و 60 نفر مرد بودند. میانگین کلی زاویه کمری ـ خاجی برابر(47/0= SD ) ˚ 77/13 بدست آمد. میانگین این زاویه در مردان(8/1= SD ) ˚ 84/13 و در زنان(6/0= SD ) ˚ 17/13 بود که این اختلاف از نظر آماری معنی­دار نبود(05/0< P ). همچنین همبستگی آماری معنی­داری بین سن افراد با اندازه زاویه کمری ـ خاجی بدست آمد(025/0= P ).

نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می­دهد که اندازه زاویه کمری- خاجی در جمعیت ایرانی ˚ 14- 12 می‌باشد. انجام مطالعات بیش‌تر بر روی اندازه زاویه این مفصل در جامعه ایرانی و بویژه بررسی دقیق ارتباط مقادیر این زاویه با بروز مشکلاتی همچون کمردرد که در جامعه ما از شیوع بالایی برخوردار است، ضروری به نظر می‌رسد
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارتوپدی