زمینه و هدف: شایستگیهای شهروندی یکی از ضروریات مهم در جامعه پیچیده امروزی است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تأثیر قابلیتهای حرفهای استادان بر خودکارآمدی و شایستگی دانشجویان با نقش میانجی تربیت شهروندی در دانشگاه مازندران بود.
روش کار: روش پژوهش ترکیبی از نوع طرح تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) بود. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی شامل اساتید هیات علمی و مدعو و مدیران گروه دانشگاه مازندران بودند، حجم نمونه در بخش کیفی با در نظر گرفتن قانون اشباع به تعداد ۲۰ نفر تعیین شد و در بخش کمی جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی، استادان مدعو و حق التدریس و کارکنان اداری دانشگاه مازندران بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد ۳۰۵ نفرتعیین شد. ابزار اندازهگیری در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که که عناصر و مولفهها و زیر مولفههای قابلیتهای حرفهای استادان با نقش میانجی تربیت شهروندی با مقدار t، ۱۳/۲۹ نشان دادند؛ قابلیت های حرفهای استادان بر خودکارآمدی با نقش میانجی تربیت شهروندی تاثیر مثبت و معنیداری دارد. همچنین مقدار t، ۱۱/۱۲ بیان نمود که قابلیتهای حرفهای استادان بر شایستگی شهروندی با نقش میانجی تربیت شهروندی تاثیر مثبت و معنیداری دارد و نیز شاخص نیکویی برازش مدل تایید گردید.
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان اذعان داشت که قابلیتهای حرفهای استادان بر خودکارآمدی و شایستگی دانشجویان با نقش میانجی تربیت شهروندی در دانشگاه مازندران نقش بسزایی دارد.