جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای واکسیناسیون

دکتر محمدمهدی گویا، دکتر فخرالسادات امامی اوره، دکتر مهشید ناصحی،
جلد ۵، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۷۷ )
چکیده

  سالانه جان بیش از سه میلیون کودک حفظ و به رشد EPI امروزه به برکت ارائه خدمات ایمن سازی در قالب برنامه

  هنوز هم بیماریهای قابل پیشگیری می توانند از EPI مطلوب میلیونها کودک کمک می شود اما علیرغم برنامه های جاری 

  کودکان معصوم قربانی بگیرند.

  مطالعه حاضر به منظور تعیین درصد پوشش ایمن سازی کودکان ۲۴-۱۲ ماهه مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم

  پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران و نیز مشخص نمودن مناطقی که نیاز به پایش و مراقبت دارد انجام شده است.

  در این تحقیق از پنج منطقه غرب تهران، کرج، شهریار، رباط کریم و ساوجبلاغ جمعا ۴۷ خوشه ۷ تایی مورد بررسی

  قرار گرفته است. ۸/۵۳ درصد کودکان مورد بررسی دختر و ۲/۴۶ درصد پسر بودند، توزیع سنی این گروه نرمال

  می باشد، بطوری که میانگین سنی ۷/۱۷ ماه میانه ۱۸ ماه و مد نظر ۱۷ ماه بوده است.

  نتایج بدست آمده از تحقیق حاکی از این است که :

  میزان پوشش واکسیناسیون ب.ث.ژ = ۴/۹۹ درصد، میزان پوشش واکسیناسون سه گانه ۱ = ۶/۹۷ درصد،

  میزان پوشش واکسیناسیون سه گانه ۲ = ۲/۹۸ درصد، میزان پوشش واکسیناسیون سه گانه سوم = ۶/۹۶ درصد

  میزان پوشش واکسیناسیون سه گانه نوبت چهارم = ۵/۸۰ درصد، میزان افت پوشش واکسن سه گانه از ۱ به ۳ = ۱درصد

  میزان پوشش ایمن سازی فلج اطفال برای نوبت صفر = ۷/۹۹ درصد و بقیه نوبتها مشابه سه گانه بوده است.

  میزان پوشش ایمن سازی هپاتیت نوبت صفر = ۱/۹۹درصد، میزان پوشش ایمن سازی هپاتیت نوبت یک = ۹۷ درصد

  میزان پوشش ایمن سازی هپاتیت نوبت دو = ۹۲درصد و میزان افت پوشش واکسیناسیون هپاتیت از صفر به دو = ۱/۷ درصد.

  میزان پوشش ایمن سازی سرخک ۱ = ۴/۹۵ درصد، میزان پوشش ایمن سازی سرخک ۲ = ۴/۸۱ درصد و

  میزان افت پوشش ایمن سازی سرخک = ۳/۱۴ درصد ( پسران ۸/۱۹ درصد و دختران ۶/۹ درصد)

  در مقایسه میزانهای پوشش در مناطق پنجگانه منطقه رباط کریم از ضعف بیشتری برخوردار بوده و لزوم مراقبت و

  برنامه ریزی دقیقی را جهت اصلاح طلب می نماید. 

 


دکتر عظیم مهرور، دکتر پروانه وثوق، نرجس مهرور، دکتر آزیتا آذرکیوان، دکتر خدیجه ارجمندی، دکتر شهلا انصاری، دکتر حسن نیکفرجام،
جلد ۱۴، شماره ۵۶ - ( ۸-۱۳۸۶ )
چکیده

    زمینه و هدف: HBV(Hepatitis B virus)، یک ویروس هپاتوتروفیک است که معمولاً سبب عفونت بدون علامت می‌گردد و یک عامل عفونی بسیار مهم در بیماران مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد به دلیل نیازی که این بیماران به تزریق فراورده‌های خونی در حین درمان دارند، می‌باشد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از انجام این مطالعه، استفاده از واکسیناسیون هپاتیت B در بیمارانی که نسبت به این بیماری مصونیت ندارد، می‌باشد. روش بررسی: برای پیشگیری، واکسیناسیون هپاتیت B، با دوز دو برابر، در ۱۵۹ بیمار مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد در فاز نگهدارنده درمان، انجام شد. بیماران قبل از انجام واکسیناسیون، از نظر سیستم ایمنی(سلولی و همورال) و عملکرد کبدی بررسی شدند و هیچ نوع مشکلــی نداشتنـد. مطالعــه حاضر از نوع موردی ـ شاهدی بود که جهت آنالیز داده‌ها از آزمون Chi-square استفاده شد. یافته‌ها: نتایج بررسی HbsAb(Hepatitis B surface Antibody) در هر دو گروه، ۳ الی ۵ ماه بعد از واکسیناسیون پیگیری شد که حدود ۲۵% از بیماران پاسخ مثبت به HbsAg(Hepatitis B surface Antigen) دادند و این یک نشانه امیدوار کننده برای بررسی بیش‌تر و کنترل بیش‌تر در بیماران است. نتیجه‌گیری: مطالعات انجام شده در کشورهای دیگر نشان دهنده این است که حدود ۳۰%، پاسخ مثبت به واکسن HbsAg دادند. به نظر می‌رسد که بهتر است تزریق واکسن هپاتیت B در بیمارانی که سطح آنتی‌بادی محافظتی در برابر این بیماری ندارند، انجام گردد.


دکتر فاطمه اقبالیان ، دکتر میترا رنجبر،
جلد ۱۵، شماره ۰ - ( ۶-۱۳۸۷ )
چکیده

 

      زمینه و هدف: سرخجه یک بیماری عفونی ویروسی با توزیع جهانی است. عفونت در اوایل حاملگی ممکن است موجب مرگ جنین با سندرم سرخجه مادرزادی( CRS = Congenital rubella syndrome ) شود. ریسک بالای CRS در کشورهای با میزان حساسیت بالا در بین زنان سنین باروری دیده می‌شود. برنامه گسترده واکسیناسیون باعث گسترش پوشش واکسیناسیون و تاثیر اساسی بر کاهش عفونت‌های سرخجه همانند CRS شده است. این مطالعه با هدف بررسی سرولوژی سرخجه در خانم‌های داوطلب ازدواج شهرستان همدان در سالهای ۷۹ و ۸۵(قبل و بعد از انجام واکسیناسیون MR ) انجام شد.

  روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی مقطعی، ۲۵۰ خانم داوطلب ازدواج مراجعه کننده به مرکز بهداشت شهرستان همدان که در طرح واکسیناسیون کشوری MR در سال ۸۲ شرکت کرده بودند، به صورت تصادفی ساده، انتخاب و وارد مطالعه شدند و تیتر IgG برعلیه سرخجه در آنها به روش الایزا اندازه‌گیری شد. نتایج بدست آمده از این گروه با نتایج مطالعه انجام شده بر روی گروه اول در سال ۷۹(قبل از واکسیناسیون کشوری MR ) مقایسه گردید. سپس اطلاعات و داده‌های بدست آمده با استفاده از نرم‌افزار( version ۱۳ ) spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

  یافته‌ها: در مطالعه انجام شده در سال ۷۹، ۵/۸۳% از جمعیت مورد مطالعه، آنتی‌بادی ضد روبلا داشتند، این میزان در مطالعه حاضر در سال ۸۴ برابر ۴/۹۸% بود که از نظر آماری تفاوت معنی‌داری را قبل و بعد از انجام واکسیناسیون نشان می‌دهد(۰۰۰/۰= P ).

  نتیجه‌گیری: انجام واکسیناسیون کشوری MR به صورت معنی‌داری منجر به افزایش سطح ایمنی نسبت به سرخجه در خانم‌های داوطلب ازدواج شده است


دکتر آزیتا آذرکیوان، دکتر معصومه اسلامی، دکتر شراره قاضی‌زاده، دکتر حجت افرادی، دکتر بشیر حاجی بیگی، دکتر محسن نصیری طوسی،
جلد ۱۶، شماره ۰ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده

    زمینه و هدف: واکسیناسیون هپاتیت B جزء برنامه  واکسیناسیون  کشوری است. در افراد سالم اغلب  تزریق سه نوبت واکسن  یک ایمنی طولانی مدت را  در ۹۵ % موارد  ایجاد می‌کند. اما این پاسخ ایمنی در بیمارانی که تزریق خون مداوم دارند، ممکن است کامل نباشد.  در این  بیماران توصیه  شده که بصورت دوره ای، تیتر آنتی بادی (HBsAb )کنترل شده و در صورت کاهش  تیترآنتی بادی، یک نوبت واکسن یاد آور تزریق شود. در این مطالعه اثر ایمنی‌زایی واکسن هپاتیت B و اثر دوز یادآور در  بیماران تالاسمی  بررسی  شده است.

روش بررسی: مطالعه مقطعی و جامعه مورد مطالعه بیماران تالاسمی مراجعه کننده به درمانگاه بیماران بزرگسال تالاسمی بودند. درمورد هپاتیت B سه پارامتر HBsAg  و HBsAb و HBcAb بررسی شد. تفسیر نتایج به شرح زیر بود:  ۱-sAg منفی، sAb  منفی،  cAb منفی: بیمارهپاتیت B ندارد یا واکسن نزده. ۲-sAg  منفی،  sAb مثبت،  cAb منفی: بیمار واکسن هپاتیت دریافت کرده وبدنش پاسخ مثبت به واکسن داده است. (مثبت واکسینال),۳- sAg منفی،  sAb مثبت،   cAb مثبت: بیمار قبلا با این ویروس بصورت عفونت ویروسی در تماس بوده  اما بهبود یافته و بدن بیمارآنتی بادی علیه هسته ویروسی ساخته است.( مثبت غیرواکسینال). ۴- sAg مثبت،  sAbمنفی، cAb منفی: بیمار اکنون ناقل هپاتیت B است (کریر).

درضمن تیتر آنتی بادی (HBsAb )  هم اندازه گیری شد و نتایج بر اساس محدوده نرمال کیت،  طبقه بندی شد:- منفی: اگر تیتر آنتی بادی  کمتر از IU/ml۱۰ باشد، - مثبت ضعیف:  اگر تیتر آنتی بادی بین  IU/ml ۱۰۰-۱۰ باشد، - مثبت: اگر تیتر آنتی بادی  بیشتر از IU/ml۱۰۰ باشد.  ابزار مورد مطالعه برای آنالیز، نرم‌افزار  SPSS v,۱۰ بود. بررسی ارتباط بین پارامترهای مناسب باتستهای Pearson و  Chi.Squareو بررسی ارتباط معنی دار بین پارامترهای متفاوت با Pvalue  کمتر از ۰۵/۰ نشان داده شد.

یافته ها: از ۴۱۶ بیمار مورد بررسی،  (%۵/۷۲)۳۰۲ بیمار تالاسمی ماژور، (% ۲۵) ۱۰۴ بیمار تالاسمی اینتر مدیا، ۷ بیمار سیکل تالاسمی و۳ بیمار هم آلفا تالاسمی بودند. از این تعداد ۲۴۷ نفر (%۴/۵۹ ) مرد و۱۶۹ نفر)%۶/۴۰ ) زن بودند. متوسط سن ۵/۲۶ سال بود. در بین  بیماران ۲۸۹ نفر (۴/۶۹% )  مثبت واکسینال و  تعداد ۸۰ نفر (۲/۱۹% ) مثبت غیرواکسینال بودند. ۴۴ نفر (۵/۱۰% ) منفی و ۳ نفر(۰,۷%) هم ناقل محسوب می‌شدند.  در مورد تیتر آنتی بادی بر اساس طبقه‌بندی  ۳۱۹ (۶/۷۶%) بیماران تیتر بالای  IU/ml۱۰۰ داشتند و مثبت تلقی شدند. ۷۷( ۵/۱۸%) مثبت ضعیف و ۲۰(۸/۴%)  تیتر  کمتر از  IU/ml۱۰ داشتد) منفی( .

نتیجه گیری: هپاتیت B  یکی از عفونت‌های منتقله از راه خون است و البته قابلیت انتقال بالایی دارد بطوریکه از راه اشک، بزاق، ادرار، مایع منی قابل انتقال است. واکسن هپاتیت برای تمام بیماران تالاسمی اجباری و ازسال ۱۳۷۲ در برنامه واکسیناسیون کشوری قرار گرفته  است. در مورد افراد سالم تذکری در مورد نیاز به تزریق دوز یادآور نشده اما برای بیماران تالاسمی تأکید شده که بصورت دوره‌ای کنترل  تیتر آنتی بادی انجام و  بیمارانیکه تیترآنتی بادی پایین دارند یک نوبت واکسن یاد آور تزریق شود.  پروتکل فوق  باعث  حفظ ایمنی و جلوگیری از کاهش سطح آنتی بادی در بیماران می‌شود.


داوود پورمرزی، مریم رازی،
جلد ۲۲، شماره ۱۳۶ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: هاری یکی از مهمترین بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان می باشد. هدف از این مقاله  تعیین آگاهی از لزوم واکسیناسیون ضد هاری در موارد سگ گزیدگی شهرستان رشت می باشد.

روش کار: در یک مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی که در فاصله زمانی اول تیر ماه سال ۱۳۹۰ تا ۳۱ خرداد ماه ۱۳۹۱، ۴۸۲ نفر از افراد با سن حد اقل ۱۶ سال که در طول انجام پژوهش برای دریافت واکسن ضد هاری بعد از گزش سگ به مرکز پیشگیری از هاری شهرستان رشت مراجعه می کردند، وارد مطالعه شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ محقق ساخته استفاده شد. داده ها به وسیله نرم افزار Spss ۲۱ و با استفاده از آمار توصیفی، آزمونهای آماری کای دو، تی مستقل و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد و P-value کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد.

یافته ها: تنها ۸/۵۹ درصد از افراد مورد بررسی از لزوم واکسیناسیون ضد هاری بعد از بروز گزش اطلاع داشتند. در مقایسه با گروه بیسواد، داشتن تحصیلات ابتدایی و راهنمایی (۴۵/۳:OR= ۰۲/۶-۵۴/۱:CI)، تحصیلات دبیرستان و دیپلم (۶۵/۴=OR، ۳۵/۱۰-۰۹/۲:CI) و تحصیلات دانشگاهی (۶۰/۷:OR= ۷۳/۱۹-۹۲/۲:CI) به طور معنی داری شانس اطلاع از لزوم واکسیناسیون ضد هاری بعد از بروز سگ گزیدگی را افزایش می دهند. همچنین ساکن روستا بودن نسبت به ساکن شهر بودن به طور معنی داری شانس اطلاع را کاهش می دهد (۵۷/=۰:OR ۸۹/۰-۳۶/۰:CI).

نتیجه گیری: به نظر می رسد درصد زیادی از افراد جامعه از لزوم واکسیناسیون ضد هاری آگاه نیستند. تدوین و اجرا برنامه های آموزشی در زمینه لزوم واکسیناسیون ضد هاری به خصوص در سطح روستاها  وافراد با سطح تحصیلات پایین لازم به نظر می رسد. در تدوین و اجرا برنامه های آموزشی لازم است سطح تحصیلات گروه هدف مورد توجه قرار گیرد.


سارا محمدنژاد، نور امیر مظفری، مهدی آسمار، محترم نصرالهی،
جلد ۲۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: حدود ۳۰۰ میلیون نفر در جهان حامل ویروس هپاتیت B (HBV) می‌باشند. بیماران تالاسمی و دیالیزی از بیماران در معرض ابتلا به این ویروس هستند. علی رغم واکسیناسیون افراد پس از مدتی تیتر آنتی بادی کاهش می‌یابد و امکان ابتلا به عفونت ویروس‌ هپاتیت B وجود دارد. این مطالعه به بررسی مارکرهای سرولوژیک هپاتیت B در بیماران تالاسمی و دیالیزی استان مازندران می‌پردازد.
روش کار: ۹۴ بیمار وارد این مطالعه کمی و بالینی شدند. برای تمامی بیماران، پرسش نامه‌ای شامل اطلاعاتی از قبیل دموگرافیک، سابقه واکسیناسیون هپاتیت B، سابقه دریافت فرآورده های خونی، سابقه اعمال جراحی تکمیل شد. مقدار ۵  میلی لیتر خون وریدی از هر فرد گرفته و سرم آن جدا و در فریزر ۲۰- سانتی گراد نگهداری شد. آزمایش الیزا بر روی نمونه ها از نظر حضور مارکرهای Anti-HBc، Anti-HBs و HBsAg انجام شد.
یافته‌ها: از ۹۴ بیمار ۵۵ نفر مرد (۵/۵۸ %) و ۳۹ نفر (۵/۴۱%) زن بودند. در این بیماران ۵۷ نفر (۶/۶۰%) دیالیزی و ۳۷ نفر (۴/۳۹%) بیمار تالاسمی بودند که افراد دیالیزی ۴ نفر (۷%) و در بیماران تالاسمی ۸ نفر (۶/۲۱%) مبتلا به هپاتیت B (HBV) بودند. نمونه ها از نظر وجود HBsAg، ۱۲ نفر (۸/۱۲%) و Anti-HBs، ۵۴ نفر (۴/۵۷%) و Anti-HBc در ۱۳ نفر (۸/۱۳%) مثبت گزارش شد.
نتیجه‌گیری: ۸/۱۲% بیماران مراجعه کننده HBV مثبت و ۶/۴۲% بیماران به HBVحساس بودند. بنابراین غربالگری بیماران قبل از استفاده فرآورده‌های خونی برای آنتی بادی علیه HBV توصیه می‌شود. همچنین، مطالعات سرولوژیک برای اطمینان از محافظت بیماران ضروری می‌باشد.
 
 
سهیلا برزگر، رقیه تیمورپور،
جلد ۳۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

پاپیلوما ویروس‌های انسانی (HPVs) گروهی از ویروس‌های بیماری‌زا در انسان می‌باشند که باعث ایجاد تومورهای خوش خیم و در مواردی بدخیم در بافت‌های پوستی و مخاطی انسان در نواحی مختلف بدن به خصوص ناحیه ژنیتال می‌شوند. این ویروس‌ها از طریق تماس پوستی به راحتی منتقل شده و مهم‌ترین ریسک فاکتور مرتبط با سرطان سرویکس در زنان می‌باشند. عفونت با پاپیلوما ویروس‌ها در حال افزایش بوده و باعث نگرانی‌هایی در سطح جامعه شده که تاییدی بر لزوم کنترل و پیشگری از آن می‌باشد. کنترل پخش عفونت از طریق استفاده گسترده از واکسن‌ها و تشخیص سریع و به موقع عفونت، ضروری است تا از گسترش عفونت و پیشرفت آن به سرطان جلوگیری شود. با توجه به عدم وجود یک برنامه جامع و مشخص در زمینه واکسیناسیون در ایران، همچنین با افزایش موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم و ارتباط مستقیم این بیماری با HPV، تدوین یک برنامه جامع و مدون در زمینه واکسیناسیون ضروری به نظر می‌رسد. این مطالعه، مروری بر ویژگی‌های عمومی، بیماری زایی، اپیدمیولوژی و واکسیناسیون بر علیه این ویروس می‌باشد و سعی بر جمع‌بندی مطالب بنیادی و نوین در مورد این ویروس انکوژن کرده است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb