جستجو در مقالات منتشر شده


۹ نتیجه برای مقاومت دارویی

دکتر محمد مشیر، دکتر سهیلا ارض‌پیما، دکتر محمود شمسی‌آبادی، فاطمه حسینی،
جلد ۹، شماره ۳۰ - ( ۹-۱۳۸۱ )
چکیده

    منظور از انجام این تحقیق بررسی میزان مقاومت پروپیونی باکتریوم آکنه (PA) و استافیلوکوک اپیدرمیدیس (SE) نسبت به آنتی‌بیوتیکهای مصرف شده در درمان بیماران مبتلا به آکنه ولگاریس با سابقه مصرف آنتی‌بیوتیکهای مورد نظر و همچنین مقایسه آن با موارد کنترل بدون سابقه درمان بود. این مطالعه روی ۶۰ بیمار مبتلا به آکنه ولگاریس التهابی انجام شد که ۳۰ نفر از آنها در موقع نمونه‌گیری، سابقه مصرف موضعی آنتی‌بیوتیکهای کلیندامایسین و اریترومایسین و تتراسیکلین خوراکی را به مدت حداقل ۴ ماه داشتند و ۳۰ نفر دیگر به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند که فاقد سابقه درمان با آنتی‌بیوتیک، برای درمان آکنه بودند، از ضایعات پوستی این بیماران نمونه‌گیری و کشت به عمل آمد سپس برای کلنی‌های رشد یافته در محیط کشت که استافیلوکوک اپیدرمیدیس یا باسیل غیر هوازی پروپیونی باکتریوم آکنه بودند به روش اندازه‌گیری حداقل غلظت مهارکنندگی MIC(Minimum Inhibitory Concentration) آنتی‌بیوتیکهای فوق‌الذکر، آنتی‌بیوگرام انجام شد. نتایج MIC نشان داد که در ۳۰ بیمار مورد مطالعه که از نمونه‌های تهیه شده از آنها باسیل پروپیونی باکتریوم یا استافیلوکوک اپیدرمیدیس رشد کرده بود، در ۳/۴۳% به اریترومایسین، ۴۰% به تتراسیکلین و ۳/۴۳% به کلیندامایسین مقاوم بودند که در مقایسه با نتایج حاصل از گروه کنترل این مقاومت به ترتیب ۷/۱۶، ۱۰ و ۱۰% بود. Pvalue برای اریترومایسین۰۲۴/۰=P تتراسیکلین ۰۰۰۱/۰P< و کلیندامایسین ۰۰۴/۰P< به دست آمد. میزان مقاومت به آنتی‌‌بیوتیک در بیماران مبتلا به آکنه‌ با سابقه درمان، بیش از گروه کنترل بوده است یعنی ارتباط معنی‌داری بین میزان مقاومت به آنتی‌بیوتیک در بیماران مبتلا به آکنه‌ و سابقه درمان وجود دارد در این مطالعه بین میزان مقاومت PA و SE و سابقه درمان قبلی آکنه ارتباط معنی‌داری وجود داشت.

دکتر مرضیه نجومی، دکتر احمد کفاشی، دکتر فرشته رنگیانی،
جلد ۱۰، شماره ۳۳ - ( ۳-۱۳۸۲ )
چکیده

    پی آمدهای مقاومت دارویی افزایش مرگ و میر و بیماری‌زایی است. ظهور پاتوژنهای مقاوم باکتریایی نیز موجب افزایش نگرانی پزشکان در رابطه با نسخه‌نویسی شده است. خانواده‌ها از پزشکان توقع تجویز برخی از آنتی‌بیوتیکها را دارند که این فشار ممکن است در الگوی نسخه‌نویسی پزشکان موثر باشد. برای محدود کردن استفاده بی‌رویه آنتی بیوتیکها باید تأثیر خانواده‌ها بر نسخه‌نویسی پزشکان و راهکارهای توصیه شده از طرف آنها برای کنترل مشخص شود. این بررسی که یک مطالعه مقطعی cross-sectional بود با هدف تعیین فراوانی درخواست آنتی‌بیوتیک توسط والدین از پزشکان متخصص اطفال شهر تهران طراحی شد. روش جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه Self-administered بود و از روش نمونه‌گیری غیراحتمالی با مراجعه به مطبها، درمانگاهها، بیمارستانها و کنگره‌ها استفاده گردید. از ۱۹۸ پزشک مورد بررسی حدود ۵/۴۷% مرد بودند. متوسط بیماران ویزیت شده در هفته ۱۲۸ نفر و متوسط سالهای اشتغال به حرفه طبابت در رشته تخصصی اطفال ۱۲ سال بود. ۳۲% پزشکان با بیش از ۱۰ بار درخواست آنتی‌بیوتیک در ماه گذشته مواجه بودند در حالی که ضرورتی برای تجویز وجود نداشته است. در حدود ۶۵% پزشکان گزارش کردند که در مواقع بدحال بودن کودکان، خانواده‌ها برای تجویز آنتی‌بیوتیک فشار آورده‌اند و ۷/۲۴% از آنها با این درخواست موافقت کرده بودند.

       


دکتر مهربان فلاحتی، سمیه شریفی‌نیا، دکتر علیرضا فرومدی، دکتر فروزان بلوری، دکتر لامع اخلاقی، دکتر سید امیر یزدان‌پرست، حمید حقانی،
جلد ۱۶، شماره ۰ - ( ۸-۱۳۸۸ )
چکیده

    زمینه و هدف: ولوواژینیت کاندیدایی (VVC)، عفونت دستگاه تناسلی زنان است که در اثر رشد بیش‌از حد کاندیداها به خصوص کاندیداآلبیکنس ایجاد می‌شود و گاهی ممکن است به صورت عودکننده باشد. تجویز طولانی مدت داروهای متداول سبب ایجاد مقاومت دارویی می‌شود. بنابراین آگاهی از الگوی مقاومت دارویی کاندیداهای جداشده از واژینیت در برابر داروهای متداول  ضدکاندیدایی برای درمان صحیح موارد عودکننده ضرورت دارد.هدف ازاین پژوهش بررسی الگوی مقاومت دارویی در گونه‌های کاندیدایی جدا شده از بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی بود.

روش بررسی: این مطالعه یک روش آزمایشگاهی ـ توصیفی بود که بر روی ۱۵۰ بیمار مشکوک انجام شد. نمونه‌ها مورد آزمایش مستقیم قرار گرفتند. کشت و آزمایش‌های تکمیلی برای شناسایی گونه‌های مختلف کاندیدا از قبیل کشت روی کاندیدا کروم‌آگار، جرم تیوب، بررسی حساسیت به سیکلوهگزمید، تست دما و آزمایش جذب قندها (API ۲۰) قرار گرفتند و سپس بر روی آن‌ها اثر داروهای متداول ازولی به روش میکرو دایلوشن براث آزمایش شد و نتایج بر اساس فراوانی بیان شد.

یافته‌ها: از۱۵۰ نمونه مورد آزمایش، روی هم ۸۰ مورد واژینیت کاندیدایی بودند که عامل آن به ترتیب فراوانی عبارتند از  کاندیداآلبیکنس، گلابراتا، پاراپسیلوزیس، کروزئی و گیلرموندی. از نظر اثر داروها ایمیدازول‌ها (کتوکونازول، کلوتریمازول، مایکونازول) از تری‌آزول‌ها (فلوکونازول) مؤثرتر بودند.

نتیجه‌گیری: مقاومت گونه‌های کاندیدای جدا شده از بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی نسبت به داروهای ضد قارچی مختلف، متفاوت است


دکتر محمدعلی ضیاء، شهناز بهشتی، حسین خلخالی، سمیرا صفاری،
جلد ۲۰، شماره ۱۱۱ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

 

زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس یک باکتری کوکسی شکل بی هوازی اختیاری و گرم مثبت است که به وفور به عنوان بخشی از فلور نرمال روی پوست و مجاری بینی یافت می شود. این باکتری می تواند موجب طیفی از بیماریها شامل عفونت های پوستی تا بیماریهای تهدید کننده زندگی شود. ارگانیسم قادر به توسعه مقاومت به طیف وسیعی از آنتی بیوتیک‌ها می‌باشد. مقاومت به آنتی بیوتیک یکی از مشکلات عمده بهداشت عمومی بوده و استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها نقش عمده ای در ظهور باکتری های مقاوم بازی می کند. هدف این مطالعه تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی سویه‌های مختلف استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به آنتی بیوتیک های رایج بود.

 

روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی- توصیفی و بر روی ۸ سویه متفاوت استافیلوکوکوس اورئوسانجام شد. ابتدا نمونه مناسب گرفته و جهت تشخیص قطعی بوسیله آزمایشات مورفولوژیک، شیمیائی یا آنزیمی به آزمایشگاه ارسال و سپس با استفاده از روش دیسک انتشاری، تاثیر دیسک‌های مختلف آنتی‌بیوتیکی بر این سویه ها ارزیابی گردید.

 

یافته ها: تمام سویه ها نسبت به ۶ آنتی بیوتیک شامل کلروتتراسیکلین، جنتامایسین، اکسی تتراسیکلین، تری متوپریم و سولفامتوکسازول، ریفامپیسین و توبرامایسین حساس بودند، در حالی که تمام سویه ها فقط نسبت به ۳ آنتی بیوتیک شامل وانکومایسین، اکساسیلین و سفتازیدیم مقاوم بودند. هر سویه میزان حساسیت و مقاومت متفاوتی نسبت به سایر آنتی بیوتیک ها نشان داد.

 

نتیجهگیری: با توجه به اختلاف میزان حساسیت و مقاومت سویه های مختلف نسبت به آنتی بیوتیک ها، بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی برای درمان عفونت‌های میکروبی، ضروری است.

 
محمدهادی کربلایی‌نیا، طلعت مختاری آزاد، نازنین زهرا شفیعی جندقی، ژیلا یاوریان،
جلد ۲۲، شماره ۱۳۳ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: در سال‌های اخیر با افزایش اپیدمی‌های ویروس‌های آنفلوانزای A تحقیقات زیادی در مورد پیشگیری و درمان این ویروس‌ها انجام شده است. داروی اسلتامیویر یا تامی فلو (مهارکننده نورامینیداز (NA) ویروس) به عنوان یکی از داروهای مؤثر در پیشگیری و درمان این ویروس‌ها می‌باشد. جهش در چند سایت مختلف ژن NA باعث ایجاد مقاومت دارویی می‌گردد. جهش H۲۷۴Y از مهم‌ترین تغییرات ایجادکننده مقاومت دارویی در ویروس‌های آنفلوانزای A می‌باشد. هدف این مطالعه شناسایی ویروس‌های آنفلوانزای A/H۳N۲ مقاوم به اسلتامیویر با بررسی جایگاه ۲۷۴ با تست Real-time RT- PCR می‌باشد.

روش کار: در ابتدا پرایمر و پروب‌های اختصاصی جهت شناسایی ویروس‌های A/H۳N۲حساس و مقاوم طراحی شد، سپس تست Real-time RT-PCR جهت شناسایی جهش در جایگاه ۲۷۴ از ژن NA  انجام گرفت. 

یافته‌ها: از ۵۰ نمونه مورد آزمایش تمامی آن‌ها فاقد جهش H۲۷۴Y بوده و لذا هیچ ویروس مقاومی در این نمونه‌ها یافت نشد.

نتیجه‌گیری: شناسایی سریع و دقیق موتانت‌های مقاوم به دارو برای راهکارهای درمانی مؤثر امری ضروری بشمار می‌رود. تست eal-time RT- PCR به عنوان تستی سریع و با توان بالای عملیاتی می‌تواند در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی به عنوان تست روتین برای شناسایی مقاومت ویروس‌های آنفلوانزا به داروهای مهارکننده نورامینیداز بکار رود.


مهدی محمدزاده، لادن دواتگر بدیع، طیبه قاری،
جلد ۲۴، شماره ۱۵۴ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: مقاومت دارویی به آنتی بیوتیک‌های رایج درمانی موضوعی است که از گذشته وجود دارد. در واقع پاتوژن‌های مقاوم باکتریایی موجب افزایش نگرانی راجع به نحوه‌ی نسخه نویسی پزشکان شده است. بیماران و خانواده‌ها از پزشکان توقع نسخه‌نویسی برخی از آنتی بیوتیک‌ها را دارند و این فشار ممکن است در الگوی نسخه‌نویسی پزشکان موثر باشد. در این مطالعه قصد داریم بدانیم خانواده‌ها چه تاثیری بر پزشکان جهت نسخه‌نویسی آنتی‌بیوتیک‌ها دارند و پزشکان نیز چه استراتژی را در مقابل آن‌ها به کار می‌بندند.

روش کار: برای این منظور، تعداد ۲۰۰ نفر پزشک در تبریز در سال ۱۳۹۳ انتخاب شدند. روش نمونه‌گیری، روش غیر احتمالی و با مراجعه‌ی مستقیم به مطب‌ها، درمانگاه‌ها، بیمارستان‌ها، کنگره‌ها و همایش‌های باز آموزی برگزارشده در شهر تبریز و پر کردن فرم پرسشنامه توسط پزشک عمومی و متخصص بود.

یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان داد که ۶۵ درصد از پزشکان با بیش از ۶ بار درخواست آنتی بیوتیک در ماه گذشته مواجه شدند در حالی که خود چنین تجویزی را لازم نمی‌دیدند، همچنین مشاهده شد که در صورت بد حال بودن بیمار، خانواده‌ها در ۵/۴۸ درصد موارد، اغلب به پزشکان برای تجویز آنتی بیوتیک فشار آورده‌اند و قریب به نیمی از پزشکان اظهار نموده‌اند که در چنین مواردی با در خواست آنتی بیوتیک از جانب والدین موافقت کرده‌اند.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، آموزش خانواده‌ها درباره اندیکاسیون‌های بجای مصرف آنتی بیوتیک باید قسمتی از یک برنامه جامع باشد تا کاهش مصرف بی‌رویه آنتی بیوتیک را داشته باشیم. اگر خانواده‌ها درباره‌ی مصرف آنتی بیوتیک‌های خوراکی به نحو صحیحی آموزش داده شوند، نه فقط فشار روی پزشکان در نسخه‌نویسی کاهش می‌یابد بلکه در رفتار پزشکان نیز جهت انتخاب آنتی بیوتیک مناسب موثر می‌باشد.


مهشید طالبی طاهر، سارا مینائیان، لیلا بهادری زاده، دکتر واهان مرادیانس، امید مرادی مقدم، محمد رضا اسدی پتاه، یاسمن هندی،
جلد ۲۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: پنومونی وابسته به دستگاه تهویه مصنوعی یکی از عوارض جدی حمایت تنفسی در بخش‌های مراقبت ویژه می‌باشد. هدف از این مطالعه تعیین حساسیت آنتی‌بیوتیکی آسینتوباکتر بومانی جدا شده از ترشحات تنفسی بیماران مبتلا به پنومونی با دو روش دیسک دیفیوژن و  E.test می‌باشد.
روش کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی در ۴ بخش مراقبت ویژه بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) از مهر ۱۳۹۵ تا آبان ۱۳۹۶ انجام گرفت. مجموعاً ۵۸ بیمار مبتلا به پنومونی وابسته به دستگاه تهویه مصنوعی (Ventilator Associated Pneumonia-VAP) با گونه آسینتوباکتر بومانی مورد مطالعه قرار گرفتند. حساسیت میکروبی با دو روش دیسک دیفیوژن و E.test تعیین گردید. نتایج به روش آماری chi۲ برای بیان ارتباط معنی‌داری مورد استفاده قرار گرفت. ۰۵/۰ p< به عنوان ارتباط معنی‌دار در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: مقاومت باکتری آسینتوباکتر بومانی جدا شده از ترشحات تنفسی نسبت به سیپروفلوکساسین، کوتریموکسازول، لووفلوکساسین، کولیستین، جنتامایسین، ایمی‌پنم، مروپنم، امپی سیلین-سولباکتام وپیپراسیلین-تازوباکتام با روش  E.test به ترتیب ۵۵/۹۶%، ۲۱/۸۶%، ۱۰۰%،۵۹/۲۷%،۳۸/۴۱%،۶۹/۷۰%،۱۰/۹۳%، ۷۹/۶۳% و ۵۰% بوده است. حساس‌ترین دارو کولیستین بوده است.
نتیجه‌گیری: مقاومت آسینتوباکتر بومانی به داروها در بخش مراقبت‌های ویژه رو به افزایش است و یافته‌های مطالعه نشان داده است که تنها داروی با اثربخشی نسبی کولیستین بوده است.
 
مرجان حسینی، حسین سازگار، نوشا ضیاء جهرمی،
جلد ۲۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: گیرنده‌ی آندروژن، به خانواده­ی فاکتورهای رونویسی گیرنده‌ی هورمون‌های استروئیدی تعلق دارد و بر اساس مطالعات انجام شده، جهش‌های تک نوکلئوتیدی موجود در ساختار این پروتئین می‌توانند بر عملکرد و پاسخ آن به داروهای مهاری تأثیر بگذارند. بر همین مبنا هدف از این مطالعه بررسی تأثیر چندشکلی تک‌نوکلئوتیدی rs۱۳۷۸۵۲۵۸۵ موجود در ژن کد کننده گیرنده­ی آندروژن، بر پاسخ این اشکال به درمان با انزالوتامید و مطالعه­ی فراوانی آن در جمعیت ایرانی است.
روش کار: در این پژوهش موردی - شاهدی خون محیطی به میزان ۱۰ میلی لیتر از ۵۰ فرد مبتلا به سرطان پروستات و ۵۰ فرد سالم گرفته شد. سپس DNA­ ژنومی نمونه‌ها استخراج و جداسازی شد. برای بررسی وجود پلی‌مورفیسم مورد نظر از تکنیک ARMS-PCR و تعیین توالی مستقیم استفاده شد و داده‌های آزمایشگاهی به دست آمده با استفاده از پایگاه محاسبات آماری SISA و آزمون دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شد. از سوی دیگر برای بررسی اثر جهش بر روی عملکرد گیرنده آندروژن از تکنیک داکینگ و نرم افزار اتوداک ۴,۲ استفاده شد و در نهایت تعیین فراوانی آللی، درجه هتروزیگوسیتی و بررسی وجود تعادل هاردی -وینبرگ با استفاده از سرور محاسباتی Genepop انجام شد و به منظور تجزیه و تحلیل آماری نتایج از سرور SISA و آزمون دقیق فیشر استفاده شد (۰۵/۰ p<).
یافته‌ها: بررسی‌ها نشان دادند فراوانی آللی برای rs۱۳۷۸۵۲۵۸۵ برای آلل جهش یافته در بیماران مبتلا به سرطان پروستات (۲۴/۰) نسبت به افراد سالم (۰۸/۰) افزایش یافت (۰۰۳/۰p=). از سوی دیگر بررسی نتایج داکینگ نشان داد که جهش در ساختار گیرنده آندروژن از لحاظ ترمودینامیکی فرآیند اتصال انزالوتامید به گیرنده آندروژن را نامطلوب ساخت. همچنین آنالیزهای جمعیتی نشان داد که این مارکر در جمعیت ایرانی در تعادل هاردی واینبرگ قرار داشت.
نتیجه‌گیری: وجود چندشکلی‌های تک نوکلئوتیدی با تغییر در جایگاه فعال گیرنده آندروژن باعث ایجاد مقاومت به داروی انزالوتامید می‌شوند. از سوی دیگر وجود آلل جهش یافته rs۱۳۷۸۵۲۵۸۵ می‌تواند موجب افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات گردد.
سارا مینائیان، مهشید طالبی طاهر، اسمعیل پور عسگری، مهسا دادگر، زهرالسادات ذبحی،
جلد ۲۷، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: عفونت بیمارستانی زمانی که منشا آن باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک‌ها باشد چالش بزرگی برای کادر درمان و مراکز درمانی ایجاد می‌کنند. انتروکوکوس فکالیس از جمله باکتری‌هایی است که نقش مهمی در ایجاد عفونت بیمارستانی دارد. بنابراین بررسی شیوع و الگوی مقاومت این باکتری در مراکز درمانی بخصوص در بیمارستان‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد. در این مطالعه هدف بررسی الگوی مقاومت فنوتیپی  انتروکوک‌های جداسازی شده از نمونه‌های خون و ادرار بیماران بستری در بیمارستان رسول اکرم (ص) می‌باشد.
روش کار: این مطالعه مقطع -  زمانی (Case series) از بهمن ۹۷ تا دی ماه ۹۸ در بیمارستان رسول اکرم (ص) در تهران انجام شد. در این مطالعه ایزوله‌های انتروکوکوس فکالیس با منشا ادرار و خون از بیماران مبتلا به عفونت ادراری و عفونت جریان خون کسب شده از بیمارستان جداسازی شدند. تست آنتی بیوگرام به روش دیسک دیفیوژن و Etest  برای سنجش میزان مقاومت این ایزوله‌‌ها انجام شد.
یافته‌ها: از ۵۳ ایزوله انتروکوکس فکالیس جداسازی شده تعداد ۴۶ ایزوله (۸/۸۶%) با منشا ادرار و تعداد ۷ ایزوله (۲/۱۳ %) با منشا خون بودند. حساسترین آنتی‌بیوتیک برای این ایزوله‌ها به ترتیب لینزوئید (۵۲)۱/۹۸ %ونکومایسین (۴۷) ۷/%۸۸ و مقاوم‌ترین آنتی‌بیوتیک به این ایزوله‌ها جنتامایسین (۴۳) ۱/۸۱% و ریفامپین (۳۴) ۲/۶۴% گزارش گردید.
نتیجه‌گیری: مقاومت انتروکوکوس فکالیس به آنتی‌بیوتیک‌ها در حال افزایش است. بنابراین پایش دوره‌ای الگوی مقاومت این باکتری می‌تواند کمک شایانی به درمان موثر و کاهش هزینه ها نماید.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb