ناهید رحیم زاده، سیما اصلانی، رزیتا حسینی، غزال جوادموسوی، سید آرش جوادموسوی،
جلد ۲۲، شماره ۱۳۹ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
زمینه و هدف: عفونتهای دستگاه ادراری یکی از بیماریهای بسیار شایع در کودکان است و اشریشیا کلی بهعنوان مهمترین عامل عفونتهای ادراری مطرح میباشد. مطالعه حاضر بهمنظور تعیین میزان شیوع گونههای میکروبی و مقاومتهای آنتیبیوتیکی در عفونتهای ادراری کودکان بین سالهای ۱۳۹۱-۱۳۷۰ با توجه به افزایش روزافزون مصرف و مقاومت نسبت به عوامل آنتی باکتریال رایج انجام گردید.
روش کار: در این مطالعه همه بیماران مبتلا به عفونت ادراری که همگی در رده سنی ۱۵ سال و کمتر قرار داشتند و به بیمارستان رسول اکرم (ص) و بیمارستان علیاصغر (ع) طی سالهای ۱۳۹۱-۱۳۷۰ مراجعه کرده بودند، وارد مطالعه شدند.
یافتهها: محدوده سنّی بیماران بین ۲ ماه تا ۱۵ سال با میانگین ۹۲.۳-۵۷.۳ سال بود. بیشترین شیوع به ترتیب مربوط به اشریشیا کولای ۲۵۳ بیمار (۴/۷۳%)، کلبسیلا در ۵۷ بیمار (۸/۲۴%)، پسودوموناس در ۹ بیمار (۶/۲%)، پروتئوس در ۷ بیمار (۳%)، آسینتوباکتر و انتروباکتر هرکدام در ۱ بیمار (۳/۰%) دیده شد.
مقاومت میکروارگانیسمهای جدا شده نسبت به آمپیسیلین ۵/۶۴% و به کوتریموکسازول ۵/۶۱% (بیشترین مقاومت) درحالیکه حساسیت نسبت به نیتروفورانتوئین ۹۰%، به آمیکاسین و سیپروفلوکساسین ۵/۸۴% و ۷۲% بود (بیشترین حساسیت). مقاومت به آمپیسیلین، سفوتاکسیم و نالیدیکسیک اسید طی سالهای انجام شده در حال افزایش بوده که این افزایش نیز بهطور آماری معنیدار بوده است.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این مطالعه جهت درمان عفونتهای ادراری، انجام آزمون آنتیبیوگرام ضروری به نظر میرسد و در صورت عدم انجام آزمون، در حال حاضر با توجه به مقاومت کمتر به آمیکاسین و نیتروفورانتوئین از این داروها میتوان جهت درمان تجربی استفاده کرد.