مطهره آقاجانی دلاور، زهرا حسین زاده، حمیدرضا خوش نژاد ابراهیمی، سمیه اسمعیلیان، ،
جلد ۳۰، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۲ )
زمینه و هدف: عفونت ادراری در کودکان از شیوع بالایی برخوردار است و میتواند باعث عوارض و موربیدیتیهای بالایی شود. به علاوه طبق برخی مطالعات ویتامین دی میتواند باعث بهبود سیستم ایمنی و کاهش احتمال عفونت ادراری شود. اما این تاثیر به طور قطع مشخص نشده است. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین سطح ویتامین D و عفونتهای ادراری فوقانی (UTI-urinary tract infection ) در کودکان بین ۲ ماه تا ۶ سال در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۲۰۲۲ میباشد.
روش کار: این مطالعه مورد شاهدی بر روی ۵۰ کودک مبتلا به اولین نوبت عفونت ادراری تب دار و ۵۰ کودک نرمال بدون UTI با سنین ۲ ماه تا ۶ سال که به بیمارستان حضرت علی اصغر مراجعه کردند، انجام شد. چک لیستی فراهم شد که در آن اطلاعات دموگرافیک افراد از جمله سن و جنس یادداشت شد. همچنین نتایج مربوط به آنالیز تستهای روتین آزایشگاهی نظیر CBC، WBC، PMN، ESR، وCRP ، BUN، ALP، کلسیم و فسفر خون، نیز برای بیماران اندازه گیری و یادداشت شد.
یافتهها: با استفاده از آزمون غیر پارامتریک MANN_WHITNEY مشخص شد ویتامین D در دو گروه با یک دیگر تفاوت معنادار دارد و در گروه مورد (مبتلا به UTI) به طور معناداری کمتر است (۰۴۱/۰P=).
نتیجهگیری: در مطالعه حاضر مشخص شد سطح ویتامین D در افراد دارای UTI به طور معناداری کمتر است. همچنین سطح ویتامین D با سایر آزمایشها شامل WBCو PMN و کراتینین وBUN و ESR و CRP و آلکالن فسفاتاز و فسفر و کلسیم در هیچ یک از گروهها ارتباط معنادار نداشت. به علاوه مشخص شد کمبود ویتامین D (کمتر از ۳۰ نانومول بر لیتر) شانس ابتلا به UTI را دو برابر بیشتر میکند.