جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای شیردهی

دکتر فهیمه رمضانی تهرانی، دکتر سیما نظرپور،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف:  ید یک ماده حیاتی برای تولید هورمونهای تیروئید و تکامل سیستم عصبی جنین و نوزاد است. این مرور نقلی ما بر نقش و اهمیت ید در دوران بارداری و شیردهی متمرکز شده و به تبین مسائل مختلف مربوط به آن می­پردازد.
روش کار: در این بررسی مروری، پایگاه‌های PubMed، Web of Science و Scopus و نیز پایگاه‌های فارسی SID، Irandoc و Magiran، با کلمات کلیدی مناسب برای مقالات مرتبط جستجو شده و از ۹۷ مقاله جهت این مرور نقلی استفاده گردید.
یافته‌ها: کمبود ید در دوران بارداری می‌تواند باعث اختلالات جدی در عملکرد تیروئید مادر و جنین شده و منجر به عواقب نامطلوبی در بارداری گردد. زنان باردار و شیرده نسبت به سایر بزرگسالان نیاز به ید بیشتری دارند. بطوریکه مصرف ۲۵۰-۲۲۰ میکروگرم در روز در بارداری و۲۹۰-۲۵۰ میکروگرم در روز در دوران شیردهی توصیه می­شود. مکمل ید در صورتی که قبل از لقاح یا در سه ماهه اول و اوایل سه ماهه دوم بارداری شروع شود و در تمام دوران بارداری ادامه یابد، موثرترین راه پیشگیری از آسیب عصبی جنین است. با این حال، اگرچه مکمل ید در دوران بارداری بی­خطر است، اما ممکن است در زنان باردار با کمبود ید خفیف که در کشورهای دارای کفایت ید زندگی می­کنند، توجیه پذیر نباشد.
نتیجه‌گیری: با توجه به ضرورت وجود ید کافی برای تکامل سیستم عصبی جنین و نوزاد و افزایش نیاز به ید در زنان باردار و شیرده نسبت به سایر بزرگسالان، مصرف مکمل ید یا غذاهای غنی از ید در این دوران توصیه می­شود.
 
عیسی محمدی زیدی، امیر پاکپور حاجی آقا، بنفشه محمدی زیدی،
جلد ۲۱، شماره ۱۲۷ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

 

زمینه و هدف: شیردهی به علت ارتباط نزدیکی که با سلامت نوزاد دارد، روشی توصیه شده جهت تغذیه شیرخوار می باشد. با این حال، بسیاری از زنان یا مایل به شیردهی نیستند و یا آنهایی که شیردهی را آغاز می کنند، نمی توانند استاندارد های مورد نظر را در طول شیردهی اتخاذ نمایند. به منظور بررسی و تشریح عوامل تاثیرگذار بر شیردهی مادران نیازمند استفاده از نظریه هستیم. یکی از نظریه های پرکابرد  نظریه رفتار برنامه ریزی شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی مداخله آموزشی با کاربرد نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده در تداوم تغذیه با شیر مادر در زنان نخست زا در شهر تنکابن است.

 

روش کار: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی شاهددار تصادفی است که بر روی ۱۱۰ نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تنکابن انجام شد. این مادران نخست زا در ماه های هفتم و هشتم بارداری با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی از ۲ مرکز از بین مراکز بهداشتی درمانی مرکزی شهر تنکابن انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها یک پرسشنامه محقق ساخته بود که از دو قسمت سوالات دموگرافیک و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده شامل آگاهی، نگرش، هنجار انتزاعی، خودکارآمدی، قصد و رفتار بودند. روایی صوری و محتوایی سوالات توسط پانل خبرگان تعیین شد و ضریب آلفای کرونباخ و ضریب آزمون بازآزمون نیز توافق درونی و پایایی سوالات را تایید کرد. به مادران گروه تجربی آموزش هایی بر اساس سازه‌های نظریه رفتار برنامهریزی شده درباره چگونگی تغذیه صحیح شیرخوار با شیر مادر، فواید تغذیه انحصاری با شیرمادر، خصوصیات تغذیه‌ای نوزادان کم وزن، دفعات و طول مدت شیردهی و نحوه ذخیره نمودن شیرمادر در مادران شاغل صورت پذیرفت. داده‌ها در ۲ مقطع زمانی ۲ ماه قبل از زایمان و ۴ ماه پس از زایمان به هنگام مراجعه به مرکز بهداشتی درمانی گردآوری شد. به منظور آنالیز داده‌ها از آزمون‌های کای اسکوئر، تی زوجی و مستقل و آنالیز واریانس دو طرفه استفاده شد. سطح معناداری ۹۵/۰ در نظر گرفته شد.

 

یافته ها: میانگین سن مادران شرکت کننده در این مطالعه در گروه آزمون و کنترل به ترتیب ۲۱/۲ ± ۸۴/۲۳ و ۸۳/۲ ± ۵۹/۲۳ سال بود. به ترتیب ۶۰ درصد (۳۳نفر) و ۶۴/۶۳ درصد (۳۵نفر) از مادران گروه های آزمون و کنترل وضعیت اقتصادی متوسط داشتند. که قبل از اجرای برنامه آموزشی بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر سازه‌های نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (۰۵/۰p>). اما با اجرای مداخله آموزشی بر اساس TPB، شاهد افزایش معنادار در نگرش، هنجار انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، خودکارآمدی، قصد رفتاری (۰۰۱/۰>p) و رفتار (۰۰۴/۰=p) بودیم این در حالی است که در گروه کنترل تغییر معناداری دیده نشد. رفتار شیردهی در مقطع زمانی قبل از مداخله آموزشی بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت. با اجرای برنامه آموزشی تغییر معنادار در رفتار شیردهی در گروه آزمون مشاهده گردید به طوری که در گروه آزمون تعداد مادرانی که اقدام به شیردهی انحصاری کودک خود می‌نمودند ۹/۳۰ درصد (۱۷ نفر) افزایش پیدا کرد (۰۰۳/۰= p). این در حالی است که در گروه کنترل تغییرات ایجاد شده در وضعیت شیردهی مادران نخست زا معنادار نبود.

 

نتیجه‌گیری: پژوهش حاضر نشان داد که نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده یک نظریه مناسب برای توضیح تاثیر عوامل روانی اجتماعی برای طراحی و اجرای برنامه‌های آموزشی با هدف تداوم شیردهی انحصاری با شیر مادر هستند.

 
سهیلا امینی مقدم، سمیرا حسن خانی، اندیشه مقصودنیا،
جلد ۲۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: مطالعه‌ی حاضر به بررسی مبانی پزشکی زنان و مامایی در قرآن کریم می‌پردازد. قرآن کریم به بیان کلیات وقایع بارداری و پزشکی زنان پرداخته است، چراکه این مبانی و کلیات برای هدایت مردم در راستای حفظ سلامت  و باروری انسان است. در این مطالعه به برخی مبانی پزشکی زنان و مامایی شامل بارداری، سلامت باروری و شیردهی پرداخته شده است.
روش کار: روش بررسی در این پژوهش روش اسنادی است. به این منظور آیات گردآوری شده از قرآن کریم که مربوط به وقایع حیطه‌ی زنان و مادران می‌باشد. در کنار اصول علمی اثبات شده جنین شناسی، زنان و زایمان مورد بحث قرار می‌گیرد.
یافته‌ها: با نگاهی به آیات شریفه‌ی متعدد قرآن در این حیطه در می‌یابیم که سلامت زنان و بهداشت تولید مثل در متن دین نهفته است و از ضروریات داشتن جامعه‌ای سالم و رو به رشد می‌باشد.
نتیجه‌گیری: متجاوز از ۱۴ قرن است که در آموزش‌های اسلامی با جامع‌ترین و قوی‌ترین انگیزش‌ها نکات مهمی در حوزه سلامت زنان و مادران اشاره شده است.
 


نیلوفر حاجی عراقی، سیده مریم موسوی،
جلد ۲۹، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: در دهه اخیر، مصرف مواد مخدر در بارداری و به دنبال آن تولد نوزادان مبتلا به سندروم محرومیت از مواد (neonatal abstinence syndrome (NAS)) افزایش یافته که هزینه‏های مراقبتی را بالا برده است. امروزه بر روش‏های غیردارویی مانند شیردهی، جهت کاهش علائم NAS تاکید می‏شود. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر شیردهی مادران وابسته به مصرف مواد مخدر(اوپیوئیدها) بر سندروم محرومیت نوزاد بود.
روش کار: این مطالعه، یک پژوهش مروری، با جستجو در پایگاه‏های Google Scholar، Science Direct، Pub Med، Medline، SID، Magi ran، و کلید واژه‏های“Breastfeeding” “opioids” “mothers” neonatal abstinence syndrome (NAS)” “Drug Abuse/Parenteral”“، در طی سال‏های۲۰۲۰-۲۰۱۰، است. در نهایت ۲۴ مطالعه انتخاب، و داده‌ها ارزشیابی و تحلیل شد.
یافته‏ ها: میزان شیردهی در مادران وابسته به مواد مخدر بسیار پایین بود، در حالی که شیردهی در مادران وابسته به اوپیوئیدها یا تحت درمان با این داروها، ایمن در نظر گرفته می‏شود. شیردهی، باعث کاهش طول مدت و شدت علائم NAS، طول مدت بستری، دارو درمانی، هزینه‏های مراقبتی، سندروم مرگ ناگهانی و ایجاد پیوند عاطفی مادر و نوزاد و سازگاری مادر با بی‏قراری حاصل از NAS می‏شود.
نتیجه ‏گیری: با توجه به تاثیر شیردهی مادران وابسته به اوپیوئیدها یا تحت درمان با این داروها در کاهش علائم NAS توصیه می‏شود، کادر درمان با شناسایی، برداشتن موانع و حمایت روانی این مادران بر اهمیت شیردهی به عنوان یک روش ایمن، ارزان و موثر تاکید کنند. با این وجود، به علت مطالعات محدود در کشور ایران، پژوهش‏های گسترده‏تری در این زمینه لازم است.

 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb