بیبی ماهم ارخی، حمیدرضا رضوی، امیرحسین امیرخانی،
جلد ۲۹، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: محیطهای اینترنتی شرایطی را ایجاد نمودهاند که فعالیتهای منابع انسانی به صورت الکترونیکی انجام گیرد که این خود باعث چابکی سازمان سازمانها شده است؛ بنابراین تحقیق حاضر با هدف ارائه الگوی سازگاری رفتار کارکنان با تأکید بر اینترنت اشیا انجام شد.
روش کار: تحقیق به صورت آمیخته کیفی انجام شده بود. جامعه آماری تحقیق مدیران ارشد، معاونین، مدیران میانی و کارشناسان ارشد حوزه منابع انسانی در شرکت مادر تخصصی توانیر بود. ابزار گردآوری دادهها مصاحبه نیمه ساختاریافته (پرسشنامه دلفی) و پرسشنامه کمی محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک دلفی، روش معادلات ساختاری با کمک نرمافزار SMART PLS و روش تحلیل سلسله مراتبی AHP انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان میدهند که مدل پیشنهادی الگوی سازگاری رفتار کارکنان متشکل از ۵ بعد اصلی شامل نگرش به رفتار، هنجارهای ذهنی، تجربه استفاده، فرآیندهای شناختی و انگیزش رفتاری است. در بخش تحلیل سلسله مراتبی نتایج نشان میدهند که بُعد انگیزش رفتاری با وزن ۵۶۳/۱ در رتبه اول و بُعد هنجارهای ذهنی با وزن ۶۰۲/۰ در رتبههای بعدی از نظر میزان اهمیت در سازگاری رفتار کارکنان در انقلاب صنعتی چهارم با تأکید بر اینترنت اشیا قرار دارند.
نتیجه گیری: به طور کلی به توجه به نتایج مطالعه میتوان بیان داشت که عامل فناوری در سازگاری رفتاری کارکنان نقش مهمی را داشت لذا برای پذیرش فناروی و سازگاری رفتاری بیشتر کارکنان با آن نیاز است قابلیتهای فناوری در زمینه بهبود شرایط انجام وظیفه برای کارکنان تشریح شود.
بیبی ماهم ارخی، حمیدرضا رضوی، امیر حسین امیر خانی،
جلد ۳۰، شماره ۶ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه بازارهای کسب و کار، پویا و غیر قابل پیش بینی بوده و تغییرات فناوری در سازمانها به سرعت به وقوع میپیوندد. اینترنت اشیاء یکی از تغییرات جدید و مسئله مهم در این تغیرات رفتاری کارکنان با فناوریهای جدید و تغییرات در فرایندها است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی ابعاد و شاخصهای مدل سازگاری رفتار کارکنان در انقلاب صنعتی چهارم بررسی و انجام شده است.
روش کار: تحقیق به صورت آمیخته کیفی-کمی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی تعداد ۱۵ نفر و در بخش کمی تعداد ۱۳۵ نفر از مدیران و کارکنان شرکت مادر تخصصی توانیر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته (روش دلفی) و پرسشنامه کمی محقق ساخته است که روایی آن توسط خبرگان و اساتید بررسی و تایید گردید. همچنین پس از بررسی روایی سوالات پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی تأییدی، به منظور بررسی اثرات میان متغیرهای تحقیق از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SMART PLS استفاده شده است.
یافتهها: نتایج بدست آمده بدین شرح است: در مرحله اول با رویکرد کیفی و از نوع روش تحلیل محتوا با نظام مقوله ای (کدگذاری), ۳۸ کد مفهوم بدست آمد که بعد از هم دسته کردن کد مفهوم ها ۳۳ شاخص شناسایی گردید که این ۳۳ شاخص ذیل ۶ مؤلفه اصلی نگرش به رفتار، هنجارهای ذهنی، تجربه استفاده، فرآیندهای شناختی، انگیزش رفتاری و اینترنت اشیاء صورتبندی گردید. در مرحله دوم, با رویکرد کمی پرسشنامه محقق ساخته تهیه گردید. بعد نگرش به رفتار، ۶ مولفه ؛ بعد هنجارهای ذهنی هم ۵ مولفه ؛ بعد تجربه استفاده نیز ۶ مولفه ؛ بعد فرایندهای شناختی نیز ۵ مولفه ؛ بعد انگیزش رفتاری نیز ۶ مولفه؛ بعد اینترنت اشیاء نیز ۵ مولفه به شناسایی و تعیین گردیده است.
نتیجهگیری: بررسی شاخص ها و ابعاد و مؤلفه های مدل سازگاری رفتار کارکنان نشان داد که مدل طراحی شده می تواند از استحکام بالایی برای سنجش سازگاری رفتار کارکنان شرکت مادر تخصصی توانیر در انقلاب صنعتی چهارم برخوردار باشد.