۶ نتیجه برای خودکنترلی
ملیحه زعفرانیه، مرضیه علیوندی وفا، سید داود حسینی نسب،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: کودکان مبتلا به اوتیسم علاوه بر مسائل تحصیلی دارای مشکلاتی از جمله مشکلات عاطفی و رفتاری نیز میباشند که میتواند سلامتی، بهداشت روانی و کیفیت زندگی آنها و اطرافیانشان را به مخاطره اندازد. هدف از انجام تحقیق حاضر تعیین تاثیر توانبخشی شناختی مبتنی بر تقویت حافظه کاری بر خودکنترلی، سیالی کلامی و سرعت پردازش اطلاعات کودکان مبتلا به اوتیسم بود. روش کار: جامعه آماری تحقیق نیمه تجربی حاضر را کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در شهر سبزوار تشکیل دادند که به صورت در دسترس ۴۰ نفر انتخاب و بطور تصادفی به دو گروه ۲۰ نفری تقسیم شدند. سپس تمام آزمودنیها مقیاسهای خود کنترلی ویلیامز و همکاران (۱۹۹۷)، هوش وکسلر (۲۰۰۳)، خرده آزمون نشانههای حروف و نشانههای مقوله آزمون نما (سیالی کلامی) و خرده آزمون رمزنویسی و نمادیابی از مجموعه آزمون هوش وکسلر برای کودکان را دی پیش آزمون تکمیل کردند. سپس مداخله درمانی مبتنی بر تقویت حافظه کاری طی ۱۸ جلسه یک ساعته بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. در پایان دوره درمان و سه ماه پس از آن هر دو گروه مجددا پرسشنامهها را تکمیل کردند. نهایتا دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: نتایج نشان داد توانبخشی شناختی مبتنی بر تقویت حافظه کاری بر خود کنترلی، سیالی کلامی و سرعت پردازش اطلاعات کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم اثربخش است. نتیجهگیری: با توجه به نتایج توصیه میشود جهت بهبود خود کنترلی کودکان مبتلا به اوتییسم از مداخلات توانبخشی شناختی مبتنی بر تقویت حافظه کاری استفاده کنند.
دکتر مهناز صلحی، حمید عباسی، دکتر محمد مهدی هزاوه ای، دکتر قدرت اله روشنایی،
جلد ۲۱، شماره ۱۱۸ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف : میزان شیوع مصرف سیگار در میان نوجوانان رو به افزایش است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر توانمندسازی دانش آموزان پسر پایه سوم دبیرستان های همدان در پیشگیری از مصرف سیگار است.
روش کار : در این مطالعه نیمه تجربی از نوع شاهددار که در سال تحصیلی ۹۰-۱۳۸۹ انجام شد، ۲۴۰ دانش آموزان به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه۱۲۰ نفره آزمون و کنترل تقسیم شدند. وسیله گردآوری اطلاعات پرسش نامه های استاندارد عزت نفس، مهارت حل مسئله، و خودکارآمدی و چک لیست رفتار پیشگیری از مصرف سیگار بود. براساس نتایج حاصل از تکمیل اولیه پرسش نامه ها و چک لیست، مداخله مناسب طراحی و در گروه آزمون اجرا شد. یک ماه بعد از مداخله اطلاعات دو گروه جمع آوری و در نرم افزار spss۱۶ با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
یافتهها : قبل از مداخله رفتار پیشگیری از مصرف سیگار، میانگین نمره عزت نفس، خودکنترلی، خودکارآمدی و مهارت حل مسئله در دانش آموزان دو گروه درحد متوسط بود و از این نظر تفاوت معنادار نداشتند. پس از مداخله میانگین نمرات عزت نفس، خودکنترلی (۰۰۳/۰ p= )، خودکارآمدی (۰۱۴/۰ p= ) و مهارت حل مسئله (۰۰۱/۰ p= ) در دو گروه تفاوت معنا دار نشان داد و میان رفتار پیشگیری از مصرف سیگار در دو گروه اختلاف معنی دار مشاهده شد (۰۲/۰ p= ).
نتیجه گیری : مداخله آموزشی با ارتقاء عزت نفس، خودکنترلی، خودکارآمدی و مهارت حل مسئله موجب توانمندی دانش آموزان مورد بررسی برای پیشگیری از مصرف سیگار می شود.
نجمه السادات گلستانی فرد، کیومرث خطیر پاشا، رضا یوسفی سعیدآبادی،
جلد ۲۹، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: شناسایی مؤلفههای مؤثر بر نگرش کارکنان در نظام آموزش و پرورش در پیشبرد اهداف نظام آموزشی نقش مؤثری را ایفا میکند، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف نقش مسئولیتپذیری، تعهد و خودکنترلی بر نگرش کارکنان انجام شد.
روش کار: روش تحقیق آمیخته اکتشافی میباشد، مشارکتکنندگان در بخش کیفی شامل خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت و علوم تربیتی بود، که از طریق روش نمونهگیری هدفمند تعداد ۱۶ نفر به عنوان خبرگان انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل کلیه کارکنان آموزش و پرورش استان مازندران بود که ۳۵۰ نفر از کارکنان با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری دادههای پژوهش در مرحله کیفی از مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. دادههای تحقیق پس از جمع آوری در بخش کیفی با استفاده از کدگذاری باز و در بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در نرم افزارهای آماری Amos و SPSS تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج بررسی نشان داد که مسئولیتپذیری، تعهد و خودکنترلی بر نگرش مسؤلانه کارکنان که از مؤلفههای اخلاق است، تأثیر معناداری دارند.
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که برای نهادینهسازی نگرش کارکنان، توجه به مسئولیتپذیری و تعهد و خودکنترلی در نظام آموزش و پرورش توجه کرد.
علی برزگری، مجتبی رضایی راد، سودا کازری، حانیه جاویدان، آناهیتا صالحی، افسانه سادات رضوی، لیلا ظهرابی کرانی،
جلد ۲۹، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: توجه به عملکرد حرکتی و شناختی در دوران زندگی و بررسی عوامل مؤثر بر پیشگیری از اُفت کارکردهای بدن همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است، لذا، هدف از پژوهش حاضر تاثیر یک دوره فعالیت بدنی از طریق آموزش مجازی بر شاخص های پرخاشگری و خودکنترلی در زنان در شرایط بحرانی کرونا در سال ۱۳۹۹ بود.
روش کار: پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور، ۳۰ زن سالن ورزشی منطقه یک شهر تهران بهصورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و بر اساس پرسشنامههای پژوهش در دو گروه فعالیت بدنی و کنترل قرار گرفتند. برنامه ورزش هوازی به مدت ۲۴ جلسه و هر هفته سه جلسه ۶۰ دقیقهای با شدت معادل ۶۵-۸۰ حداکثر ضربان قلب انجام شد. پیش از شروع جلسات و در پایان آخرین جلسه، پرسشنامه پرخاشگری و خودکنترلی تکمیل گردید. آمار استنباطی ، در سطح نمره کل پرسشنامهها از تحلیل t همبسته به کمک نرمافزار آماری SPSS۲۲ استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحلیل t همبسته نشان میدهد که در گروه فعالیت بدنی، پرخاشگری با سطح معناداری ۰۱۱/۰ و خودکنترلی با سطح معناداری ۰۴۲/۰ بهبود یافته است.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر، تأییدی بر مطالعات پیشین در ارتباط با نقش فعالیت بدنی بر بهبود عملکرد روانی، شناختی و حالات خُلقی است.
هوشنگ ولدی آلاشتی، کیومرث خطیر پاشا، مریم تقوایی یزدی،
جلد ۲۹، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: شناسایی مؤلفههای مؤثر بر نگرش کارکنان در نظام آموزش و پرورش در پیشبرد اهداف نظام آموزشی نقش مؤثری را ایفا میکند، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف نقش مسئولیتپذیری، تعهد و خودکنترلی بر نگرش کارکنان انجام شد.
روش کار: روش تحقیق آمیخته اکتشافی میباشد، مشارکتکنندگان در بخش کیفی شامل خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت و علوم تربیتی بود، که از طریق روش نمونهگیری هدفمند تعداد ۱۶ نفر به عنوان خبرگان انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل کلیه کارکنان آموزش و پرورش استان مازندران بود که ۳۵۰ نفر از کارکنان با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری دادههای پژوهش در مرحله کیفی از مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. دادههای تحقیق پس از جمع آوری در بخش کیفی با استفاده از کدگذاری باز و در بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در نرم افزارهای آماری Amos, SPSS تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج بررسی نشان داد که مسئولیتپذیری، تعهد و خودکنترلی بر نگرش مسؤلانه کارکنان که از مؤلفههای اخلاق است، تأثیر معناداری دارند.
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که برای نهادینهسازی نگرش کارکنان، توجه به مسئولیتپذیری و تعهد و خودکنترلی در نظام آموزش و پرورش توجه کرد.
رقیه مهربان، سیدداود حسینی نسب، مرضیه علیوندی وفا،
جلد ۳۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: خودکنترلی یکی از عوامل مهم روانشناسی میباشد که بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان مؤثر است لذا هدف از این تحقیق، مقایسه اثربخشی آموزش مبتنی بر تنظیم هیجان و ذهنآگاهی بر خودکنترلی دانشآموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی بود.
روش کار: طرح تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه دانشآموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره اول متوسطه شهر تبریز تشکیل میداد و از میان آنها ۷۵ نفر به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. ابزار جمعآوری دادهها شامل مقیاس خودکنترلی تانجی (۲۰۰۴) بود. بسته آموزش تنظیم هیجان و بسته آموزش ذهن آگاهی به مدت دو ماه و هر هفته یک جلسه به مدت ۹۰ دقیقه به طول انجامید و در این مدت گروه کنترل در هیچ مداخلهای شرکت نداشت. دادهها با استفاده از تحلیل کواریانس یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد که تأثیر هر دو روش آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی بر خودکنترلی تأیید شد، ولی بین اثربخشی این دو روش تفاوت معناداری در دو گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد استفاده از روشهای تنظیم هیجان و ذهن آگاهی میتواند در افزایش خودکنترلی دانش آموزان دارای عملکرد تحصیلی پایین موثر باشد لذا استفاده از این روشها در عملکرد تحصیلی کمک کننده میباشد.