فاطمه کیا، فریدون رهنمای رودپشتی، فرهاد غفاری، سید احمد هاشمی، نادر توکلی،
جلد ۲۸، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: توسعه سرمایه انسانی یکی از نظریههای متاخر توسعه به شمار میرود. هدف از انجام تحقیق حاضر ارائه الگوی توسعه سرمایه انسانی در نظام اقتصاد سلامت کشور بود.
روش کار: تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده که با رویکرد کمی و کیفی انجاام شد. برای انجام تحقیق حاضر در بخش کیفی از ۲۰ نفر از مدیران بخش سلامت کشور مصاحبه به عمل آمد و در بخش کمی پرسشنامه استاندارد نظام مدیریت اقتصاد سلامت که شامل ۱۵ سوال به منظور سنجش الگوی مناسب مبتنی بر عملکرد نیروی انسانی بین ۳۰۲ نفر از مدیران بخش سلامت کشور (مدیران ارشد و میانی) و اساتید دانشگاهی مرتبط با موضوع تحقیق که با روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی انتخاب شدند، توزیع و جمعآوری شد. نهایتا برای تجزیه و تحلیل دادهها در بخش کمی، از روش تحلیل عاملی تائیدی و مدل سازی با PLS استفاده شد. در بخش کیفی از روش گذاری باز و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.
یافتهها: ۲/۷۴ درصد مدیران مرد و ۸/۲۰ درصد زن، ۳/۶۹ درصد دارای مدرک دکتری بوده و ۶/۵۴ درصد بالای ۵۰ سال سن داشتند. همچنین نتایج مراحل چهارگانه نشان داد الزامات تامین مالی سرمایه انسانی، مدیریت خدمات سلامت، فرایندهای داخلی و مشارکت سرمایه انسانی الزامات نهایی مبتنی بر الگوی توسعه سرمایه انسانی برای نظام مدیریت اقتصاد سلامت میباشند. همچنین مشخص شد مدل تحقیق و شاخصها از برازش مناسبی برخوردارند.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پیشنهاد میشود با برنامهریزی نیروی انسانی، پیش بینی نحوه تطبیق عرضه و تقاضای نیروی انسانی در آینده و تامین سرمایه انسانی در مدیریت منابع انسانی کارایی نیروی انسانی را بالا برده و بدین صورت به اقتصاد کمک کرد.