جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای اختلال هویت جنسیتی

زهرا شیری، سید سلیمان حسینی نیک، آرمین محمودی،
جلد ۲۹، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: اختلال هویت­­­­جنسی یک وضعیت نادر است که در آن افراد هویت­جنسی خود را با آنچه ظاهر آن نشان می­دهد نامتجانس احساس می­کنند و موجب پریشانی یا اختلال اساسی در کارکرد اجتماعی، شغلی و سایر زمینه­های مهم می­شود. پژوهش حاضر  به هدف  اثربخشی واقعیت­درمانی بر انزوای اجتماعی بیماران اختلال هویت­جنسی انجام گرفت.
روش کار: این مطالعه به صورت نیمه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام شد. جامعه پژوهش همه افراد دارای اختلال هویت­جنسی مراجعه­کننده به مرکز پزشک قانونی شهر شیراز در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ که اختلال آن‌ها از طریق پزشک قانونی محرز شده بود و به دلیل عدم امکان دسترسی به همه آن­ها به صورت هدفمند از بین ۱۹۵ نفر تعداد ۳۰ نفر به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) قرار گرفتند. ابتدا پرسشنامه انزوای اجتماعی راسل و همکاران (۱۹۸۰) از هر دو گروه گرفته شد، سپس گروه آزمایش به مدت ۸ جلسه تحت آموزش واقعیت­درمانی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. مجدداً پرسشنامه انزوای اجتماعی پس از آموزش واقعیت­درمانی انجام شد و در پیگیری  ۳ ماهه نیز تکرار شد و داده­ها توسط تحلیل آماری توصیفی و استنباطی بررسی شد.
یافته­ ها: در مولفه کاهش تنهایی  گروه کنترل  با گروه مداخله واقعیت­درمانی­­ در سطح معنی­داری ۰۱/  تفاوت معنی­دار دیده شد  لذا رویکرد واقعیت­درمانی تاثیر­گذار بوده است.
نتیجه ­گیری: نتایج نشان داد واقعیت­درمانی می­تواند به این افراد کمک کند به خودشان به عنوان منشاء اعمال و کردار توجه کنند و با تاکید بر انگیزش درونی و احساس مسئولیت برای انجام رفتار باعث بالا بردن احساس ارزشمندی و کاهش احساس تنهایی شوند.
زهرا شیری، سید سلیمان حسینی نیک، آرمین محمودی،
جلد ۳۰، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: درمان بزرگسالانی که خود را تراجنسیتی می‌شناسند می‌تواند شامل روان درمانی برای وارسی مسائل جنسیتی، درمان هورمونی و درمان جراحی باشد. لذا، هدف مطالعه مقایسه اثربخشی واقعیت­درمانی و اسکیما تراپی گروهی بر مهارت‌های ارتباط بین فردی بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسیتی می‌باشد.
روش کار: این مطالعه به صورت نیمه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام شد. جامعه پژوهش همه افراد دارای اختلال هویت­جنسی مراجعه­کننده به مرکز پزشک قانونی شهر شیراز در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹که اختلال آن‌ها از طریق پزشک قانونی محرز شده، بود و به دلیل عدم امکان دسترسی به همه آن‌ها به صورت هدفمند  از بین ۱۹۵ نفر   تعداد ۳۰ نفر به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) قرار گرفتند. ابتدا  پرسش نامه انزوای اجتماعی راسل و همکاران (۱۹۸۰) از هر دو گروه گرفته شد. سپس گروه  آزمایش به مدت ۸ جلسه تحت آموزش واقعیت­درمانی و اسکیما تراپی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. مجددا پرسش نامه مهارت های ارتباطی پس از آموزش واقعیت­درمانی و اسکیما تراپی انجام شد و در پیگیری  ۳ ماهه نیز تکرار شد و داده­ها توسط تحلیل آماری توصیفی و استنباطی بررسی شد.
یافته ­ها: در مولفه کاهش تنهایی گروه کنترل با گروه مداخله واقعیت­درمانی­­ و اسکیما تراپی در سطح معنی­داری ۰۱/۰ تفاوت معنی­دار دیده شد؛ لذا، رویکرد واقعیت­درمانی  تاثیر­گذار بوده است.
نتیجه­ گیری: نتایج نشان داد واقعیت­درمانی می‌تواند به این افراد کمک کند به خودشان به عنوان منشاء اعمال و کردار توجه کنند و با  تاکید بر انگیزش درونی و احساس مسئولیت برای انجام رفتار باعث بالا بردن احساس ارزشمندی و کاهش احساس تنهایی  شوند.

 
زهرا شیری، سید سلیمان حسینی نیک، آرمین محمودی،
جلد ۳۰، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: روان­درمانی بهترین راهکار برای کاهش عوارض بیماری اختلال هویت جنسیتی می­باشد. لذا هدف مطالعه مقایسه اثربخشی واقعیت­درمانی و اسکیما تراپی گروهی بر سبک­های اسنادی در بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسیتی بود.
روش کار: این مطالعه با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون و پیگیری انجام شد که جامعه آماری آن شامل همه افراد دارای اختلال هویت­ جنسی مراجعه­کننده به مرکز پزشک قانونی شهر شیراز در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بود و تعداد ۴۵ آزمودنی به عنوان نمونه آماری به صورت هدفمند انتخاب شدند و در سه گروه (۱۵ نفر واقعیت درمانی و ۱۵ نفر طرحواره درمانی) و کنترل (۱۵ نفر) قرار گرفتند. ابتدا پرسشنامه سبک­های اسنادی سلیگمن و همکاران (۱۹۸۳) از هر سه گروه گرفته شد و سپس گروه­های آزمایش به ترتیب به مدت ۸ و ۹ جلسه تحت آموزش واقعیت­درمانی و اسکیماتراپی قرار گرفتند. داده­ها با استفاده از تحلیل کواریانس با اندازه گیری مکرر مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که در مولفه اسناد کلی مثبت در گروه واقعیت درمانی نسبت به گروه کنترل و نیز در مولفه اسناد کلی منفی، در طرحواره درمانی نسبت به گروه کنترل معنی­دار شد. در مقایسه دو رویکرد درمانی در مولفه اسناد کلی مثبت واقعیت درمانی نسبت به طرحواره درمانی معنی­دار شد.
نتیجه­ گیری: از آنجا که افراد تغییر جنس خواه اغلب در حاشیه فعالیت­های اجتماعی قرار دارند، بسیاری از قابلیت­های آنها، مجال رشد پیدا نکرده است. کوشش جهت توانا ساختن آنها در سبک­های اسنادی با استفاده از رویکردهای روان درمانی در این مسیر می­تواند موثر باشد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb