جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای آنمی فقر آهن

فرزانه گرگانی، فرشته مجلسی، محمد کاظم مومنی، آذر طل، عباس رحیمی فروشانی،
جلد ۲۲، شماره ۱۴۱ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: آنمی فقر آهن از شایع‌ترین مشکلات دوران بارداری است که موجب زایمان زودرس، تولد نوزاد کم‌وزن، افزایش مرگ و میر جنینی، افزایش خونریزی بعد از زایمان و بروز زجر جنینی می‌گردد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی آنمی و عوامل مؤثر بر آن در زنان باردار تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال ۱۳۹۲ اجرا شد.

روش کار: این مطالعه به‌صورت توصیفی تحلیلی در ۱۱۹۴ مادر باردار انجام شد. از هر شهرستان تحت پوشش این دانشگاه ۳ مرکز بهداشتی درمانی که مادران باردار شهری و روستایی را پوشش می‌دادند، انتخاب و از هر مرکز با ۵۶ زن باردار تصادفی انتخاب شده، مصاحبه و پرسشنامه تکمیل گردید. میزان هموگلوبین با مراجعه به پرونده خانوار مادر و با استفاده از پرسشنامه که مشتمل بر ۴ بخش، دموگرافیک (۸ سؤال)، باروری (۲۲ سؤال) تغذیه و مصرف دخانیات (۷ سؤال) و آزمایشگاهی (۱ سؤال) بود جمع‌آوری شد. داده‌ها با نرم‌افزار (۱۹)SPSS و استفاده از آمار توصیفی - استنباطی (آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک) تجزیه و تحلیل گردید. سطح معنی‌داری کمتر از ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: شیوع آنمی در استان ۶/۴۶% برآورد شد که دامنه آن بین ۲/۷۱- ۲/ ۲۲ درصد در شهرستان‌های مختلف متغیر بود که این شیوع بین شهرستان‌های تابعه (۰۰۱/۰ >p) و بین مناطق شهری و روستایی معنی‌دار بود (۰۰۷/۰ =p). بین شیوع آنمی و سطح تحصیلات مادر (۰۰۳/۰ =p)، انجام مراقبت‌های قبل از بارداری (۰۱۰/۰ =p)، روش پیشگیری از بارداری (۰۴۰/۰ =p)، مصرف گوشت قرمز (۰۱۰/۰ =p)، استعمال قلیان (۰۰۱/۰ = p)، مصرف مکمل در بارداری قبلی (۰۰۰۱/۰>p)، مصرف قرص آهن طی بارداری فعلی (۰۰۱/۰>p) و زمان مصرف چای (۰۰۵/۰ =p) تفاوت آماری معنی‌داری وجود داشت. نتایج آنالیز رگرسیون لجستیک نشان داد که محل سکونت (۰۰۳/۰ =p)، روش پیشگیری از بارداری (۰۳۰/۰ =p)، استعمال قلیان (۰۴۶/۰ =p) و زمان مصرف چای (۰۰۵/۰ =p) اثر معنی‌داری بر ابتلا به آنمی داشت. در این مطالعه سن بارداری و تعداد زایمان با وضعیت آنمی رابطه معنی‌داری نداشت.

نتیجه‌گیری: با عنایت به بیش از دو برابر بودن فراوانی آنمی مادران باردار این استان به نسبت میانگین کشوری که می‌تواند نتیجه محرومیت اقتصادی و فرهنگی باشد، ضرورت توجه به الگوی صحیح غذایی و مصرف منظم مکمل و قرص آهن، عدم استعمال قلیان و لزوم اجرای برنامه آهن یاری به‌صورت ویژه را در این منطقه نمایان می‌سازد.


آزیتا توسلی، سیده فریده فرحی، ناهید خسروشاهی، محسن فتحی،
جلد ۲۷، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: تشنج شایع­­ترین مشکل نورولوژی در اطفال است. علاوه بر این، در کشورهای درحال توسعه شایع­ترین مشکل تغذیه­ای، فقر آهن گزارش شده است. با توجه به شیوع بالای آنمی فقر آهن و  با توجه به اثرات کم­خونی و احتمال تأثیر آن در وقوع تشنج در کودکان مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین آنمی فقر آهن با بروز اولین تشنج بدون تب با منشأ ناشناخته در کودکان ۳ ماهه تا ۱۶ ساله صورت پذیرفته است.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مورد- شاهدی است. جامعه پژوهش شامل  ۱۷۲ کودک سه ماهه تا ۱۶ ساله مراجعه‌کننده به درمانگاه نورولوژی مرکز آموزشی درمانی کودکان حضرت علی اصغر(ع) تهران طی سال­های ۹۸-۱۳۹۶ می­باشد. نمونه­ها بر اساس علت بستری به دو گروه مورد و شاهد تقسیم بندی شدند. ۸۶ کودک با اولین حمله تشنج بدون تب با منشأ ناشناخته به به عنوان گروه مورد و ۸۶ کودک مراجعه کننده به علل دیگر به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از آنالیز توصیفی شامل شاخص­های آماری فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار استفاده گردید. همچنین برای آنالیز تحلیلی، یافته های دموگرافیک و میانگین هموگلوبین و فریتین بین دو گروه شاهد و مورد مقایسه گردید. آزمون مورد استفاده t-test دو طرفه بود و سطح معنی داری کمتر از  ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافته ­ها: از ۱۷۲ کودک مورد مطالعه، ۷۳ نفر دختر (۴۲%) و ۹۹ نفر (۵۷%) پسر بودند. میانگین سنی بیماران در گروه مورد ۷۵/۳±۴/۶  و در گروه کنترل ۶۵/۳±۷۹/۵  بود.  در گروه مورد میانگین آهن سرم (میکروگرم بر دسی­لیتر) ۴/۲۸±۱/۵۵ و میانگین ظرفیت اتصالی کلی به آهن سرم ۷۸/۵۷ ±۵۲/۳۳۳ بود.  در این گروه هموگلوبین ۲۴ نفر (۹/۲۷ درصد) و فریتین ۱۴ نفر(۱۳/۱۶ درصد) پایین­تر از حد نرمال بود. در گروه کنترل میانگین آهن سرم ۷۹/۲۵±۸/۵۱ بود، فریتین ۲۰ نفر (۳/۲۳ درصد) و هموگلوبین ۲۴ نفر (۹/۲۷ درصد) پایین­تر از حد نرمال بود. در گروه مورد ۱۴ نفر (۳/۱۶ درصد) و درگروه کنترل ۲۰ نفر (۳/۲۳ درصد) کم­خونی فقر آهن داشتند، که این اختلاف از لحاظ آماری معنی­دار نبود (۵/۰>  p).
نتیجه­ گیری: در این مطالعه شیوع آنمی فقر آهن در گروه مبتلا به اولین تشنج بدون تب با منشأ ناشناخته نسبت به گروه مراجعه­کننده به علل دیگر، بالاتر نبود. در جمعیت مورد مطالعه، ارتباطی بین آنمی فقر آهن با بروز اولین بار تشنج بدون تب در کودکان مشاهده نشد. با این وجود مطالعات جامع­تر و با حجم نمونه بیشتر توصیه می­شود.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb