محمدحسین مرادی گردشی، رضا یوسفی سعید آبادی، مریم تقوایی یزدی،
جلد ۳۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: در محیطهای آموزشی کشور ما هنوز واژه رهبری مراقبتی و نیاز به اجرای آن برای مدیران ناآشناست؛ لذا هدف از انجام این تحقیق شناسایی رتبهبندی ابعاد رهبری مراقبتی مدیران مدارس استان مازندران بود.
روش کار: جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل، خبرگان منتخب سازمان آموزشوپرورش استان مازندران بودند. حجم نمونه در بخش کیفی با درنظرگرفتن قانون اشباع به تعداد ۱۷ نفر تعیین شد. و در بخش کمی جامعه آماری شامل مدیران و معاونین ادارات آموزشوپرورش و مدیران دبیرستانهای استان مازندران در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ که دارای حکم رسمی بوده و تعداد آنها ۱۴۱۲ نفر بود. حجم نمونه به روش خوشهای و طبقهای براساس سمت، با استفاده از جدول کرجسی مورگان به تعداد ۳۰۶ نفرتعیین شد، روش جمعآوری اطلاعات به روش کتابخانهای، و ابزار اندازهگیری در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی شامل پرسشنامه محقق ساخته، که سؤالات آن برگرفته از دادههای حاصل از مصاحبه بود. روایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. همچنین ضریب پایایی با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای تمامی ابعاد و مولفههای پرسشنامه به صورت استاندارد بود. تجزیهوتحلیل دادهها در بخش کیفی از تکنیک دلفی و در بخش کمی از آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد از نظر رتبه بندی ابعاد رهبری مراقبتی مدیران مدارس استان مازندران به ترتیب شامل ۱) اهداف ۲) ویژگیها ۳) شیوههای اجرا میباشد.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان میدهد که رهبری مراقبتی مدیران مدارس بر پایه سه بعد اساسی اهداف، ویژگیها و شیوههای اجرا شکل میگیرد و این ابعاد با ترتیبی مشخص، نقش مهمی در تحقق این نوع رهبری دارند. در این میان، اهداف بهعنوان بنیادیترین رکن، تعیینکننده مسیر کلی فعالیتهای مدیران است و بر ایجاد محیطی امن و حمایتگر که سلامت روانی و اجتماعی دانشآموزان و معلمان را تقویت کند، تمرکز دارد.