۳۶۳ نتیجه برای کی
لیلا تقی زاده مومن، اسداله اسدی، حسین غنیمی، آرش عبدالملکی،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
پوست نقش مهمی در حفظ هموستاز فیزیولوژیکی بدن انسان دارد و به عنوان پوششی عمل میکند که بدن را در برابر میکروارگانیسمهای عفونی، اشعه ماورای بنفش یا تروماهای بیومکانیکی محافظت میکند. با این حال، ممکن است پوست جراحتهایی را متحمل شود که بدن قادر به ترمیم زخم از طریق پاسخهای طبیعی خود نشده و زخمهای مزمن ایجاد شود. از آنجایی که استفاده از پیوندهای اتوگرافت، آلوگرافت و زنوگرافت با محدودیت منبع و مشکلات شدید مرتبط با رد پیوند رو به رو است، طی چند دهه گذشته، پیشرفتهای چشمگیری در زمینه مهندسی بافت پوست ایجاد شدهاند، که هدف نهایی آنها ساخت جایگزینهای پوستی مشابه با بافت طبیعی پوست جهت التیام زخمهای پوستی و مقابله با مشکلات بالینی حاضر میباشد. با این حال، هنوز جایگزین ایدهال پوستی ایجاد نشده است و تحقیقات برای ساخت یک محصول جایگزین مناسب پوست با ضخامت کامل و دارای توانایی رگزایی با سرعت بالا، ادامه دارد. همچنین طراحی مجدد جایگزینهای موجود در بازار، در جهت پسند کاربر، مقرون به صرفه بودن و ماندگاری طولانیتر ضرورت دارد. در مقاله حاضر، به مروری درباره توسعه مهندسی بافت پوست در زمینه ساخت انواع جایگزینهای پوستی و محصولات تجاری شده موجود در بازار پرداخته شده است.
زهرا محمدپور رودبارکی، پروین فرزانگی، لیلا ضامنی، فرح نامنی،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از شایع ترین اختلالات متابولیکی در جهان دیابت می باشد. پژوهش حاضر با هدف تببین اثر تمرین شنا و لیکورایز بر بیان ژنهای TLR۴ و NF-kB بافت روده رتهای دیابتی انجام شد.
روش کار: ۳۰ سر رت نر بالغ با وزن ۲۵۰-۲۰۰ گرم بطور تصادفی به ۶ گروه کنترل سالم، شم دیابت، دیابت سالین، دیابت + مکمل، دیابت + تمرین، دیابت+ تمرین+ مکمل تقسیم شدند. ۲۵ سر از رتها با تزریق ۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین به صورت داخل صفاقی دیابتی شدند. گروههای تمرین شنا به مدت ۸ هفته و ۵ جلسه در هفته تمرینات مورد نظر را انجام دادند. همچنین روزانه ۵۰۰ میلی گرم عصاره لیکورایز به صورت صفاقی تزریق شد. ۴۸ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین رتها جراحی شده و میزان بیان ژن های TLR۴ و NF-κB با استفاده از روش Real-Time PCR اندازه گیری شد. از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری P< ۰ / ۰۵ جهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
یافته ها: در گروه دیابتی در مقایسه با گروه سالم میزان بیان ژن های TLR۴ و NF-κB بیشتر بود (به ترتیب ۰۲۳/۰=p، ۰۱۲/۰=p). همچنین بیان ژن NF-κB در گروه های تمرین و مکمل در مقایسه با گروه شم به طور معناداری کاهش یافت (۰۱۲/۰=p، ۰۱۱/۰=p). بیان ژن TLR۴ در تمام گروه های تجربی در مقایسه با گروه شم کاهش یافت؛ اما فقط در گروه ترکیبی معنادار بود (۰۰۲/۰=p).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج تحقیق استفاده از تمرین شنا و مکمل لیکورایز جهت کاهش روند التهابی در افراد دیابتی توصیه میشود.
آیلار بیرار، رقیه افرونده، مهدی نمکی، علیرضا شفاهی، فرشته طاهرخانی، مرجان منصوری دارا،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: چاقی از مهمترین دغدغهها و مشکلات تهدید کنندهی سلامتی در سرتاسر جهان است و فعالیت ورزشی و رژیم غذایی سالم از مهمترین راههای درمان و پیشگیری از آن میباشند. بنابراین، هدف از اجرای تحقیق بررسی تاثیر ۱۲ هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) همراه با مکملسازی اسید الاژیک (EA) بر شرایط التهابی زنان چاق بود.
روش کار: در یک کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده دوسو کور، ۵۶ زن چاق به ۴ گروه تمرین ورزشی تناوبی شدید (HIIT)، گروه مکملدهی اسید الاژیک (EA)، گروه مکمل- تمرین (EA+HIIT) و گروه دارونما تقسیم شدند. ﺷﺮﮐﺖﮐﻨﻨﺪﮔﺎن گروه HIIT به مدت دوازده هفته، تمرین مورد نظر را بصورت ۴ وهله ۴ دقیقهای دویدن اینتروال در ۸۵-۹۵ درصد ضربان قلب اوج (HRpeak) انجام دادند. همچنین مکملدهی اسید الاژیک بصورت یک کپسول ۵۰ میلیگرمی /روز مصرف شد. نمونههای خونی قبل از انجام مداخله و ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی ۱۲ هفته HIIT برای برسی سطوح سرمی TNF-α و IL-۶ انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و آزمونهای تعقیبی بونفرونی برای مقایسه تغییرات بین گروهها استفاده شد.
یافته ها: نتایج آزمون بونفرونی نشان داد بین گروههای "EA+HIIT" و "EA"، "EA+HIIT" و "PLA"، گروه "HIIT" و "PLA" (۰۰۰۱/۰=P)، و "HIIT" و "EA" (۰۴۵/۰=P) در متغیر TNF-α زنان چاق تفاوت معناداری وجود دارد. از طرفی، بین گروههای "EA+HIIT" و "HIIT" (۰۵۶/۰=P) و "EA" و "PLA" در متغیر TNF-α زنان چاق تفاوت معناداری وجود ندارد (۲۳۹/۰=P). نتایج آزمون بونفرونی نشان داد که بین دو گروه "EA+HIIT" و "HIIT" در متغیر IL-۶ زنان چاق تفاوت معناداری وجود ندارد (۹۹/۰=P). بین دو گروه "EA+HIIT" و "EA" (۰۰۳/۰=P)، بین دو گروه "EA+HIIT" و "PLA" (۰۱۹/۰=P)، بین دو گروه "HIIT" و "EA" (۰۰۶/۰=P) و بین دو گروه "HIIT" و "PLA" (۰۳۸/۰=P) در متغیر IL-۶زنان چاق تفاوت معناداری وجود دارد. از طرفی، بین دو گروه "EA" و "PLA" در متغیر IL-۶ زنان چاق تفاوت معناداری وجود ندارد (۹۹/۰=P).
نتیجه گیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان داد که انجام تمرین تناوبی شدید همراه با مکملدهی اسید الاژیک سبب بهبود وضعیت التهابی زنان چاق میشود. هر چند که انجام تمرینات شدید نتایجی بهتری نسبت به مکمل یاری داشت.
محبوبه یوسفیان ثانی، حسین عابد نطنزی، خسرو ابراهیم، کیوان ملانوروزی،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: اختلالات سلامت روانی یکی از بزرگترین معضلات سلامتی در سراسر جهان و به ویژه در میان نوجوانان به شمار میآید. هدف از انجام تحقیق حاضر تبیین اثر تمرین هوازی با نمایش بدنی بر ویژگیهای روانی دختران نوجوان بود. روش کار: بدین منظور از میان دختران نوجوان داوطلب شاغل به تحصیل در مدارس دولتی و غیردولتی شهرستان شاهینشهر استان اصفهان در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ در دورههای ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم ۹۲ نفر انتخاب و بطور تصادفی به ۴ گروه تمرین هوازی، تمایش ، تمرین هوازی با نمایش بدنی و کنترل تقسیم شدند. سپس آزمودنیهای گروههای تجربی به مدت ۸ هفته، هر هفته ۳ جلسه و هر جلسه ۴۵ الی ۹۰ دقیقه زیر نظر محقق تمرینات مربوط به خود را دریافت کردند و گروه کنترل هیچ نمرینی دریافت نکرد. در نهایت دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: نتایج نشان داد هشت هفته تمرین هوازی با نمایش بدنی بر اضطراب اصلی دختران نوجوان تاثیر دارد (p=۰/۰۰۲) همچنین مشخص شد بین گروه تمرین هوازی با گروههای تمرین هوازی و کنترل از یک طرف و بین گروه تمرین هوازی با نمایش بدنی با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد اما بین سایر گروه ها تفاوت معناداری وجود ندارد. از طرف دیگر مشخص شد هشت هفته تمرین هوازی با نمایش بدنی بر فوبیا دختران نوجوان تاثیر ندارد (p=۰/۰۸۷). نتیجهگیری: با توجه توصیه میشود جهت بهبود اضطراب از تمرین هوازی با نمایش بدنی زیر نظر متخصص استفاده شود.
کتایون کامکاری، علی اسماعیلی، ناصر صبحی قراملکی،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه و هدف: ویژگیهای روان شناختی در پیشبینی موفقیت و شکست ورزشی ورزشکاران حرفهای مهم است. هدف از پژوهش، بررسی شناسایی عوامل روان شناختی موثر بر موفقیت ورزشکاران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس می باشد.
روش کار: این ﭘﮋوﻫﺶ در ﭼﻬارﭼﻮب رویﮑﺮد پژوهش ها ﮐﯿﻔﯽ و ﺑﺎ ﺑﻪﮐﺎرﮔﯿﺮی روش ﻧﻈﺮیﻪ دادهﺑﻨﯿﺎد چارمز اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ که در آن مدل شماتیک عوامل رسم شد که روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند بوده و مشارکت کنندگان هم ۱۵ نفر از متخصصین وصاحب نظران المپیکی وروانشناسان ورزشی بودند . ﺗﺠﺰیﻪ و ﺗﺤﻠﯿﻞ دادهﻫﺎی ایﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﺮاﺳﺎس دﺳﺘﻮر اﻟﻌﻤﻞﻫﺎی چارمز (۲۰۰۶) ﮐﺪﮔﺬاری، شناسایی مولفه های موفقیت وارائه مدل کیفی در المپیک با کمک نرم افزار MAXQDA انجام ﮔﺮﻓﺖ.
یافته ها: نتایج شامل کدگذاری باز ، ۸۸ کد باز ۱۸ مقوله محوری تحت عنوان عوامل احساسی، عوامل تشویقی، آیندهنگری، عوامل فردی، وظایف تیمی، توقع از ورزشکار، وظایف، اطلاعات حیاتی، آگاهی اجتماعی، عوامل شخصیتی، عوامل رقابتی، پویایی فردی، ابزار موفقیت، عوامل معنوی، مهارتهای شناختی، مهارتهای روانی، مهارتهای ارتباطی و مهارتهای اخلاقی بود. در نهایت سه عامل اصلی روانشناختی موثر بر موفقیت در المپیک ۲۰۲۴ پاریس شامل عوامل انگیزشی،محیطی وفردی شناخته شدند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود به ابعاد احساسی، تشویقی،آیندهنگری ورزشکاران اهمیت داده شود و با با تکیهبر حقوق، مزایای مناسب، بیمه عمر، خدمات درمانی ورفاهی برای خود ورزشکاران وخانواده هایشان اقدامات جدی انجام شود تا بتوان مسیر کسب موفقیت در المپیک را به خوبی سپری کرد.
الهه دباغی، کیوان ملانوروزی، سید کاظم موسوی ساداتی، عبدالله قاسمی،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه و هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی یک جلسه تمرینات مشاهده مستقیم، آینه و خودکنترلی مربی بر یادگیری توالی حرکتی حرکات فرم با استفاده از ارزیابی سنسور کینکت بود.
روشکار: تعداد ۳۰ زن مبتدی و ۳۰ زن ماهر در حرکات فرم با دامنه سنی ۱۸ تا ۳۰ به صورت در دسترس انتخاب و هرکدام از دسته ها به طور تصادفی در سه گروه ۱۰ نفره مشاهده مستقیم مربی، مشاهده مربی در آینه و مشاهده خودکنترلی تقسیم شدند. تمرینات شامل یک جلسه یک ساعته آموزش حرکات فرم جدید از مجموعه حرکات مورزون کینکت بود که توسط مربی به سه روش مشاهده مستقیم، آینه و خودکنترل به شرکتکنندگان آموزش داده شد. ارزیابی عملکرد توالی حرکتی در مراحل اکتساب، یادداری و ماندگاری از طریق سنسور کینکت ارزیابی شد (بالاترین امتیاز=۱۰۰).
یافته ها: نتایج نشان داد همه گروه های پژوهش اکتساب معنی داری نشان دادند (۵۰<M؛ ۰۵/۰≥P) و عملکرد آنها در آزمون های یادداری و ماندگاری حفظ شد (۰۵/۰<P). گروه های ماهر به طور معنی داری بهتر از گروه های مبتدی عمل کردند (۰۵/۰≥P). همچنین گروه های خودکنترل در همه مراحل ارزیابی نسبت به گروه های دیگر عملکرد بهتری داشتند (۰۵/۰≥P).
نتیجه گیری: بنابراین، خودکنترلی کردن تمرینات مشاهده ای سبب بهبود یادگیری یک توالی حرکتی جدید در فراگیران حرکات فرم می شود.
حامد برآبادی، حسین وحیدی، مهدیه عامری شه رضا، مها سلطانی، کامیار جونکی، سالار صادقیان آبادی، مریم بابایی ثابت،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: سنتز زیستی نانوذرات فلزی به دلیل عدم ایجاد آلودگی های زیست محیطی و مقرون به صرفه بودن یکی از موضوعات مورد توجه پژوهشگران در نانوتکنولوژی است. هدف از این مطالعه بررسی توانایی سنتز برون سلولی نانوذرات نقره و سلنیم با استفاده از سوپرناتانت قارچ لنتینوس ادودس و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی این نانوذرات می باشد.
روش کار: ابتدا قارچ لنتینوس ادودس در محیط کشت مایع سابرودکستروز براث (SDB) کشت داده شد و قارچ های رشد یافته از محیط کشت جدا گردید. سپس به ۱۰۰ میلی لیتر از سوپرناتانت، ۱۰۰ میلی لیتر محلول ۱ میلی مولار نمک فلزی (نمک نقره و سلنیم) اضافه گردید و در دمای ۲۸ درجه سیلسیوس برای مدت ۴۸ ساعت انکوبه گردید. در ادامه تشکیل نانوذرات نقره و سلنیم درون سوپرناتانت بررسی شد. سپس در گام اول از طریق مشاهدات ماکروسکوپی تغییر رنگ سیستم واکنش و اثر تیندال بیوسنتز نانوذرات بررسی گردید و در ادامه مشخصه های ساختاری نانوذرات تولید شده با استفاده از انواع آنالیزهای میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانس (FE-SEM)، تفرق نور پویا (DLS) و طیف سنجی مادون قرمز (FT-IR) بررسی شدند. در نهایت اثر آنتی اکسیدانی نانوذرات تولید شده با روش سنجش مهار رادیکال های آزاد DPPH ارزیابی شد.
یافتهها: قارچ لنتینوس ادودس توانست نانوذرات نقره و سلنیم را به ترتیب با میانگین قطر هیدرودینامیک ۹۱,۷۹ و ۸۵.۷۵ نانومتر و شاخص پراکندگی ۰.۵۶ و ۰.۴۳۴ در pH برابر ۱۰ تولید کند. براساس تصاویر میکروسکوپ الکترونی FE-SEM، نانوذرات با مرفولوژی کروی سنتز شدند. آنالیزFT-IR وجود گروههای عاملی مختلف روی سطح نانوذرات سنتز شده را نشان داد. همچنین نانوذرات نقره و سلنیم در غلظت نیم میلی مولار به ترتیب ۱,۵±۴۹,۰۴ و ۱,۷۹±۴۹,۸۱ درصد از رادیکال های آزاد DPPH را مهار کردند.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که قارچ لنتینوس ادودس توانست به عنوان عامل احیاء کننده با احیای یون های نقره و سلنیم، نانوذرات نقره و سلنیم را به روش برون سلولی سنتز کند. همچنین نانوذرات سنتز شده نشان دادند که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه هستند.
آیلار بیرار، رقیه افرونده، مهدی نمکی، فرشته طاهرخانی، علیرضا شفاهی، عباس حسینی،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
گسترش روز افزون بیماری کبد چرب غیر الکلی (Nonalcoholic Fatty Liver Disease یا NAFLD) در جهان و بیاثر بودن درمانهای دارویی فعلی، اهمیت ورزش را به عنوان موثرترین راه درمان NAFLD برجسته میکند. مکانیسمهای زیربنایی دخیل در اثرات فعالیت ورزشی بر NAFLD کانون کاوشهای زیادی است. در این مطالعه مروری، ادبیات علمی موجود در ارتباط با نقش تمرینات ورزشی در تعدیل متابولیسم اسیدهای چرب، کاهش التهاب کبدی و بهبود فیبروز کبدی بررسی میگردد. این مطالعه مروری نشان میدهد که فراتر از نقش انرژی، فعال شدن گیرندهها و مسیرهای مولکولی کلیدی احتمالی تاثیر گذار بر NAFLD هستند، زیرا برخی از مسیرها به نوع، شدت و حجم تمرین حساس هستند. نکته مهم و کلیدی اینکه حتی در صورت ورود داروهای مورد تائید به بازار، باز هم ورزش به عنوان جزء جدایی ناپذیر در مدیریت بالینی بیماران مبتلا به NAFLD باقی خواهد ماند. از این رو نقش فعالیتهای ورزشی گوناگون بر مسیرهای مولکولی NAFLD در مطالعات مروری بررسی نشده است و هدف این پژوهش مروری بر مکانیسمهای مولکولی درگیر در بیماران کبد چرب غیرالکلی و اثرگذاری تمرینات ورزشی گوناگون بر این گیرندهها و سیگنالینگهای مولکولی است.
الهه کیانی، فرشاد غزالیان،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف: امروزه رسیدن به حد اکثر توان ورزشی هدف اصلی ورزشکاران است. این تحقیق به بررسی اثرهشت هفته تمرینات پرشدت تناوبی و مصرف ویتامین سی همراه با ماسک بر پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا و اینترلوکین -۶ در مردان تیم ملی روئینگ پرداخته است.
روش پژوهش: طرح تحقیق شامل سه گروه آزمودنی دارای پیش آزمون– پس آزمون و یک گروه کنترل می باشد. جامعه ی آماری شامل ورزشکاران حاضر در اردوی آمادگی تیم ملی روئینگ بودند. نمونه آماری شامل ۴۸ نفر مرد واجد شرایط در رده سنی ۲۲ تا ۲۷ سال هستند. معیارهای ورود به تحقیق، عدم سابقه ی بیماری خاص یا مصرف مکمل ضدالتهابی و حداقل ۶ سال سابقه حضور در اردوهای تیم ملی بود. طبق دستورالعمل جدید اداره کنترل بیماریهای واگیر آمریکا (CDC) مورد تایید وزارت بهداشت ایران ، ماسکهای N۹۵ یا KN۹۵ را بهعنوان بهترین محافظ در برابر COVID-۱۹ معرفی کرده است در این تحقیق استفاده گردید.
یافته ها: نشان میدهد که پس از ۸ هفته کاهش معنادار در hs-CRP در گروه های پرشدت تناوبی همراه با ماسک و ویتامین C (گروه Ma + VC) و پرشدت تناوبی همراه با ویتامین ث (گروهVC) وجود دارد، اما کاهش در گروههای پرشدت تناوبی با ماسک (گروه Ma) و پرشدت تناوبی (کنترلCo ) معنادار نیست(۰۵/۰<P). در مرحله پس آزمون در سه گروه (تمرین+ماسک با تمرین+ویتامین ث )، (تمرین+ماسک+ویتامین ث با تمرین+ویتامین C) و (تمرین+ماسک با تمرین)؛ تغییر معنی داری در مقدار IL-۶ مشاهده نشد. این در حالی است که در بقیه گروهها شامل گروه ماسک – گروه ماسک + ویتامین C،گروه کنترل – گروه ماسک + ویتامین ث و گروه ویتامین C – گروه کنترل در مقدار IL-۶ کاهش معنی داری مشاهده شد(۰۵/۰P<).
نتیجه گیری: به نظر میرسد؛ شاید برای دستیابی به اثربخشی به مدت زمان طولانی تر از تمرینات نیاز باشد و مصرف مکمل باعث تسریع در بهبود آن شده که با نقش ضدالتهابی ویتامین C ارتباط داشته و موجب مهار فعالیت فاکتور رونویسیNF-κB شده و بیان عوامل پیش التهابی نظیر CRP و IL-۶ کاهش میهد.
سعید کیانی،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
HCC (هپاتوسلولار کارسینوما) مرتبط با ویروس هپاتیت B (HBV) یکی از بدخیمی های مهم با مرگ و میر بالا در سراسر جهان است. HCC اکثر قریب به اتفاق سرطان کبد (تقریباً ۹۰٪) را تشکیل میدهد. پروتئین X ویروس هپاتیت B (HBx)، یک عامل مهم اتیولوژیک HCC مرتبط با HBV است. بیشتر شواهد موجود ارتباط بین حضور HBx و ایجاد HCC را نشان میدهد. سالانه حدود ۱ میلیون نفر بر اثر سیروز و HCC ثانویه به عفونت HBV میمیرند. واکسیناسیون هپاتیت B نوزادان از سال ۱۳۷۲ در ایران صورت گرفت که قبل از آن شیوع هپاتیت B در ایران ۲-۵% بود. و پس از واکسیناسیون این آمار به ۲% تقلیل یافته است. در سال ۱۳۹۷، ۱۴۰۰۰۰۰ نفر در کشور مبتلا به هپاتیت B بودند. در ایران ۸۰% موارد مبتلا به سرطان کبد دارای سابقه بیماری هپاتیت B میباشند. کمتر از ۱/۳ بیمارانی با تشخیص HCC با روشهای موجود درمان میشوند. بنابراین تشخیص HCC در مراحل اولیه برای بقای بیمار حیاتی و شناسایی نشانگرهای زیستی برای تشخیص زودهنگام HCC یک ضرورت به شمار می آید. به این منظور در این پژوهش پروتئینهای مشترک موثر در HCC و پروتئینهای که با پروتئین X ویروس هپاتیت B برهمکنش دارند با استفاده از مقالات و پایگاههای داده، شناسایی شدند و شبکه برهمکنشی پروتئین - پروتئین (PPI) میان آنها با استفاده از نرمافزار Cytoscape۳,۷.۱ ترسیم گردید. سپس از با استفاده از افزونه Centiscape پروتئینهای hub در این شبکه مشخص شدند.TP۵۳، HSP۹۰AB۱، HSPB۱، PIN۱، HIF۱A و HSPA۴ پروتئینهای مهم شبکهاند. ۴ مسیر بیولوژیکی این پروتئینهای hub با استفاده از نرم-افزارFunrich۳,۱.۳ تعیین شد. ۱۰۰% این پروتئینها در مسیر VEGF and VEGFR signaling network نقش داشتند و ۸۰% پروتئینها درمسیر ErbB receptor signaling network، Insulin Pathway، Class I PI۳K signaling events نقش داشتند. با توجه به نقش پروتئین X ویروس هپاتیت B در پیشروی بیماری HCC، طراحی پرایمر برای ژن X انجام شد و قطعه مورد نظر از طریق PCR به دست آمد. در مرحله بعد اتصال قطعه مورد نظر به پلازمید بیانی pET-M۳۳ و با استفاده از کلنی PCR اتصال قطعه مدنظر به پلازمید تایید شد. قطعه پروتئین به صورت هترولوگ در E. coli BL۲۱(DE۳) بیان شد و حضور پروتئین مورد نظر توسط SDS-PAGE تایید شد. پس از تایید بیان پروتئین، خالص سازی آن به وسیله ستون Ni۲ + - NTA انجام شد.
شراره نوروزی، زینب یاسین، مرجان حاج احمدی، مهشید طالبی طاهر، محبوبه پازکی،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
چکیده
مقدمه: همه گیری کووید-۱۹ و اثرات نامطلوب آن از زمان شروع بر هیچ کسی پوشیده نیست. افزایش شدت بیماری و درگیری ارگانها و در نهایت مرگ و میر ناشی از بیماری، جوامع را با چالش های عمده ای در حوزه سلامت مواجه کرده است. اگرچه تظاهرات بالینی COVID-۱۹ غالبا به صورت مشکلات تنفسی بروز میکند اما بسیاری از بیماران با بیماریهای قلبی- عروقی از قبل موجود روبرو هستند و یا در طول این بیماری از اختلالات عملکرد قلبی رنج میبرند. بررسی روند این بیماری در بیماران بستری شده و شناخت مارکرهای موثر بر سیر این بیماری می تواند نقش مهمی در مدیریت درمان بیماران داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی تغییرات نوار قلب، اکوکاردیوگرافی و آنزیم های قلبی در بیماران بستری کووید۱۹ با شدت متوسط و شدید و ارتباط آنها با مرگ و میر انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر در بین ۳۵۰ بیمار در دو گروه مبتلا به کووید-۱۹ با شدت متوسط (درگیری زیر ۵۰ در صد ریه و SPO۲ بین ۹۰ تا ۹۴ درصد) و شدید (درگیری بالای ۵۰ درصد ریه و SPO۲ زیر ۹۰ درصد) بستری شده در بخش های بیمارستان رسول اکرم شهر تهران در سال ۱۴۰۰ انجام شد. تنها بیمارانی که در طی روند بیماری برای انها اکو کاردیوگرافی و مارکر های ازمایشگاهی قلبی چک شده است وارد مطالعه شدند. به منظور آنالیز داده ها از آزمون های تی دو نمونه مستقل در نرم افزار SPSSنسخه ۲۵ استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که به ترتیب ۵۳,۴ و ۴۶.۶ درصد از شرکت کنندگان در مطالعه زن و مرد بودند و ۳۰ درصد از آنها بیش از ۶۰ سال سن داشتند. در ۱۲.۶ درصد از شرکت کنندگان سطح مارکر PRO_BNP بیش از حد نرمال بود و ۲۲,۶ درصد میزان مرگ و میر در بین شرکت کنندگان بود. در این مطالعه ارتباط معنی داری بین سطح مارکرهای قلبی با شدت بیماری و یا پیش بینی سیر بیماری (ترخیص و یا فوت) یافت شد (p-value<۰,۰۵). ارتباط معنادار با سن بالای ۶۰ سال و شدت بیماری و همینطور مرگ و میر بیشتر و همینطور یافته یLBBB و ریتم غیرنرمال در نوار قلب در گروه با شدت بالا دیده شد.نتایج نشان داد هیچ گونه تفاوت معنی داری بین مردان و زنان وجود ندارد و بطور کلی ارتباطی بین جنسیت و شدت بیماری برقرار نیست. در افراد با فشار دیاستولیک بالا شدت بیماری وخیم تر بود. سابقه ی DM و HTN در شدت بیماری تاثیر گذار بود و در گروه با شدت severe آنزیم های CKMB و pro BNP و مارکر D_dimer بالاتری وجود داشت (p-value<۰,۰۵). به طور خاص CKMB افزایش یافته با حضور DM و مرگ و میر بیشتر و افزایش مارکرهای pro BNP و D_dimer مرتبط بود. (p-value<۰,۰۵). فاکتورهایی از جمله تفاوت در نمونه های بالینی مورد مطالعه، تاثیر گذاری بیماری های زمینه ای که به عنوان مخدوش گر اثر آنها در نظر گرفته نشده است، و حتی کیفیت خدمات درمانی ارایه شده در بیمارستان ها از جمله دلایل تفاوت در نتیجه مطالعه ما با سایر مطالعات می تواند باشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، شدت و وخامت بیماری ارتباط معنا داری با مارکرهای قلبی داشت با در نظر گرفتن مرگ و میر به عنوان پیامد نهایی حاصل از بیماری، نتایج گواه بر این بود کهPRO_BNP و CK_MB می تواند به عنوان یک مارکر جهت پیش بینی مرگ و میر و یا ترخیص بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بستری شده در بیمارستان ها در نظر گرفته شود.
واژگان کلیدی: D dimer، PRO_BNP، CK_MB ، IL۶ ، کووید-۱۹، مرگ و میر ،تروپونین، اکوکاردیوگرام،ECG
: دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی صفیه آزادی فرد، دکتر مهدی مرادی، دکتر محمد ملکی پویا،
جلد ۰، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: اپیدمی چاقی نشان دهنده یک بحران بهداشت جهانی با رویکرد چند عاملی و با پاتوژنز پیچیده و در ارتباط با بیماریهای قلبیعروقی میباشد. انجام فعالیت ورزشی با همراه برنامه روزهداری در کاهش نشانههای بیماریهای قلبی موثر است. لذا هدف از پژوهش حاضر تاثیر یک دوره تمرین استقامتی با همراه تحریک الکتریکی بر بیان ژن برخی نشانگرهای رگزایی بافت قلب موشهای صحرایی نر چاق روزه دار بود.
روش کار: در این مطالعۀ تجربی با گروه کنترل۴۰ سر موش صحرایی نر ویستار (۸ هفتهای با وزن ۱۹±۲۰۰ گرم) پس القای چاقی و افزایش وزن (بر حسب شاخص لی در محدوده ۳۱۰ گرم) بهطور تصادفی به ۵ گروه ۸تایی کنترل چاق، روزهدار، روزهدار-تمرین استقامتی، روزهدار-تحریک الکتریکی و روزهدار-تمرین استقامتی-تحریک الکتریکی تقسیم شدند. گروهها برای یک دوره ۴ هفتهای به فعالیت ورزشی (با سرعت ۱۰ تا ۲۰ متر/دقیقه و مدت ۲۰ تا ۴۰ دقیقه)، تحریک الکتریکی (با فوت شوک برای ۵/۰ میلی آمپر و ۲۰ دقیقه) و روزهداری (۸ / ۱۶ ساعت) پرداختند. پس از تمرین و بیهوشی، نمونهبردای بافتی صورت گرفت و بعد از انجام فرایندهای ملکولی بیان ژنها با استفاده از روش Real time-PCR اندازهگیری شد. برای آنالیز دادهها از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه در سطح معناداری ۰۵/۰>p و نرمافزار گرافپد استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد چاقی منجر به افزایش معنادار بیان ژنهای VEGF و Ens موشهای صحرایی نسبت به گروه کنترل شد (۰۰۴/۰p< و ۰۰۰۱/۰p<). تمرین استقامتی منجر به کاهش معنادار VEGF نسبت به گروه چاق و تمرین-تحریک شد (۰۰۰۱/۰p<). تمرین استقامتی منجر به کاهش معنادار Ens نسبت به گروه چاق و کنترل شد (۰۰۰۲/۰ p< و ۰۱/۰=p). تحریک الکتریکی نیز منجر به کاهش معنی داری VEGF و Ens نسبت به گروه چاق شد (۰۰۰۱/۰ p< و ۰۰۵/۰p<).
نتیجهگیری: بهنظر میرسد با اینکه فرآیندهای آنژیواستاتیک تحت تاثیر تمرین ورزشی، تحریک الکتریکی و تلفیقی از آن قرار گرفته و موجب بهبود عوارض نمونههای چاق با تحریک رگ زایی شده است اما در ارتباط با رویکردهای آنژیوژنز با مدالیتههای فوق نیاز به پژوهشهای بیشتری میباشد.
دکتر محمد فشارکی، فاطمه حسینی،
جلد ۱، شماره ۰ - ( زمستان ۱۳۷۳ )
چکیده
از جمله پرسشهایی که اغلب پژوهشگران به ویژه پزشکان به هنگام طراحی یک طرح تحقیقاتی با آن روبرو می باشند، تعیین تعداد نمونه هاست، که قضاوت درباره نزدیک تر بودن یافته ها به واقعیت را آسانتر می سازد. انتخاب نمونه ای بزرگتر از حد نیاز برای وصول به نتایج مورد نظر، سبب اتلاف منابع می شود، در حالی که انتخاب نمونه های خیلی کوچک اغلب پژوهشگر را به نتایجی سوق می دهد که فاقد استفاده عملی مورد نیاز به عوامل متعددی از جممله نوع، هدف، (Sampel size) است. چگونگی تعیین اندازه نمونه حوزه عمل و نتیجه قابل انتظار از مطالعه بستگی دارد، که همه این عوامل در مرحله برنامه ریزی باید بدقت مورد ملاحظه قرار می گیرد. در مقاله حاضر به ذکر مواردی پرداخته می شود که انتخاب یک نمونه بزرگ را ضروری می کند و نیز مواردی که انتخاب نمونه کوچک را اصلح می نماید. به هر جهت، در مواردی که حجم نمونه بطور اختیاری انتخاب می شود درصد بروز اشکال در یافته های تحقیق افزایش می یابد. و موجب تصمیم گیری های نادرت خواهد شد، در ضمن باید توجه داشت که حجم نمونه بزرگ نمی تواند طرح نمونه برداری غلط را تصححیح کند. برای تعیین حجم نمونه مورد نیاز علاوه بر فرمولهایی که در کتاباهای آماری وجود دارد در سالهای اخیر از روشهای ساده تری نیز استفاده شده است یکی از این راهها برخورداری از جداول و جزواتی است که توسط سازمان جهانی بهداشت منتشر گردیده است، مثالها و جداول ارائه شده در این جزوات بگونه ای انتخاب شده است که در بر گیرنده بسیاری از روشهای متداول در مطالعات بهداشتی باشد و نه تنها کاربرد عملی مستقیم برای محققان دارد، بلکه دریچه ای به متدولوژی آماری در تعیین حجم نمونه نیز می گشاید
دکتر زرین تاج کیهانی، مریم صفرنواده،
جلد ۱، شماره ۰ - ( زمستان ۱۳۷۳ )
چکیده
در این پژوهش که به شیوه مورد شاهدی انجام گرفت هدف شناخت رابطه تغذیه با شیر مادر و ابتلا به دوره نوزادی بود. ۴۰۰ نوزاد- ۲۰۰ نوزاد مبتلا به سپسیس (مورد) و ۲۰۰ نوزاد (Sepsis) سپسیس بودند. (match) سالم ( شاهد) – تهرانی در این مطالعه شرکت داشتند که از جنبه های مختلف مشابه اطلاعات بوسیله پرسشنامه، مصاحبه با مادران و مراجعه به پرونده مادر و نوزاد گردآوری شد. آزمودنیها (نوزادان مورد بررسی) در فاصله ماههای اسفند سال ۱۳۷۱ تا خرداد سال ۱۳۷۲ از میان مراجعین به پانزده بیمارستان در سطح شهر تهران انتخاب گردیدند. یافته های بدست آمده نشان می دهد که در گروه سالم ۶۷ درصد نوزادان پس از تولد نزد مادر خود بوده اند، به طور متوسط ۵/۱۸ ساعت پس از تولد از شیر مادر بهره مند شده اند، ۴۷ درصد آنها به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه کرده اند و ۵/۷۶ درصد مادران آنها بر اساس تقاضای نوزادبه فرزند خود شیر داده اند. در حالیکه در گروه مبتلا به سپسیس ۶۳ درصد نوزادان پس از تولد از مادر خود جدا بوده اند، اولین تغذیه شان بوسیله مادر بطور متوسط ۲۴/۳۷ ساعت بعد از تولد صورت گرفته و فقط ۶ درصد آنها از تغذیه انحصاری یا شیر مادر برخوردار بوده اند. حدود ۴۰ درصد مادران گروه مبتلا به سپسیس (Exclusive breastfeeding) بر اساس برنامه زمانبندی شده نوزاد خود را شیر می داده اند و ۵۰ درصد آنها از شیردهی به فرزند در شب امتناع می کرده اند. داده های پژوهش در مجموع نشان می دهند که کاهش فاصله اولین تغذیه بوسیله تغذیه انحصاری با شیر مادر و تغذیه (rooming – in) شیر مادر با زمان تولد نوزاد، تماس مادر و کودک بر اساس تقاضای کودک با کاهش ابتلا به سپسیس رابطه مثبت معنی دار دارند
دکتر محمدرضا شکیبی، دکتر معصومه کرفی، دکتر رویا ابهری، دکتر عبدالرسول اکبریان، دکتر جعفر فرقانی زاده،
جلد ۱، شماره ۰ - ( پاییز ۱۳۷۳ )
چکیده
یک بیماری بافت همبند است که اغلب زنان در سنین باروری (SLE) لوپوس اریتماتوی سیستمیک را مبتلا می کند. لوپوس و حاملگی متقابلا یکدیگر را تحت تاثیر قرار می دهند و در این زمینه گزارشات متفاوتی وجود دارد. هدف از این مقاله گزارش نتایج ۱۱۱ مورد حاملگی در ۴۸ بیمار لوپوسی و مقایسه فرجام حاملگی قبل و بعد از تشخیص بیماری در این افراد است. پرونده یکصد بیمار مبتلا به لوپوس به روش گذشته نگر مورد بررسی قرار گرفت که در بین این بیماران ۵۶ بیمار مونث متاهل وجود داشت. پرونده ۴۸ بیمار حاوی اطلاعات کافی بود که به شرح زیر گزارش می شود : در ۲۸ بیمار ۷۴ حاملگی قبل از تشخیص بیماری به وقوع پیوسته که منجر به ۶۷ زایمان طبیعی (۹۰ درصد )شده است، ۳ سقط عمدی و ۴ سقط خودبخودی در این گروه وجود داشته است. در ۲۱ بیمار، ۳۷ حاملگی بعد از تشخیص بیماری به وقوع پیوسته که تنها در ۱۱ مورد ( ۳۰ درصد ) به زایمان طبیعی و ۴ مورد سقط عمدی ( P ) و در ۱۳ مورد سقط خودبخودی ( ۰,۰۰۰۵ > P انجامیده است (۰,۰۰۰۱ > )، رخ داده و در ۵ مورد زایمان قبل از ترم انجام شده است. P ، ۴ مورد مرده زایی (۰,۰۰۱ > (P > ۰,۰۵) ) نتیجه آنکه لوپوس بر نتیجه حاملگی در این سری بیماران اثر منفی گذاشته و تعداد سقط P (۰,۰۰۰۵ > خودبخودی، مرده زایی و زایمان قبل و بعد از تشخیص بیماری از نظر آماری تفاوتی نداشته است
دکتر عباس هنربخش، دکتر میرمجتبی سیدملکی،
جلد ۱، شماره ۰ - ( پاییز ۱۳۷۳ )
چکیده
استفاده از سونوگرافی بعنوان روشی ساده، ارزان و دارای قدرت تشخیصی بالا در تشخیص بالایی برخوردار است. Specifity هیپرتانسیون پورت و بعضی از علل بوجود آورنده آن از حساسیت و برای نشان دادن خصوصیات، یافته های سونوگرافیک و میزان توانایی این روش در تشخیص هیپرتانسیون پورت، این بررسی در ۱۵ بیمار مشکوک به عارضه انجام گرفت که در تمام بیماران یافته هایی به نفع وجود هیپرتانسیون پورت از جمله، افزایش قطر وریدهای پورت و طحالی، اسلنومگالی، وجود کلاترال ها و وجود ترومبوز در ورید پورت مشخص شد. اگر اطلاعات حاصله از انجام سونوگرافی با علائم و یافته های کلینیکی تلفیق گردد می توان با درجه اطمینان بالایی وجود یا عدم هیپرتانسیون پورت را مطرح و در صورت نیاز، به سایر ارزیابی های تشخیصی مبادرت ورزد. همچنین از آنجا که در ضمن بررسی سونوگرافیک سیستم وریدی پورت می توان وجود یا عدم وجود بعضی از علل بوجود آورنده هیپرتانسیون پورت از جمله ترومبوز وریدی پورت، تومورها، آدنوپاتی ها، کیست ها و ندولهای کبدی را بررسی و در مواردی با استفاده از پالس داپلر و کالرداپلر علل دیگری چون علل دینامیک و فیستولهای شریانی وریدی را در این سیستم بررسی کرده است. استفاده از سونوگرافی بعنوان یک وسیله ساده، بی خطر و غیر تهاجمی در مقایسه با روشهایی چون اسپلنوپورتو گرافی که دارای خطراتی مانند عوارض عروقی، خطرات استفاده از اشعه ایکس و ماده حاجب می باشد روشی بهتر و کاربردی تر می باشد لذا پیشنهاد می شود در بیماران جهت ارزیابی هیپرتانسیون پورت ابتدا از سونوگرافی و در صورت عدم موفقیت از اسپلنوپورتو گرافی و ونوگرافی بعنوان وسایل تکمیلی کمک گرفته شود
دکتر سیدجمال الدین سجادی، دکتر مجید ملکی، دکتر علی شمس زاده،
جلد ۲، شماره ۰ - ( بهار ۱۳۷۴ )
چکیده
یکی از علل مراجعه سریع بیمارن به پزشک درد قفسه سینه است که در بسیاری موارد با شرح حال دقیق و معاینه بالینی در یک جلسه می توان تشخیص بیماری را مسلم و با درمان ساده بیمار را از رنج ایجاد شده رهانید و در صورت عدم دقت لازم، اضطراب و صرف وقت و هزینه درمان نابجا در اثر آزمایشات غیر ضروری را برای بیمار به همراه خواهد داشت. Flower در این مقاله ضمن مروری بر علل غیر قلبی درد قفسه سینه، سندرم حاملین گلدان یا سندرم سجادی – ملکی که تا کنون در نشریات طبی گزارش نشده Pot Carrier’s Syndrome مورد بحث قرار خواهد گرفت.
دکتر حمید شکوهی، دکتر جعفر فرقانی زاده، دکتر رویا ابهری، دکتر محمدرضا شکیبی،
جلد ۲، شماره ۰ - ( بهار ۱۳۷۴ )
چکیده
مطالعه حاضر شامل بررسی و تقسیم بندی بیماریهای روماتیسمی در بین بیماران مراجعه کننده به واحد بیماریهای رماتیسمی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) از خرداد ماه ۱۳۷۱ تا دی ماه ۱۳۷۳می باشد. در این مدت خصوصیات دموگرافیک و تشخیص های ۳۸۵۶ بیمار، استخراج و در یک بانک اطلاعاتی نگهداری شده است. تشخیص های مختلف بیماران در گروههای مختلف مطابق (۱۹۸۳ ARA Classification) طبقه بندی بیماریهای روماتیسمی انجمن روماتیسم آمریکا بررسی شده است. متوسط سن بیمارن مورد بررسی ۴۰ سال بوده و ۶۷ درصد آنها را زنان تشکیل داده اند. بیماریهای منتشر بافت همبند شامل آرتریت روماتوئید (۴/۱۷ درصد)، واسکولیتها (۱/۴ درصد)، لوپوس ( ۸/۰درصد) و همچنین آرتریتهای دژنراتیو (۶/۱۹درصد) شایعترین گروههای تشخیصی را تشکیل داده اند. شایعترین بیماریهای روماتیسمی در اطفال ( سن اولین مراجعه کمتر یا مساوی ۱۶ سال)، آرتریتهای مزمن التهابی، واسکولیتها و تب روماتیسمی حاد و در کهنسالان ( سن اولین مراجعه بیشتر یا مساوی ۶۰ سال)، بیماریهای دژنراتیو مفاصل و آرتریت روماتوئید بوده است. بیماریهای اریتم ندوزوم، فیبرومیالژی و سندرم تونل کارپ در زنان و بیماریهای نقرس و اسپوندیلیت آنکیلوزان درمردان بیشتر بوده است. و اسکولیتها، لوپوس و آرتریت روماتویید بیشترین علل بستری بیماران در بخش روماتولوژی را تشکیل داده است. بطور کلی در این مطالعه مراجعه بیماران به یک مرکز تخصصی روماتولوژی و تفاوتهای شیوع سنی و جنسی در Pattern
بیماریهای مختلف بررسی و نتایج حاصل از آن با چند مطالعه مشابه مقایسه شده است.
دکتر محمد فشارکی، فاطمه حسینی، دکتر علی محمدی نژاد،
جلد ۲، شماره ۰ - ( بهار ۱۳۷۴ )
چکیده
و مدیریت نگهداری از جمله رشته های نوپاست که اگر چه از زمان Maintenance نگهداری یا تشکیل آن مدت زیادی نمی گذرد ولیکن در کشورهای پیشرفته بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این برنامه ها در کشورهای در حال توسعه از اهمیت بیشتری برخوردار است به ویژه بعد اقتصادی آن که شایان برنامه ریزی های خاصی است. در کشور ما ایران در صنایع و رشته های مختلف آن تا حدی به نگهداری ون مسائل پیرامون آن توجه شده است اما از نقطه نظر بهداشت و درمان بالاخص در بیمارستانها هنوز جای خود را باز نکرده است. از این رو تحقیق حاضر که یک تحقیق کاربردی است به منظور تعیین وضعیت نگهداری در ۵ بیمارستان عمومی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی ایران در طی یک ساله ۷۳ – ۱۳۷۲ و با روش توصیفی انجام گردید. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و تهیه یک چک لیست جمع آوری شده و پس از تلخیص با کمک جداول و نمودارهای آماری مورد بحث و نتیجه گیری قرار گرفته است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که به علت نارسایی های سیستم حسابداری در بیمارستانهای تحت بررسی، دسترسی به ارقام مالی دقیق از جمله هزینه نگهداری بیمارستان در دوره مورد مطالعه میسر نبوده است. همچنین ملاحظه می شود که در هیچ یک از پنج بیمارستان مورد پژوهش، متخصص تعمیرات و نگهداری لوازم و تجهیزات پزشکی و غیر پزشکی وجود ندارد. علاوه بر این به هیچ یک از نکات زیر در بیمارستانها توجه نشده است: ۱-آموزش نگهداری ۲-کمیته نگهداری ۳-دستورالعمل بررسی دستگاه قبل از شروع بکار پرسنل ۴-دستورالعمل مدون نگهداری ۵- مسئولیت افراد در قبال حفظ و نگهداری تجهیزات
و لوازم ۶-ایجاد و تشکیل پرونده نگهداری جهت ساختمان و تجهیزات مختلف بیمارستان. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اکثر اقدامات و تمهیداتی که به لحاظ نگهداری بایستی در بیمارستانها و یا بخشها و واحدهای مربوطه مراعات شود چندان مورد توجه قرار نگرفته است که البته این امر می تواند به دلیل تازه و نو بودن این رشته در علوم و صنایع باشد.
دکتر جعفر فرقانی زاده، دکتر رویا ابهری، دکتر محمدرضا شکیبی، دکتر فریده صمدی، دکتر محمد پیروزیان، دکتر سعدا... توکلی بزاز،
جلد ۲، شماره ۰ - ( پاییز ۱۳۷۴ )
چکیده
برای تعیین میزان شیوع بیماریهای روماتیسمی در یک باقت جمعیتی، مطالعه توصیفی حاضر در جمعیت بالای ۱۵ سال انجام شده است. از بین۲۵۰۲ نفر جمعیت مورد بررسی، نمونه گیری Survey ساکن در منطقه فشم شمیرانات به روش در مورد ۲۰۴۳ نفر از اهالی روستاهای تابعه فشم به روش غربالگری خانه به خانه و در مورد ۴۵۹ نفر از اهالی بخش فشم به شیوه نمونه گیری خوشه ای انجام شده است. این بررسی طی دو مرحله و بر اساس طرح ارائه شده از سوی اتحادیه مبارزه با صورت گرفته است. در مرحله اول از افراد، COPCORD تحت عنوان (APLAR) با روماتیسم آسیا و اقیانوسیه در خصوص وجود درد در نواحی مختلف ستون فقرات و مفاصل محیطی، معلولیتها و سابقه درد و التهاب مفاصل، سوال شده و بر اساس پاسخ مثبت به سوالات مذکور از بین ۲۵۰۲ نفر نمونه مرحله اول، بعد از گذشت ۶ هفته، تعداد ۱۳۵۸ نفر انتخاب و در مرحله دوم تحت پرسشگری مرحله دوم، معاینه بالینی، امتحانات رادیو گرافی و آزمایشات خون قرار گرفتند. طی این مرحله در ۲۸۲ نفر(۷/۲۰ درصد، شکایات روماتیسمی پس از ۶ هفته از بین رفته و معاینات نیز طبیعی وجود داشته است. DROP-OUT بوده و ۲۵۱ مورد (۴/۱۸ درصد) پس از اتمام مرحله دوم، براساس معیارهای بین المللی در ۸۲۵ نفر(۹/۳۲ درصد کل جمعیت)یک یا چند ناراحتی روماتیسمی به شرح ذیل تشخیص داده شد: کمر درد در ۵/۱۸ درصد، آرتروز مفاصل محیطی در ۱/۶۱درصد، درد گردن در ۴/۶ درصد، پری آرتریت شانه در ۵ درصد، سایر ضایعات بافت نرم شامل تاندونیت ها، اپیکوندیلیت آرنج و سندرم تونل کارپ در ۶/۴ درصد، سندرم فیبرومیالژیا در ۳/۱ درصد، آرتریت روماتوئید در ۳۲/۰ درصد، سابقه حملات نقرسی در ۲۸/۰ درصد، آرتریت پسوریاتیک و سندرم رایتر در ۰۸/۰ درصد. نتایج این مطالعه شیوع زیاد ناراحتی های روماتیسمی را در جامعه روستایی فشم نشان می دهد. اختلاف زیاد شیوع بیماریهای مختفل روماتیسمی از جمله، کمردرد، آرتروز، روماتیسم بافت نرم و بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید، در مقایسه با آمار مراجعین به بیماستانها و کلینیکهای تخصصی قابل توجه می باشد.