محمد سیداحمدی، هومن مینونژاد، محمد کریمی زاده اردکانی، محمد بیات ترک،
جلد ۲۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: تفاوت در جنسیت میتواند یکی از عوامل خطرزا در آسیبهای اسکلتی عضلانی باشد و این تغییرات میتواند در کنترل عصبی عضلانی نقش برجستهتری داشته باشد. هدف از این مطالعه مرور سیستماتیک پژوهشهایی بود که به مقایسه فعالیت الکترومایوگرافی عضلات اندام تحتانی در تکلیف پرش_فرود بین مردان و زنان پرداخته بودند.
روش کار: جستجوی مقالات به زبان انگلیسی در پایگاه اطلاعات Google ScholarScience direct,PubMed, WOS, Scopus,ProQuest, و Cochrane Library بدون محدودیت زمانی تا سال ۲۰۲۰ با کلیدواژههای مرتبط با "الکترومایوگرافی"، "پرش_فرود"، "جنسیت" انجام شد. معیارهای ورود شامل تحقیقاتی که از نوع مقطعی و به شکل مقایسه بین جنسیت، نمونهها مردان و زنان ورزشکار بدون سابقه آسیب ورزشی، نوع تکلیف پرش – فرود تکپا و جفتپا و فعالیت الکترومایوگرافی یا زمانبندی فعالیت عضلات اندام تحتانی پیش از فرود و یا پس از تماس با زمین، بودند. برای ارزیابی کیفیت مطالعات انتخاب شده از چکلیست تعدیل شدهای داونز و همکارانش (۱۹۹۸) استفاده شد.
یافتهها: بر اساس معیارهای ورود و خروج در نهایت ۸ مقاله از ۱۰۱۸ مطالعه مورد بررسی جامع قرار گرفت. بررسی نتایج مطالعات در زمینه فعالسازی عضلات در مرحله فیدفورواردی و فیدبکی هنگام تکلیف پرش فرود تکپا و جفتپا در ارتفاعهای مختلف نشان داد هیچ تفاوتی بین الگوی فعالسازی عضلات زنان و مردان وجود ندارد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که زنان و مردان الگوهای فعالسازی عضلانی مشابهی را قبل و در طول تکلیف پرش فرود از ارتفاع به نمایش میگذارند، اگر شدت تکلیف ارائه شده متناسب با توان آنها باشد. بنابراین علت آسیبپذیری بیشتر زنان را باید در سایر موارد مانند عوامل بیومکانیکی و هورمونی جستجو کرد. همچنین مشخص شد نوع تمرینات و سطح آمادگی بدنی افراد میتواند بر الگوی فعالسازی عضلات اثرگذار باشد.