حنیفه ولی نیا پاشا، فرشیده ضامنی، ترانه عنایتی،
جلد ۳۰، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: در سالهای اخیر موضوع توسعه و جهانی شدن یکی از مباحث مهم محافل دانشگاهی بوده و دانشگاه از مهمترین اجزای نهاد آموزش و از مهمترین عوامل شکل دهی جهان آینده تلقی میشوند. هدف از پژوهش حاضر، ارائه مدل توسعه آموزش عالی پزشکی در روند جهانی شدن بود.
روش کار: روش تحقیق آمیخته بود، جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان، صاحبنظران، متخصصان و افراد کلیدی مبحث آیندهپژوهی و توسعه آموزش عالی، در بخشهای تعیین پیشرانهای نهایی و راهبردی، گروهی از خبرگان و متخصصان مرتبط با موضوع و در بخش کمی اعضاء هیئت علمی در مراکز آموزش عالی استان مازندران در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ به تعداد ۳۶۷۵ نفر بودند. در بخشهای کیفی با روش نمونهگیری گلوله برفی تعداد ۱۵ خبره، تعیین پیشرانهای نهایی با روش هدفمند ۲۰ خبره، کمّی با روش طبقهای نسبی ۳۴۸ نفر و تعیین پیشرانهای راهبردی با روش هدفمند ۲۵ نفر انتخاب شدند. دادهها در بخشهای کیفی از طریق روش تحلیل محتوا با مصاحبه، کمی از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با پرسشنامه ۱۱۵ گویهای، تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که مدل مطالعه دارای بیست و شش مؤلفه به شرح توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، فناوری، آموزشی و سازمانی بوده و نتایج بخش کمّی نشان داد که تمامی ابعاد و مؤلفههای مدل پژوهش، مورد تأیید واقع شدند.
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان بیان داشت که در راستای جهانی شدن دانشگاههای علوم پزشکی اید به تمام عوامل موثر بر جهانی شدن توجه داشت تا به اهداف نظام عالی آموزشی دست یافت.