مهدیه السادات نادمی، بهمن بهمنی، معصومه معارف وند، سید وحید معتمدی، محمدعلی مردانی، اکبر بیگلریان،
جلد ۲۵، شماره ۱ - ( فروردین ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: روانسنجی و طراحی یک ابزار در حوزهی سلامت نیازمند یک روششناسی قوی و منسجم و مبتنی بر قواعد خاص است. یک تأمینکنندهی مهم سلامت روان، نماز است. این مطالعه با هدف ساخت ابزار سنجش نگرش به نماز انجام شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی در زمستان سال ۹۵ در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بر روی ۵۰۰ دانشجو انجام پذیرفت. پرسشنامه اولیه بر اساس مطالعات پیشین شامل ۶۸ پرسش تنظیم شد. برای اطمینان از روایی صوری و محتوایی، تیم پژوهشی پرسشنامه را بررسی و آن را به ۳۳ پرسش کاهش داد. در ادامه، پرسشنامه توسط ۹ دانشجو و همچنین ۱۰ فرد خبره تکمیل و از نظر روایی صوری و محتوایی بررسی شد. سپس روایی سازه و پایایی پرسشنامه سنجش نگرش نماز با ضریب آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی درون-ردهای و تحلیل عاملی بررسی شد. در پایان، از تحلیل منحنی مشخصه عملکرد برای بررسی توانایی پیشبینی و نیز تعیین نقطه برش پرسشنامه استفاده شد. کلیهی عملیات در نرمافزار SPSS نسخه ۲۱ انجام پذیرفت.
یافته ها: با محاسبهی نسبت روایی محتوا، تعداد ۱۸ پرسش غیر ضروری تشخیص داده شده و حذف شدند (۶/۰ > CVR) و ۱۱ پرسش توسط گروه خبرگان پیشنهاد و اضافه گردید. برای این پرسشنامه، متوسط ضریب روایی محتوی از نظر مربوط بودن ۸۷۹/۰، سادگی ۹۷۶/۰، واضح بودن ۹۵۸/۰ و میانگین کلی ۹۳۷/۰ و مقدار ضریب آلفای کرونباخ برابر ۹۵/۰ به دست آمد. تحلیل عاملی مبتنی بر ۲۲ پرسش منجر به شناسایی چهار عامل گردید که در مجموع ۶۸ درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. نقطه برش نمرات پرسشنامه، با استفاده از تحلیل منحنی راک برابر ۵/۵۳ به دست آمد.
نتیجه گیری: یافتهها نشان داد که پرسش نامه سنجش نگرش دانشجویان به نماز با ۲۲ پرسش، یک ابزار روا و پایا برای سنجش نگرش آنها است و میتواند در دانشگاههای مختلف ایران مورد استفاده قرار گیرد.
ملیحه نادمی، علی اکبر راسخی، اشرف معینی،
جلد ۲۵، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: اندومتریوز یکی از بیماریهای شایع و مزمن زنان است که باعث ناباروری و مشکلات متعدد دیگر میشود. با توجه به این که شدت این بیماری به صورت ترتیبی بیان میشود، هدف از این مطالعه بررسی مخاطرات بروز و پیشرفت بیماری با استفاده از رگرسیون لجستیک ترتیبی (مدل لجیت تجمعی) است.
روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی زنانی انجام گرفت که به دو درمانگاه ناباروری در تهران، بیمارستان آرش و پژوهشکده رویان، جهت لاپراسکوپی مراجعه کرده بودند. از آنجا که بر اساس یافتههای لاپراسکوپی، شدت اندومتریوز به سه سطح کنترل (بدون بیماری)، بیماری خفیف (سطح ۱ و ۲ بیماری) و بیماری شدید (سطح ۳ و ۴ بیماری) گروهبندی میشود، برای بررسی عوامل مؤثر بر شدت اندومتریوز، از مدل لجیت تجمعی استفاده شد. بخت متناسب برای متغیرهای معنیدار، آزمون موازی بودن خطوط و سطح زیر نمودار (AUC) برای مدل محاسبه شد. سطح معنیداری ۰۵/۰ در نظر گرفته شد و تحلیل آماری با نرمافزار R نسخۀ ۳,۴.۰ انجام گرفت.
یافتهها: مدل لجیت تجمعی نشان داد اثر متغیرهای سابقه خانوادگی، شاخص توده بدنی، سن، درد هنگام نزدیکی، استفاده از روشهای جلوگیری از بارداری، دوره خونریزی قاعدگی، میزان خونریزی، درد لگنی در مدل معنیدار بودند. از بین این متغیرها اثر متغیرهای مهم سابقۀ خانوادگی، درد لگنی، درد در هنگام نزدیکی و میزان خونریزی در بروز و پیشرفت بیماری قابل توجه بود. مقدار AUC برای مدل ۷۹/۰ به دست آمد که نشاندهندۀ قدرت پیشبینی خوب مدل است.
نتیجهگیری: میتوان انواع اندومتریوز را با مدل رگرسیون لجستیک ترتیبی بهتر از مدل رگرسیون لجستیک پیشبینی کرد. این مدل، تفسیری راحتتر و برآوردهایی قابلقبولتر دارد و علاوه بر عوامل مؤثر بر بروز، عوامل پیشرفت بیماری را نیز نشان میدهد.