۵ نتیجه برای قائمی
الهام کارگران، فاطمه قائمی، فریبرز درتاج، محمدحسین مجد رضایی، وحید رسولی،
جلد ۲۴، شماره ۱۵۹ - ( شهریور ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: پژوهشهای زیادی حاکی از ارتباط شخصیت و راهبردهای مقابله با استرس است. بیماران تحت شیمیدرمانی و بیماران همودیالیزی، در طول دوره درمان استرس زیادی را تجربه میکنند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه شخصیت با راهبردهای مقابله با استرس در این بیماران بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود که از بین کلیه بیماران مراجعهکننده به بیمارستانهای شهدای تجریش و شهید مدرس، ۱۶۰ بیمار (۸۰ نفر از هر بیماری) به شیوه در دسترس انتخاب شدند.ابزار مورداستفاده در پژوهش، پرسشنامه شخصیت NEO و پرسشنامه سبک¬های مقابله با شرایط پراسترس پارکر و اندلر بود.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاکی از ارتباط معنادار منفی بین روان رنجور خویی و راهبرد مسئله مدار، ارتباط معنادار منفی بین بعد شخصیت انعطافپذیری و سبک مقابلهای اجتنابی و ارتباط معنادار مثبت بین روان رنجور خویی و سبک مقابلهای اجتنابی داشت.
نتیجهگیری: در بیماران همودیالیزی و شیمیدرمانی ابعاد شخصیتی روان رنجور خویی و انعطافپذیری میتواند پیشبینی کنندهی سبک مقابله با استرس باشد.
سیدرضا عطارزاده حسینی، غلام رسول محمدرحیمی، جواد قائمی،
جلد ۲۴، شماره ۱۶۱ - ( آبان ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: چاقی مرکزی بدن نسبت به چاقی کل بدن، پیش بینیکننده بهتری برای ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی عروقی هم در کودکان و هم در بزرگسالان است. دور کمر به عنوان یک شاخص چاقی مرکزی بدن؛ از طرفی، نسبت دور کمر به قد ایستاده به عنوان یک جایگزین، و یک اندازه مستقل از سن برای تشخیص خطر بیماریهای قلبی عروقی ارائه شدهاند. هدف از مطالعه حاضر مقایسه دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن و نسبت دور کمر به قد ایستاده در پیشگویی اضافه وزن/چاقی دانشجویان پسر بود.
روش کار: آزمودنیها دانشجویان پسر جدیدالورود دانشگاه فردوسی مشهد با دامنه سنی ۱۸ تا ۲۲ سال بودند. قد، وزن، نمایه توده بدن، دور کمر، دور باسن، نسبت دور کمر به دور باسن و نسبت دور کمر به قد ایستاده به صورت پابرهنه و با کمترین لباس اندازه گیری شد. از آزمونهای ANOVA و تحلیل ROC برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: میانگین دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن و نسبت دور کمر به قد ایستاده در گروههای مختلف شاخص توده بدن تفاوت معنیداری داشتند. همچنین، سطوح زیر منحنی برای WC (۰۰۳/۰=p) و WHtR (۰۱۳/۰=p) تفاوت معنیداری داشتند، اما WHR معنیدار نبود (۳۳۵/۰=p).
نتیجهگیری: شاخصهای WC و WHtR در مقایسه با WHR قدرت تشخیص بهتری در اضافه وزن و چاقی دارند. با این حال WC به دلیل سهولت یادگیری در اندازهگیری، در مقایسه با دو شاخص دیگر، و همچنین به دلیل کم هزینه بودن مناسبتر است.
زهرا صادق زاده مفرد، فریبرز درتاج، فاطمه قائمی، نورعلی فرخی،
جلد ۲۸، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: سرطان به عنوان یک بیماری مزمن و ناتوانکننده دارای تبعات بسیاری است و زندگی فرد را از جهات مختلف تحت تاثیر قرار میدهد. پژوهش حاضر با هدف تبیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر خود کارآمدی و بهزیستی روانشناختی مبتلایان به سرطان انجام شد.
روش کار: طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان شهید فیاض بخش در تهران در سال ۱۳۹۸ تشکیل دادند. از این بین، تعداد ۳۰ نفر که دارای ملاکهای ورود به مطالعه بودند و تمایل به شرکت در پژوهش داشتند، به طور داوطلب انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت ۸ جلسه ۹۰ دقیقهای درمان متمرکز بر شفقت به شیوه گروهی و هفتگی قرار گرفت. ابزار جمعآوری دادهها عبارت بود از مقیاس خودکارآمدی عمومی (Schwarzer & Jerusalem، ۱۹۷۹) و پرسشنامه بهزیستی وانشناختی Ryff)، ۱۹۸۹). دادهها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغیری تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت بر خودکارآمدی و بهزیستی روانشناختی مبتلایان به سرطان اثربخش است (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: بنابراین در حیطه سلامت مربوط به مبتلایان به سرطان می توان مداخلات مبتنی بر شفقت را به منظور ارتقای سلامت روان این بیماران مورد استفاده قرار داد، چرا که درمان متمرکز بر شفقت در این بیماران می تواند بر بهبود خودکارآمدی و بهزیستی روانشناختی موثر باشد.
فاطمه یاوری، فریبرز درتاج، فاطمه قائمی، علی دلاور،
جلد ۳۰، شماره ۵ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: سوگ نابهنجار در نوجوانان اثرات زیادی دارد که منجر به افزایش مشکلات روانشناختی آنها در آینده خواهد شد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر سبکهای مقابلهای و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دانشآموزان با اختلال سوگ ناشی از کرونا انجام شد.
روش کار: در این پژوهش جامعه آماری دانشآموزان مقطع متوسطه اول و دوم با اختلال سوگ ناشی از کرونا در شهر یزد در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بودند. نمونه نیز شامل ۳۰ نفر (۱۵ نفر گروه آزمایش با روش طرحواره درمانی، ۱۵ نفر گروه کنترل) بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش حاضر نیز شامل پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس (اندلر و پارکر، ۱۹۹۹) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گرانفسکی و کرایچ، ۲۰۰۱) بود. مداخله طرحواره درمانی نیز بر اساس طرحواره درمانی یانگ طی ۱۰ جلسه متوالی یک ساعته به صورت گروهی بر روی گروه آزمایش اجرا شد. بر روی گروه کنترل نیز هیچ گونه مداخلهای صورت نگرفت. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان دادند، طرحواره درمانی بر راهبردهای مثبت و منفی تنظیم هیجانی و سبک مقابله هیجان مدار و اجتنابی در گروه نمونه اثربخش بوده است.
نتیجهگیری: بنابر یافته حاضر لازم است این روش درمانی برای کاهش آسیبها و نشانگان سوگ نابهنجار با تمرکز بر راهبردهای تنظیم هیجانی و سبک مقابله افراد مورد استفاده قرار گیرد.
سمیه نقوی، فریبرز درتاج، فاطمه قائمی، مجتبی سالاری فر،
جلد ۳۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: در تلاش برای بهزیستی روانشناختی بیماران قلبی که جز بیماریهای اثرگذار بر وضعیت روانشناختی و جسمانی افراد است، این مطالعه به بررسی تأثیر شناخت درمانی مبتنی بر بهبودی (CT-R- Recovery-oriented cognitive therapy) بر سبکهای مقابلهای و هیجانهای منفی میپردازد.
روش کار: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و نمونهگیری در مرحلهی اول به صورت در دسترس و در مرحلهی جایگذاری از تصادفی ساده استفاده شده که در آن ۲۴ بیمار قلبی در گروه آزمایشی و ۳۰ بیمار در گروه کنترل قرار داشتند. مداخله در هشت جلسه به صورت دو جلسه در هفته اجرا شد. از پرسش نامه های DASS-۲۱ برای سنجش افسردگی-اضطراب-استرس و سبک های مقابله ای پارکر و اندلر برای سنجش سبک های مقابله ای بیماران استفاده شد.
یافتهها: یافتههای این مطالعه که براساس تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر انجام شده است، نشان میدهد که CT-R تأثیر مثبت قابلتوجهی بر بهبود سبکهای مقابلهای در بیماران قلبی دارد (۰۰۱/۰P=) و آن ها را قادر میسازد تا عوامل استرسزا و نگرانیهای مربوط به وضعیت خود را بهتر بررسی کنند. تفاوت معناداری میان دو گروه آزمایشی و کنترل در سبکهای مقابلهای پس از مداخله مشاهده شد. علاوه بر این، این درمان به کاهش قابل توجه هیجانات منفی مانند استرس و افسردگی کمک میکند (۰۰۱/۰P=) و بهزیستی روانی کلی بیماران را بیشتر میکند. گروه آزمایشی و کنترل در پیگیری سه و شش ماهه تفاوت معناداری در تجربه هیجانات منفی نشان دادند.
نتیجهگیری: شناخت درمانی مبتنی بر بهبودی میتواند بر کاهش هیجانات منفی و اصلاح سبک مقابلهای اثرگذار باشد و در نتیجه اطلاعات مفیدی به مراقبین سلامت ارائه داده و به آنها در پیشبرد اهداف درمانی بیماران قلبی یاری رساند.