علیرضا طبیب خوئی، فرید کاظمی گزیک، صدرا روحانی، آرش فتاحی، مهدی رضائی، کیانا انوشا،
جلد ۲۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: هرچند که تومورهای مغزی در بالغین ناشایع هستند، اما جزو علل اساسی مورتالیتی و موربیدیتی به شمار میروند. روش درمانی ارجح برای رزکسیون تودههای مغزی استفاده از تکنیکهای مختلف جراحی میباشد که میتواند عوارض مختلفی مانند مشکلات عفونی، عصبی، و یا عروقی برای بیماران ایجاد کند و سبب کاهش کیفیت و حتی بقای آنها و افزایش هزینههای درمانی و مراقبتی شود. این مطالعه به بررسی عوامل مرتبط با بروز عوارض پس از انجام جراحیهای رزکسیون تومورهای مغزی می پردازد.
روش کار: این مطالعه به صورت توصیفی گذشتهنگر بر روی بیمارانی که در سال ۱۳۹۵ در بیمارستان رسول اکرم (ص) تحت رزکسیون جراحی تومورهای مغزی قرار گرفته بودند، انجام شد. سن، جنس، میزان رزکسیون، نوع تومور، علائم و عوارض بعد از عمل جراحی و عوامل مرتبط با بروز آنها، همچنین طول عمل جراحی و میزان خونریزی حین عمل و مدت بستری بیماران از پرونده های بایگانی استخراج و نهایتا داده ها در نرم افزار SPSS وارد و آنالیز شدند.
یافتهها: این مطالعه بر روی ۱۷۹ بیمار صورت گرفت که ۸۵ نفر (۵/۴۷%) مرد و ۹۴ نفر (۵/۵۲%) زن بودند. میانگین سن بیماران ۸/۴۵ (σ=۴۲/۱۷) سال، میانگین زمان بستری قبل از عمل ۶/۴ روز (σ=۹۷/۳) و بعد از عمل ۷/۹ روز (σ=۴۸/۹) بود. شایعترین عوارض جراحی شامل هیدروسفالی (۴/۱۳%) و خونریزی داخل مغزی (۵/۹%) بودند. شایعترین عارضه پزشکی (مدیکال) بروز اختلالات الکترولیتی (۴/۱۳%) بود. میانگین زمان عمل جراحی ۱ ساعت و ۴۰ دقیقه (σ=۵/۵) و خونریزی حین عمل ۵۴۲ میلی لیتر (σ=۴۷۴) محاسبه شد.
نتیجهگیری: بر اساس مطالعه ما، میزان وسعت رزکسیون با بروز عوارض پس از جراحی و سن بالاتر و مدت زمان بستری قبل و بعد جراحی و زمان طولانیتر جراحی با عوارض پزشکی ارتباط معنادار داشت. همچنین در مطالعه ما سن بالا با مورتالیته بالاتری در ارتباط بود اما خونریزی حین عمل با بروز عوارض ارتباط معناداری نداشت.