جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای ضیایی

دکتر سیدعلی ضیایی، دکتر مسعود محمودیان، دکتر پیروز صالحیان،
جلد ۹، شماره ۲۸ - ( ۳-۱۳۸۱ )
چکیده

آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین ( ACE ( با اثر روی مولکول غیرفعال آنژیوتانسین (AngI) I آن را تبدیل به مولکول فعال آنژیوتانسین (AngII)II می‌نماید. بافتهای اپی‌تلیومی، اندوتلیومی و نورواپی‌تلیالی منبع ACE هستند. این آنزیم در بافتهایی نظیر ریزپرزهای روده و توبولهای کلیه فراوان است و مقداری از آن نیز درون پلاسما شناور می‌باشد. در مواردی دیده شده است که استفاده از داروهای دارای سمیت ریوی یا کلیوی، توانسته است میزان سرمی و بافتی این آنزیم را تغییردهد. در این مطالعه، اثر داروی دارای سمیت کلیوی (جنتامایسین) بر روی فعالیت ACE در موش صحرایی بررسی شده است. ۵ گروه از موشهای نر نژاد Sprague-Dawley انتخاب گردیدند که گروه اول گروه کنترل بود و به ۴ گروه بعدی هر روز mg/kg ۱۰۰ جنتامایسین داخل صفاقی داده شد. این ۴ گروه به ترتیب در روزهای ۱ ، ۳ ،۵ و۷ قربانی شدند و میزان فعالیت ACE در سرم و بافتهای کلیه و ریه این حیوانات اندازه‌گیری شد. برای مقایسه، فعالیت آنزیم NAG (آنزیم لیزوزومال و داخل سلولی) به عنوان استاندارد نشان‌دهنده آسیب سلولی در این بافتها و ادرار بررسی گردید. همچنین با اندازه‌گیری پارامترهای عملکرد کلیوی (کراتینین، اوره، سدیم وپروتئین ادرار)، اندازه‌گیری میزان جنتامایسین بافت کلیوی و مشاهدات بافت شناسی بافت کلیه‌ها، روند تغییرات اعمال شده بر کلیه‌ها بررسی گردید. فشار خون موشها توسط cuff دمی اندازه‌گیری گردید. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که مصرف مقادیر حاد جنتامایسین ( mg/kg ۱۰۰) باعث آسیب پیشرونده کلیه‌ها می‌گردد. نشانه‌های نارسایی حاد کلیوی و آسیب سلولهای توبول کلیه عبارتند از: الف) کاهش کلیرانس کراتینین، افزایش BUN و پروتئینوری . ب ) افزایش درجه آسیب بافتی در مطالعه پاتولوژی ج ) افزایش فعالیت آنزیم NAG ادرار و کاهش NAG کلیه‌ها. میزان ACE بافت کلیه بطور معنی‌داری در روز اول کاهش یافت اما در مورد بافت ریه و سرم، این تغییرات تا روز هفتم مشاهده نگردید.

ACE ریه در روز هفتم افزایش معنی‌داری یافت که در همان زمان ACE سرم و کلیه نیز افزایش نشان داد. فشار خون در روز هفتم بطور معنی‌داری بالا رفت که با اافزایش ACE ریوی همخوانی دارد. این اطلاعات نشان می‌دهد که احتمالاً افزایش فعالیت ACE کلیه حاصل آزاد شدن نیتریک اکسید ( NO ) از کلیه آسیب دیده می‌باشد. این اثر ناشی از یک پیام عمومی است که سبب افزایش ACE در بدن می‌شود و در نتیجه فشار خون و احتمالاً سرعت پالایش گلومر ولی ( GFR ) افزایش می‌یابد.


دکتر مجید عیوض‌ضیایی، دکتر منصور ابوالقاسمیان،
جلد ۱۰، شماره ۳۷ - ( ۱۲-۱۳۸۲ )
چکیده

    در این مطالعه تکنیک جدیدی که طی سالهای ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۸ برای آرترودز مفصل کتفی ـ سینه‌ای در ۶ بیمار(۸ شانه) مورد استفاده قرار گرفته است توضیح داده می‌شود. این بیماران به علت ابتلا به دیستروفی عضلانی صورتی ـ کتفی ـ بازویی دچار بالی شکل شدن استخوان کتف(اسکاپولا) بودند. در این تکنیک از ترکیب پلاک و سیم فلزی برای ثابت کردن استخوان کتف به دنده‌ها استفاده شد. ضرورتهای انجام جراحی شامل بالی‌شکل شدن کتف، درد شانه، محدودیت حرکات فعال شانه و اختلال در فعالیتهای روزمره بوده است تا در نتیجه آن دامنه حرکتی، قدرت شانه و توانمندی در انجام کارهای روزمره افزایش یابد. پس از جراحی دامنه حرکات فعال در تمام بیماران افزایش یافت و میانگین دامنه فعال حرکتی در فلکسیون از ۶۴ به ۱۰۴ درجه و در ابداکسیون از ۵/۶۷ به ۵/۱۱۲ درجه رسید. عارضه عمل جراحی هموتوراکس بود که در یک بیمار ایجاد شد. در پیگیری بیماران با میانگین زمانی ۵/۳۲ ماه(از ۱۴ تا ۵۵ ماه)، با گذشت زمان، تغییری در نتایج درمانی مشاهده نشد
دکتر مجید عیوض‌ضیایی، دکتر فرشاد شرفی،
جلد ۱۰، شماره ۳۸ - ( ۱۲-۱۳۸۲ )
چکیده

    بالی شدن ارادی یا Voluntary Winging ناهنجاری بسیار نادری است که هیچ گونه ضایعه عضوی در بیمار وجود ندارد و این پدیده یک مجموعه عضوی ـ روحی( Sychosomatic ) می‌باشد. در این مقاله ۳ بیمار مبتلا به بالی شدن ارادی اسکاپولا در محدوده سنی ۱۲ تا ۳۵ سال که در مدت ۸ سال به کلینیک شانه بیمارستان شفایحیاییان مراجعه کرده و تحت نظر و درمان قرار گرفته بودند گزارش می‌شوند.


دکتر شهاب بهلولی، دکتر فریبرز کیهانفر، دکتر سعید ضیایی، دکتر مسعود محمودیان،
جلد ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۶-۱۳۸۴ )
چکیده

    زمینه و هدف: داروی مبودیپین یک داروی کلسیم آنتاگونیست بوده با ساختمان ۴/۱ دی‌هیدروپیریدین می‌باشد که در درمان فشار خون می‌تواند موثر باشد. در این مطالعه یک روش HPLC برای اندازه‌گیری این ماده در سرم ابداع شده که برای مطالعه فارماکوکنیتک این دارو پس از تجویز خوراکی در موش صحرایی بزرگ به کار گرفته شده است. روش بررسی: در این روش cc۱ از پلاسما و یا مایعات بیولوژیکی دیگر استاندارد داخلی(دیبودیپین) به cc۵/۰ سرم افزوده شد. مبودیپین و استاندارد داخلی در cc۵ اتیل استات استخراج گردیده و در جریان ازت خشک شد و باقی‌مانده آن در μl۲۰۰ فاز متحرک حل شد و μl۲۰ به دستگاه HPLC با ستون C۱۸ و دتکتور UV تزریق گردید. فاز متحرک شامل متانول(۷۰%)، آب(۲۵%) و استونیتریل(۵%) با سرعت ml۱ در دقیقه بود. نتایج: نشان داده شد که در این روش این ۲ ماده به خوبی از یکدیگر جدا شده و پیک‌های مداخله‌گر با مواد داخلی سرم ندارد. منحنی استاندارد آن در دامنه ng/ml۵۰۰-۱۰ خطی بوده و قابلیت استخراج، بالای ۹۰% می‌باشد. این نتایج در مطالعه فارماکوکینتیک این دارو پس از تجویز خوراکی یا وریدی به موش صحرایی، مورد آزمایش قرار گرفت و دیده شد که اگر چه، جذب این دارو از طریق خوراکی کم‌تر از ۲% بود ولی دارو در بافت‌های مغز، قلب، کبد و کلیه به خوبی منتشر شده بود. نتیجه‌گیری: روش HPLC گزارش شده روشی مناسب، راحت، ساده و حساس برای تعیین مقدار و مطالعات فارماکوکینتیک مبودیپین می‌باشد.


دکتر علیرضا سعید، دکتر افشین ضیایی،
جلد ۱۲، شماره ۴۹ - ( ۱۲-۱۳۸۴ )
چکیده

    مقدمه: شکستگی ـ دررفتگی بنت، یک ضایعه داخل مفصلی در متاکارپ اول است که معمولاً به صورت بسته(بدون جراحی باز)، درمان می‌گردد. شکستگی استخوان تراپزیوم از شکستگی‌های نادر مچ دست محسوب می‌شود. اتفاق افتادن همزمان این شکستگی ـ دررفتگی، بی‌نهایت نادر می‌باشد. معرفی بیمار: بیمار آقای جوانی بود که به دنبال سقوط از موتورسیکلت دچار شکستگی ـ دررفتگی بنت و شکستگی خرد شده تراپزیوم در مچ دست راست شده بود که برای وی، درمان بسته با موفقیت نسبی انجام شد. نتیجه‌گیری: به نظر می رسد برای درمان شکستگی‌های تراپزیوم، روشهای جراحی باز، انتخاب بهتری باشند.


عصمت جعفربگلو، دکتر سعیده ضیایی، دکتر سقراط فقیه‌زاده،
جلد ۱۵، شماره ۰ - ( بهار ۱۳۸۷ )
چکیده

    زمینه و هدف: مطالعات بسیاری نشان داده‌اند که مصرف مکمل آهن در افراد غیرباردار، عوارض گوارشی به همراه دارد، همچنین بارداری نیز تغییراتی در دستگاه گوارش ایجاد می‌کند و موجب مشکلات گوارشی می‌شود. این مطالعه به منظور بررسی عوارض گوارشی مکمل آهن در زنان باردار با غلظت هموگلوبین بالا(بیش از ۲/۱۳ گرم در دسی‌لیتر) صورت گرفت. روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی دوسوکور بود که جمعاً روی ۱۳۹ نفر از زنان باردار با هموگلوبین بیش از ۲/۱۳ گرم در دسی‌لیتر انجام شد. ۸۸ نفر در گروه مورد و ۵۱ نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. گروه مورد، بعد از هفته ۲۰ بارداری، روزانه یک عدد قرص فروس‌سولفات حاوی ۵۰ میلی‌گرم عنصر آهن و گروه شاهد، روزانه یک عدد پلاسبو دریافت کردند، سپس عوارض جانبی داروها، در هفته ۲۴ و ۳۶ بارداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‌ها: حاصل کار، اختلاف معنی‌داری را از نظر تهوع، استفراغ، اسهال، یبوست، بی‌اشتهایی، سوزش سر دل و دردهای شکمی بین دو گروه مورد و شاهد در هفته ۲۴ و ۳۶ بارداری نشان نداد. نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این مطالعه می‌توان این گونه نتیجه‌گیری کرد که عوارض گوارشی ایجاد شده در بارداری، بیش‌تر ناشی از خود بارداری است تا مربوط به مصرف قرص فروس‌سولفات.


الهام حقیقت جو، دکتر محمد رضا وفا، دکتر فرزاد شیدفر، دکتر محمود رضا گوهری، دکتر امیر ضیایی،
جلد ۱۸، شماره ۸۴ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده

  زمینه و هدف : مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف سیب زرد لبنانی بر پروفایل لیپیدی و شاخص های استرس اکیداتیو در مردان هیپرلیپیدمی انجام شد.

  روش کار: این مطالعه به صورت مطالعه تجربی شاهددار روی ۴۶ مرد هیپرلیپیدمیک ] mg/dl ۲۴۰-۲۰۰ Total Cholesterol (TC)= و mg/dl ۳۵۰-۱۵۰ [Triglyceride (TG)= ۵۰-۳۰ ساله که به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند، انجام گرفت. گروه مداخله (۲۳ نفر) روزانه ۳۰۰ گرم سیب زرد لبنانی به مدت ۸ هفته دریافت کردند. گروه شاهد (۲۳ نفر) رژیم غذایی معمول خود را داشتند . نمونه های خون دو گروه در شروع مطالعه و بعد از ۸ هفته جمع آوری و مقادیر TG ، TC ، LDL-C ، HDL-C سرم و شاخص های استرس اکسیداتیو مالــون دی آلدئید ( Malondialdehyde-MDA ) و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام ( Total Antioxidant Capacity-TAC ) پلاسما اندازه گیری گردید. در شروع مطالعه، سطح تحصیلات و بعد خانوار بین دو گروه مقایسه شد. فعالیت فیزیکی و دریافت مواد غذایی در شروع و پایان مطالعه بررسی شدند. مقدار پلی فنل و فیبر تام سیب مصرفی نیز اندازه گیری گردید. مقدار پلی فنل و فیبر به ترتیب ۴۸۵ میلی گرم به ازاء کیلوگرم وزن (mg/kg) سیب تازه و ۰۳/۴ گرم به ازاء ۱۰۰ گرم (gr/۱۰۰ gr) سیب تازه محاسبه شد. یافته های به دست آمده، توسط آزمون آماری آزمون کای اسکوئر و t-test با نرم افزار SPSS V,۱۶ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

  یافته ها: در پایان هفته هشتم، در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری در میانگین تغییرات غلظت TG مشاهده شد، اما در میانگین غلظت TC ، LDL-C ، HDL-C ، MDA و TAC تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

  نتیجه گیری: دریافت سیب زرد لبنانی ممکن است غلظت تری گلیسیرید‌ سرم مردان مبتلا به هیپرلیپیدمی را افزایش دهد. برای بررسی تأثیر این نوع سیب روی غلظت TC ، LDL-C ، HDL-C ، MDA و TAC به مطالعات بیشتری نیاز است.


دکتر سید مهدی مرعشی، دکتر فرح صابونی، دکتر وحید ضیایی، دکتر زینب نصری نصرآبادی،
جلد ۲۱، شماره ۱۲۰ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

تب حاد روماتیسمی ( Acute Rheumatic Fever ( ARF ) عارضه ای از ابتلا به عفونت با استرپتوکوک گروه A می باشد. هرچند شیوع این بیماری به خصوص در کشورهای پیشرفته طی سالیان اخیر کاهش قابل ملاحظه ای داشته، همچنان مواردی از سرتاسر دنیا گزارش می شود. متاسفانه این کاهش در شیوع در کنار علایم غیر اختصاصی سبب شده پزشکان در تشخیص افتراقی بین بیماری‌ها، این بیماری را مدنظر نداشته باشند. بیمار دختر بچه ۷ ساله‌ای بود که به دلیل تب بالا، کمر درد و درد دوطرفه مچ پاها به کلینیک آورده شده بود. سابقه بیماری جدی نداشت و برنامه واکسیناسیون وی به طور کامل انجام شده بود. در معاینه، افزایش تعداد ضربان قلب و تب ۷/۳۹ درجه سانتیگراد وجود داشت. در بررسی‌های اولیه آزمایشگاهی افزایش قابل توجه تعداد گلبول‌های سفید خون، افزایش پروتئین واکنشی C ، سرعت رسوب گلبول‌های قرمز خون و تیتر آنتی استرپتولیزین O دیده می‌شد. به منظور کاهش علایم التهاب قلب، بیمار تحت درمان با پردنیزولون قرار گرفت. یک روز پس از شروع درمان با کورتیکوستروئید، تب بیمار به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد و درد مفاصل نیز برطرف شد. بیمار در روز هفتم بستری با بهبود کامل علایم مرخص شد و مورد توصیه در خصوص تزریق پروفیلاکسی بنزاتین پنیسیلین قرار گرفت.

  علیرغم کاهشی که در موارد بروز تب حاد روماتیسمی به وجود آمده، به دلیل خطر ایجاد درگیری پایدار دریچه های قلبی، این بیماری باید به به عنوان یکی از مهم‌ترین بیماری‌ها در آموزش طب کودکان در نظر گرفته شود.


نرگس زعیم راده، سعیده ضیایی، خانم ندا محمدزاده، حمیدرضا علیزاده اطاقور، آزاده متقی،
جلد ۲۵، شماره ۲ - ( اردیبهشت ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلی­کیستیک از شایع‌ترین اختلالات آندوکرین در زنان سنین باروری می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطوح دریافت غذایی "ویتامین-د" و بررسی ارتباط آن با مؤلفه­های آندروژنی سرم در ­زیرگروه­های ­PCOS­ انجام ­شد.
روش کار: در مطالعه حاضر که از نوع مقایسه­ای پنج­گروهی بود،۱۸۲ شرکت­کننده با روش نمونه­گیری در­دسترس وارد مطالعه شدند: گروه A (۴۱ نفر)، گروه B (۳۳ نفر)، گروه C (۴۰ نفر) و گروه D (۳۷ نفر) و گروه شاهد (۳۱ نفر). بررسی دریافت روزانه ویتامین-د با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ۱۶۸ آیتمی انجام گرفت. مؤلفه­های آندروژنی مورد بررسی شامل اندکس آندروژن آزاد (FAI)، تستوستروم تام (TT) و گلوبولین باند شونده به هورمون‌های جنسی (SHBG) بودند. تحلیل آماری داده­ها با استفاده از نرم­افزار  SPSS۲۲و آزمونهای کروسکال­والیس(KW) ، پست هاک من­ویتنی(MW) و اسپیرمن انجام گرفت.
یافته­ها: دریافت ویتامین-د در تمامی زیر­گروه­های PCOS نسبت به افراد شاهد بطور معنی­داری کمتر بود (۰۰۵/۰ MW;). بین زیر­گروه­های PCOS با یکدیگر، اختلاف معناداری در دریافت ویتامین-د دیده شد (۰۰۵/۰ MW;). در تمام زیرگروه­های PCOS بین دریافت ویتامین-د با سطح سرمی  FAIو TT ارتباط منفی و در زیرگروه C با SHBG ارتباط مثبت معنادار دیده شد (۰۵/۰ ; اسپیرمن).
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می­شود که با تغییر در شیوه تغذیه بیماران  PCOS و افزایش مصرف این ویتامین در رژیم غذایی تا حد زیادی از شدت این بیماری کاسته شود و گام بزرگی در جهت بهبود وضعیت این بیماران برداشته شود.
نرگس زعیم راده، سعیده ضیایی، ندا محمدزاده، حمیدرضا علیزاده اطاقور، آزاده متقی،
جلد ۲۵، شماره ۳ - ( خرداد ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: سندرم تخمدان-پلی­کیستیک (PCOS-Polycystic Ovary Syndrome) شایع‌ترین اختلال آندوکرین با زمینه التهابی و استرس اکسیداتیو در زنان ایرانی در سنین باروری می­باشد. برخی عناصر ریزمغذی اثرات آنتی­اکسیدانی دارند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دریافت غذایی این ریزمغذی­ها در ­زیرگروه­های ­PCOS­ برای اولین بار انجام­شد.
روش­ کار: مطالعه حاضر از نوع مقایسه­ای پنج­گروهی (چهار گروه فنوتایپ های PCOS و یک گروه شاهد (فاقد PCOS) بود. ۱۸۲ شرکت­کننده با روش نمونه­گیری در­دسترس وارد مطالعه شدند: گروه A(۴ ۱ نفر)، گروه B(۳ ۳ نفر)، گروه C (۴۰ نفر) و گروه D(۳ ۷ نفر) و گروه شاهد(۳ ۱ نفر). بررسی دریافت روزانه زینک، سلنیوم، کرومیوم و کاروتنوئیدها با استفاده از پرسش نامه بسامد خوراک ۱۶۸ آیتمی انجام گرفت. تحلیل آماری داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS۲۲ و آزمون کروسکال­والیس (KW) و من­ویتنی (MW) انجام گرفت. P معنادار برای آزمون  KW ۰۵/۰> و برای پست­هاک MW طبق قضیه تصحیح بن-فرونی ۰۰۵/۰> در نظر گرفته شد.
یافته ­ها: دریافت زینک و سلنیوم در تمامی زیر­گروه­های PCOS نسبت به افراد شاهد به طور معنی­داری کمتر بود (۰۰۵/۰ MW;). دریافت کرومیوم، تنها در زیر­گروه D نسبت به افراد شاهد بطور معنی­داری کمتر بود (۰۰۱/۰ MW;). بین زیرگروه­های PCOS با یکدیگر و با گروه شاهد اختلاف معنا­داری به­لحاظ دریافت کاروتنوئیدها دیده نشد (۰۵/۰ p> KW;).
نتیجه ­گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می­شود که با تغییر در شیوه تغذیه بیماران  PCOS و افزایش مصرف این ریزمغذی­های آنتی‌اکسیدان در رژیم غذایی تا حد زیادی از شدت این بیماری کاسته شود و گام بزرگی در جهت بهبود وضعیت این بیماران برداشته شود.
نرگس زعیم زاده، آزاده متقی، ندا محمدزاده، سعیده ضیایی،
جلد ۲۵، شماره ۵ - ( مرداد ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: سندرم تخمدان-پلی­کیستیک (Polycystic Ovary Syndrome -PCOS) شایع‌ترین اختلال آندوکرین در زنان ایرانی در سنین باروری می­باشد. تغذیه یکی از عوامل مؤثر احتمالی در شدت این بیماری ذکر شده است. تاکنون مطالعه­ای که به بررسی وضعیت تغذیه­ای در بین فنوتایپ‌های مختلف PCOS بپردازد انجام نشده است. لذا، این مطالعه با هدف مقایسه دریافت غذایی درشت-مغذی­ها در ­زیرگروه­های ­PCOS­ انجام شد.
روش کار: ۱۸۲ شرکت‌کننده با روش نمونه‌گیری در دسترس وارد مطالعه مورد-شاهدی حاضر شدند. گروه­بندی بر اساس معیار روتردام صورت گرفت: گروه A (۴۱ نفر)، گروه B (۳۳ نفر)، گروه C (۴۰ نفر) و گروه D (۳۷ نفر) و گروه شاهد (۳۱ نفر). بررسی دریافت غذایی (درشت-مغذی­ها) با استفاده از پرسش‌نامه بسامد خوراک ۱۶۸ آیتمی انجام گرفت. تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS۲۲ و آزمون کروسکال­والیس (KW) و من­ویتنی (MW) انجام گرفت. P معنادار برای آزمون کروسکال­والیس ۰۵/۰و برای من­ویتنی طبق قضیه تصحیح بن_فرونی ۰۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: دریافت چربی­تام در زیرگروه­های A، B و C نسبت به شاهد کمتر بود (۰۰۱/۰P<). زیرگروه A نسبت به شاهد، دریافت کمتر PUFA و MUFA (۰۰۵/۰P<) و دریافت بیشتر چربی­ترانس داشتند (۰۰۱/۰P<). تمام زیرگروه­های PCOS نسبت به شاهد، مصرف بیشتر کربوهیدرات و مصرف کمتر فیبرتام داشتند (۰۰۱/۰P<). بین زیرگروه­های مختلف  PCOSبا یکدیگر و گروه شاهد اختلاف معناداری از نظر دریافت چربی­های اشباع شده، پروتئین و فیبر محلول مشاهده نگردید (۰۵/۰P>).
نتیجه­گیری: پیشنهاد می­شود که با تغییر و اصلاح در شیوه تغذیه بیماران  PCOSتا حد زیادی ازمشکلات و عوارض وابسته این بیماری کاسته شود و گام بزرگی در جهت بهبود وضعیت این بیماران برداشته شود.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb