زمینه و هدف : ریسک اختلالات اسکلتی-عضلانی در رانندگان تاکسی بالا است، چون آن ها در حین رانندگی در مواجهه طولانی مدت با ارتعاش ماشین، کار ثابت و بدونتحرک، نشستن طولانیمدت و وضعیت بدنی نامناسب میباشند. هدف مطالعه حاضر، بررسی میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار و تعیین عوامل مرتبط با آن در رانندگان تاکسی میباشد.
روش کار : مطالعه به صورت مقطعی و از نوع توصیفی-تحلیلی بر روی ۳۰۰ راننده تاکسی که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. برای جمعآوری دادهها از پرسش نامه استاندارد اختلالات اسکلتی-عضلانی نوردیک و چارت ناراحتی بدن استفاده شد. همچنین اطلاعات دموگرافیک رانندگان نیز جمعآوری گردید. آزمونهای آماری شامل Mann-Whitney ، Kruskal-Wallis و ANOVA بود.
یافتهها: بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در ۱۲ ماه گذشته به ترتیب مربوط به نواحی کمر (۲/۵۱%) و زانو (۸/۴۱%) و کمترین میزان در ناحیه آرنج (۷/۱۰%) رانندگان بود. بیشترین میزان بازدارندگی از کار و فعالیتهای روزانه رانندگان مربوط به درد ناحیه زانو (۳/۸۴%) بود. کار در محیط شغلی بیشترین سهم در ایجاد درد در ناحیه کمر (۱/۹۱%)، شانه (۸۹%)، گردن (۷/۹۲%) و مچ و دست (۸/۹۶%) را ایفا میکند.
نتیجه گیری : شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی بخصوص در ناحیه کمر و زانو در رانندگان تاکسی بالا بود که احتمالاً به دلیل رانندگی در ساعات طولانی و وضعیت بدنی نامطلوب در حین رانندگی میباشد. با آموزش رانندگان در ارتباط با نحوهی صحیح نشستن در حین رانندگی، انجام ورزشهای کششی، زمان استراحت کافی در شبانه روز و طراحی صندلی ارگونومیک خودرو بر اساس اندازههای آنتروپومتریکی ایرانیان میتوان تا حدود زیادی از بروز این اختلالات پیشگیری کرد.