دکتر میثاق باستانی، دکتر آریا حجازی، دکتر محمد زارع نژاد، دکتر شهرام شهریاری، دکتر محمدعلی سهم الدینی،
جلد ۲۱، شماره ۱۲۲ - ( ۵-۱۳۹۳ )
زمینه و هدف : متخصصین بیهوشی بیشتر از سایر رشته های تخصصی در معرض شکایت و برخوردهای قضایی هستند. نظر به اینکه در خصوص علل شکایات و محکومیت متخصصین این رشته در استان فارس گزارش کاملی در دسترس نبود، این مطالعه به ارائه نتایج حاصل از ارزیابی فراوانی و علل شکایات مطرح شده از متخصصان بیهوشی استان فارس پرداخته است.
روش کار : پژوهش حاضر از نوع مطالعات مقطعی - توصیفی و گذشته نگر می باشد که طی آن کلیه پرونده های شکایت از متخصصین بیهوشی موجود در پزشکی قانونی شیراز طی سال های ۱۳۹۰-۱۳۸۵ مورد بررسی قرار گرفته است. داده های جمع آوری شده شامل خصوصیات دموگرافیک شاکیان، علت شکایت، ویژگی دموگرافیک و پزشکی بیماران، نوع و درجه قصور و نظریه کارشناس کمیسیون پزشکی بود که با استفاده از آمار توصیفی جمع بندی و ارائه گردید.
یافتهها : از میان کل پرونده های بررسی شده، ۳۵ پرونده شکایت از متخصصین بیهوشی استخراج گردید. بیشتر موارد شکایت در گروه سنی ۵۰-۴۰ سال قرار داشت که ۲۵نفر (۴۳/۷۱%) آنها مرد و۱۰نفر (۵۷/۲۸%) زن بودند. در مجموع ۲۹نفر (۸۶/۸۲%) موارد منجر به فوت و۶ مورد (۱۴/۱۷%) منجر به نقص عضو گردیده بود که ۵۰% آنها آسیب مغزی گزارش شده بود و مهم ترین علت منجر به فوت در ۷مورد (۱۴/۲۴%) موارد، مشکلات تنفسی بود.
نتیجهگیری : بر اساس یافته های این مطالعه عمده موارد شکایات از متخصصین بیهوشی در رده سنی میانسالان بوده و بیماری زمینه ای چندان در این شکایات دخیل نبوده است. لذا نباید به دلیل پر خطر بودن بیمار و سن بالای وی و ترس از شکایت رخداد قصور از ارائه خدمات بیهوشی به بیماران خودداری نمود. ضمناً لازم است به پزشکان بیهوشی اطمینان داده شود که ضمن انجام وظیفه حرفه ای دقیق خود، نگران شکایات نباشند.