هاله صبوری، اقبال زارعی، سید عبدالوهاب سماوی، آزیتا امیرفخرایی،
جلد ۲۹، شماره ۹ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: افرادی که بهزیستی روانشناختی پایینی را گزارش میکنند به دلیل تجربه هیجانات ناخوشایند و ارزیابی منفی رویدادهای زندگی بر میزان کیفیت زندگی آنها تأثیر میگذارد. این پژوهش با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی اجرا شد.
روش کار: طرح تحقیق از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان متأهل مشغول به تحصیل در سال تحصیلی ۱۳۹۸-۱۳۹۷ دانشگاه آزاد سیرجان نفر بود. با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس تعداد ۵۰۰ نفر انتخاب و بعد از دو مرحله غربالگری، تعداد ۳۰ نفرکه نمره برش را کسب نمودند به شکل تصادفی در دو گروه ۱۵ نفره (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. دورهی درمانی پذیرش و تعهد طی ۸ جلسه ۲ ساعته به صورت هفتگی برای گروه آزمایش اجرا شد. برای جمع دادهها از فرم کوتاه پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. دادهها از طریق تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شدند.
یافته ها: بر اساس نتایج، تفاوت میانگینهای تعدیل شده دو گروه در متغییر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی و ابعاد آن، در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به مرحله پیش آزمون از لحاظ آماری معناداربود. همچنین یافتهها نشان دادند نمرات بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی در مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه پذیرش و تعهد تغییرات معناداری داشته است.
نتیجهگیری: یافتههای مذکور گویای سودمندی درمان پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی است. این یافتهها میتواند در طرحریزی مداخلات پیشگیرانه و درمانی امید بخش باشد.