۱۷ نتیجه برای رنجبر
دکتر فرشید علاءالدینی، دکتر رزیتا فاطمی، دکتر هومن رنجبران جهرمی، دکتر الهام اصغری، شروین اسکندری، دکتر علی اردلان، دکتر احمدرضا حسینپور، دکتر حمیدرضا توکلی، دکتر علی فیضزاده،
جلد ۱۱، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۸۳ )
چکیده
ترغیب پزشکان به خدمت در مناطق محروم یکی از اهداف سیاستگزاران سلامت کشور بوده و تلاشهای زیادی نیز در این زمینه صورت گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی میزان تمایل پزشکان ایرانی به خدمت در مناطق محروم و عوامل موثر بر این تمایل انجام شده است. این مطالعه به صورت پیمایش پستی روی نمونهای تصادفی از پزشکان شامل ۵۴۸۲ نفر که مشخصات آنها در نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران ثبت شده بود، انجام گردید. بدین منظور پرسشنامهای حاوی سؤالاتی در مورد وضعیت اشتغال برای پزشکان فرستاده شد و نتایج حاصل از ۲۷۸۹ پرسشنامه پرشده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده ۱۹۶۵ نفر از پزشکان (۱/۷۴% با دامنه اطمینان ۹۵%: ۴/۷۷-۸/۷۰%) اعلام کردند که بدون هیچ شرطی یا تحت شرایطی حاضر به قبول کار در مناطق محروم هستند. مهمترین این شرایط شامل درآمد(۰/۸۳%) و رابطه استخدامی (۳/۵۰%) بوده است. پذیرش کار کردن در مناطق محروم با جنسیت مرد(۲/۷۸% مردان در برابر ۲/۶۴% در زنان)، سن پایینتر(میانگین سنی ۹/۳۶ در برابر ۹/۴۱ سال)، مجرد بودن(۸/۷۹% در برابر ۸/۷۲% در افراد متأهل)، تعداد فرزند کمتر(۴/۱ در برابر ۷/۱ فرزند) و تعلق به دورههای ورود به دانشکده پزشکی از سال ۱۳۶۵ به بعد، در ارتباط بود. در بررسی لجستیک چند متغیری، تنها سن، جنس، کوهورت ورودی و تعامل (intraction) بین سن و جنس بر این تمایل موثر بودند. در حدود از پزشکان ایرانی در صورت فراهم شدن شرایط خاصی که به طور عمده به میــزان درآمد و نوع رابطه استخدامی مربوط میشد حاضر به کار در مناطق محروم بودند. مردان جوانتر و فارغالتحصیلان سالهای پس از انفجار تعداد دانشجویان پزشکی تمایل بیشتری برای این کار داشتند
دکتر فاطمه اقبالیان ، دکتر میترا رنجبر،
جلد ۱۵، شماره ۰ - ( تابستان ۱۳۸۷ )
چکیده
زمینه و هدف: سرخجه یک بیماری عفونی ویروسی با توزیع جهانی است. عفونت در اوایل حاملگی ممکن است موجب مرگ جنین با سندرم سرخجه مادرزادی( CRS = Congenital rubella syndrome ) شود. ریسک بالای CRS در کشورهای با میزان حساسیت بالا در بین زنان سنین باروری دیده میشود. برنامه گسترده واکسیناسیون باعث گسترش پوشش واکسیناسیون و تاثیر اساسی بر کاهش عفونتهای سرخجه همانند CRS شده است. این مطالعه با هدف بررسی سرولوژی سرخجه در خانمهای داوطلب ازدواج شهرستان همدان در سالهای ۷۹ و ۸۵(قبل و بعد از انجام واکسیناسیون MR ) انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی مقطعی، ۲۵۰ خانم داوطلب ازدواج مراجعه کننده به مرکز بهداشت شهرستان همدان که در طرح واکسیناسیون کشوری MR در سال ۸۲ شرکت کرده بودند، به صورت تصادفی ساده، انتخاب و وارد مطالعه شدند و تیتر IgG برعلیه سرخجه در آنها به روش الایزا اندازهگیری شد. نتایج بدست آمده از این گروه با نتایج مطالعه انجام شده بر روی گروه اول در سال ۷۹(قبل از واکسیناسیون کشوری MR ) مقایسه گردید. سپس اطلاعات و دادههای بدست آمده با استفاده از نرمافزار( version ۱۳ ) spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در مطالعه انجام شده در سال ۷۹، ۵/۸۳% از جمعیت مورد مطالعه، آنتیبادی ضد روبلا داشتند، این میزان در مطالعه حاضر در سال ۸۴ برابر ۴/۹۸% بود که از نظر آماری تفاوت معنیداری را قبل و بعد از انجام واکسیناسیون نشان میدهد(۰۰۰/۰= P ).
نتیجهگیری: انجام واکسیناسیون کشوری MR به صورت معنیداری منجر به افزایش سطح ایمنی نسبت به سرخجه در خانمهای داوطلب ازدواج شده است
دکتر میترا رنجبر، دکتر امیرهوشنگ محمد علیزاده، دکتر محمد جعفری، دکتر لیلا فتحعلی، دکتر مهدی یداله زاده، دکتر بابک کریمی، دکتر محمد فضلیان، مهندس خسرو مانی کاشانی،
جلد ۱۵، شماره ۰ - ( تابستان ۱۳۸۷ )
چکیده
زمینه و هدف: هپاتیت ویروسی از زمان پیدایش انسان وجود داشته است. شیوع تخمینی هپاتیت در حدود ۵-۳% میباشد . در بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن C با فیبروز کبدی متوسط تا شدید، درمان ضدویروسی شدیدا توصیه شده است. درصورتی که در افراد بدون فیبروز و یا با درجه کم فیبروز کبدی، اغلب اوقات پیگیری بیمار بدون درمان ضد ویروسی توصیه می شود. در این مطالعه سعی شده است تا عوامل آزمایشگاهی مرتبط با شدت فیبروز کبدی در بیماران مبتلا به هپاتیتهای مزمن B یا C مورد بررسی قرار گیرد تا نتایج آن جهت ارتقا روشهای بررسی، پیگیری و کنترل بیماران مبتلا به بیماریهای هپاتیتهای مزمن B یا C از جمله انتخاب بیماران برای بیوپسی و یا مداخلات درمانی احتمالی، مورد استفاده قرار گیرند.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، کلیه بیماران(۱۰۹ بیمار) مبتلا به هپاتیتهای مزمن B و یا C مراجعه کننده به کلینیک هپاتیت شهر همدان در طی سالهای ۸۴-۱۳۷۹ که تحت هیچگونه درمان ضد هپاتیت قرار نگرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفته اند. بیماران مبتلا به عفونت همزمان دو یا چند نوع هپاتیت با هم و نیز مبتلا به نقص و یا ضعف سیستم ایمنی و یا سایر بیماریهای مزمن و صعب العلاج، به مطالعه وارد نشدند و یا در طی بررسی از مطالعه خارج شدند. اطلاعات با استفاده از آزمونهای آماری independent T-test ، Correlation و univariant model آنالیز شد.
یافتهها: میانگین سنی بیمارن مورد بررسی برابر ۷۰/۳۶ سال با ۲۳/۱۲ SD= بود. میانگین طول مدت ابتلا به هپاتیت مزمن آنها برابر ۷۷/۳ سال با ۶۲/۱ SD= بود. شایعترین شدت فیبروز، Stage I در ۵۹ بیمار (۱/۵۴%) و بعد Stage II در ۲۴ بیمار (۲۲%) (میانگین شدت فیبروز کبدی برابر ۵۱/۱ با ۱۶/۱ SD= ) بود. بین شدت فیبروز کبدی تنها با سه متغیر سن زمان ابتلا، طول مدت عفونت و تعداد پلاکتهای خون محیطی ارتباط آماری معنیدار وجود داشت که به ترتیب r و Pv آنها برابر «۲۰۳/۰ و ۰۳۴/۰»، «۲۵۹/۰- و ۰۰۶/۰» و «۲۴/۰- و ۰۱۲/۰» بود. بین سایر متغیرهای مورد بررسی با شدت فیبروز کبدی ارتباط آماری معنیدار بدست نیامد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این مطالعه و گزارشات سایر مقالات، به نظر میرسد متغیرهای سن ابتلا، طول مدت عفونت و تعداد پلاکتهای خون محیطی به عنوان عوامل بسیار مهم و با ارتباط قوی با شدت فیبروز کبدی باشند و بتوان از آنها در ایجاد یک مدل پیشگویی کننده فیبروز کبدی در مطالعات دیگر استفاده کرد.
دکتر شاهین قاسمی، دکتر میترا رنجبر، دکتر علی افسری،
جلد ۱۶، شماره ۰ - ( بهار ۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: امروزه، علل متفاوتی از جمله افزایش ناگهانی سطح HCG یا هورمونهای زنانه را در
هیپرامزیس گراویداروم (Hyperemesis Gravidarum-HG) مسؤول میدانند. اما عدهای از محققان پایه عفونی برای این بیماری پیشنهاد میکنند که در رأس آن هلیکوباکترپیلوری است. در این مطالعه، فراوانی آنتیبادی ضدهلیکوباکتری (Helicobacter Pylori-H.Pylori) از نوع IgG بین زنان باردار ایرانی مبتلا به هیپرامزیس گراویداروم و زنان باردار بدون مشکل مقایسه شد.
روش بررسی: در این مطالعه مورد- شاهدی، ۳۰ زن باردار مبتلا به هیپرامزیس گراویداروم و ۳۰ زن باردار فاقد این مشکل که به درمانگاههای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. آنتیبادی ضدهلیکوباکتری پیلوری از نوع IgG در دو گروه بررسی شد. اطلاعات عددی به دست آمده با آزمون t و دادههای اسمی با آزمون کایدو و در صورت لزوم با آزمون فیشر تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین (± انحراف معیار) سنی در افراد گروه مورد ۵±۲۴ سال و در گروه شاهد ۱/۵±۸/۲۶ سال بود (NS). دو گروه از نظر وزن، گراویدیتی و پاریتی و مسمومیت حاملگی اختلاف معنیداری نداشتند. ۱۵ (۵۰%) زن باردار مبتلا به هیپرامزیس گراویداروم و ۷ (۳/۲۳%) زن فاقد این مشکل از نظر آنتیبادی ضدهلیکوباکتر پیلوری از نوع IgG مثبت بودند، که اختلاف آن دو از نظر آماری معنیدار بود.
نتیجهگیری: هلیکوباکترپیلوری میتواند نقش احتمالی در ایجاد هیپرامزیس گراویداروم داشته باشد. لذا، توصیه میشود که خانمهایی که تمایل به بارداری در آینده نزدیک دارند، ابتدا از نظر HP بررسی شوند تا در صورت مثبت بودن، درمان شوند.
سهیلا رنجبران، طاهره دهداری، محمود محمودی مجدآبادی، خسرو صادق نیت حقیقی،
جلد ۲۱، شماره ۱۲۶ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف:
با توجه به شیوع اختلال خواب در بیماران
قلبی و اهمیت شناخت عوامل موثر بر آن، هدف مطالعه حاضر، تعیین وضعیت
خودکارآمدی خواب و حمایت اجتماعی درک شده در بیماران دارای کیفیت خواب ضعیف پس از
جراحی بای پاس عروق کرونر در سال ۱۳۹۲ می باشد.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی بود. ابتدا ۱۰۰ بیمار دارای
اختلال خواب مراجعه کننده به کلینیک بازتوانی مرکز قلب تهران با روش نمونه گیری
آسان انتخاب و پرسشنامه های حمایت اجتماعی و خودکارآمدی خواب را تکمیل کردند. داده
های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS و آزمونهای One way-ANOVA ، Independent samples t
testو Pearson correlation تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که خودکارآمدی خواب بیماران برای انجام
انواع رفتارهای افزایش دهنده کیفیت خواب پایین بود. مثلا تنها ۳۷ درصد بیماران
مطمئن بودند که می توانند افکار منفی خود را پس از دراز کشیدن در رختخواب متوقف کنند.
۳۴ درصد به خود اطمینان داشتند که با وجود نداشتن یک خواب با کیفیت شبانه، نمی
گذارند فعالیت های روزانه شان مختل شود. ۲۷ درصد بیان کردند که می توانند پس از یک
خواب نامطلوب شبانه، احساس ناراحتی نکنند. در زمینه حمایت اجتماعی نیز نتایج
بیانگر کم بودن بعد حمایت مالی ملموس بود. سایر ابعاد حمایت اجتماعی در سطح خوبی قرار داشت. بین
خودکارآمدی خواب و حمایت اجتماعی درک شده همبستگی معنی دار وجود داشت (۲۸/۰= r ۰۰۴/۰p = ).
نتیجه گیری: در طراحی مداخلات برای افزایش کیفیت خواب بیماران، باید
خودکارآمدی آنان جهت انجام رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت خواب را افزایش داد.
میترا رنجبر، علیرضا پناهی، شهره حیدری فرح، شهباز نکوزاده،
جلد ۲۲، شماره ۱۳۴ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: اگرچه سرفه یکی از مکانیسمهای دفاعی برای پاک کردن مجاری تراکئوبرونشیال است، اما گاهی بسیار آزاردهنده بوده، عملکرد مفیدی ندارد و باید مهار شود. به همین منظور در سرفههای حاد، داروهای ضد سرفه بهکار می رود که از جمله آنها داروهای گیاهی مثل آویشن هستند. در همین راستا مطالعه حاضر به بررسی عوارض اسانس آویشن و دکسترومتورفان و تاثیر درمانی آنها روی سرفه حاد خواهد پرداخت.
روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور، تعداد ۸۰ بیمار با سرفه خشک و حاد وارد مطالعه شدند. بیماران به طور تصادفی به دو گروه ۴۰ نفری مقایسه، که داروی دکسترومتورفان و گروه مداخله، که اسانس آویشن را دریافت میکردند تقسیم شدند. اطلاعات مورد نیاز قبل از درمان و ۷ روز بعد دریافت دارو در پرسشنامهای ثبت و اطلاعات ثبت شده در پرسشنامهها با نرم افزار آماری EPI۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت مقایسه دو گروه با همدیگر از آزمون آماری Chi-Square استفاده شد. سطح معنیداری آماری ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافتهها: یافتههای حاصل از این مطالعه نشان داد که میزان بهبود کامل در گروه بیماران مصرف کننده اسانس آویشن ۱۸(۴۵%) بیشتر از گروه مصرف کننده دکسترومتورفان ۱۲(۳۰%) بوده است. اما میزان بهبود نسبی در گروه مصرف کننده دکسترومتورفان ۲۶(۶۵%) درصد بیشتری را نسبت به گروه آویشن ۱۹(۴۷,۵%) نشان می دهد.در مقایسه عوارض دو دارو خواب آلودگی، سرگیجه، سردرد، تهوع و درد شکم اختلاف چشمگیر ندارند (۰۵/۰ p>). عوارض تحریک پذیری، تشنج، استفراغ و حساسیت پوستی در هیچ کدام از بیماران دو گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد اسانس آویشن در مهار سرفه حاد دارای تاثیر درمانی قابل قبول و مشابه داروی دکسترومتورفان میباشد.
مهدی رنجبران، محبوبه خورسندی،
جلد ۲۳، شماره ۱۴۳ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: الگوی خواب دانشجویان به دلیل استرس ناشی از تحصیل و حجم کار آموزشی با سایر همسالان غیر دانشجو متفاوت است. هدف این مطالعه تعیین شیوع کیفیت خواب نامطلوب در دانشجویان ایران بر اساس یک مطالعه متاآنالیز میباشد تا بتواند به عنوان یک معیار نهایی راهنمای سیاستگذاران در این زمینه باشد.
روش کار: در این مطالعه متا-آنالیز بانکهای اطلاعاتی PubMed، Science Direct، Scopus،Google Scholar، همچنین بانکهای اطلاعاتی داخلی بدون محدودیت زمانی تا ۱۵ آبان ۱۳۹۳ مورد بازبینی قرار گرفت. از بین مطالعات انجام شده با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج، تعداد ۱۵ مطالعه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل دادهها با نرم افزار Stata نسخه ۱۱ انجام گرفت. از آزمونهای Begg و Egger برای تعیین تورش انتشار و آزمون Q و شاخص I۲ جهت بررسی عدم تجانس استفاده شد. جهت بررسی اثرات عوامل بالقوه مؤثر در ناهمگونی از متارگرسیون استفاده گردید.
یافته ها: تعداد کل نمونه در ۱۵ مطالعه بررسی شده ۳۲۶۰ نفر بود. آزمونهایBegg وEgger با مقدار P-value به ترتیب برابر ۸۸/۰ و ۱۵/۰ نشاندهنده عدم وجود سوگرایی انتشار بود. آزمون کوکران و شاخص I۲ نشان دهنده عدم تجانس بین نمونههای مورد مطالعه بود (۲۶/۹۷۵Q=، ۰۰۱/۰>p و ۶/۹۸I۲=). شیوع کلی کیفیت خواب نامطلوب در دانشجویان ایران بر مبنای مدل تصادفی۰/۵۶ درصد با فاصله اطمینان۹۵% (۷/۶۸–۲/۴۳) به دست آمد.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای کیفیت خواب نامطلوب در دانشجویان و افزایش آن در سالهای گذشته، تشخیص عوامل تأثیر گذار، اقدامات مداخلهای و پیشگیرانه و برگزاری جلسات آموزشی به منظور آموزش در خصوص اهمیت خواب و مهارتهای مدیریت زمان در دانشجویان ضروری به نظر میرسد.
فاضله رنجبر نیاول، حسین بهاروند، ناصر اقدمی،
جلد ۲۳، شماره ۱۴۶ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
اسکلرودرمی – یکی از بیماری های خودایمنی با اهمیت – منجر به مرگ سلول های اندوتلیال به عنوان یک رویداد اولیه در این بیماری می شود .فقدان ترمیم بعد از از دست رفتن سلول های اندوتلیال در این بیماران مشاهده می شود اما علت ایجاد آن تا کنون نامشخص باقیمانده است.توسعه درمان های موثربرای بسیاری از بیماری های روماتیسمی نیازمند درک بهتر از مکانیسم آسیب شناسی درگیر در بیماری است و به دلیل تفاوت های فیزیولوژی، آناتومی و تکوینی که بین انسان و سایرگونه ها وجود دارد، یک مدل اسکلرودرمای حقیقی که بتواند همه جنبه های بیماری را نشان بدهد، تا کنون ایجاد نشده است.به همین دلیل، توسعه سیستم مدلی که بتواند نقص های تکوینی و مولکولی را ارزیابی کند و مکانیسم ترمیم احتمالی را توضیح دهد، به عنوان یک نیاز در نظر گرفته می شود.مانند بسیاری از مطالعات استفاده از سلول های اختصاصی خود بیمار به عنوان یک منبع بی حد و حصر برای بررسی بیشتر نقص های مولکولی در شرایط آزمایشگاه، شاید بتواند امید های تازه ای را برای توسعه روش های نوین درمانی در بیماران اسکلرودرمی بدهد.
اقای محمدطاهر افشون پور، دکتر عبدالحمید حبیبی، دکتر روح الله رنجبر،
جلد ۲۳، شماره ۱۴۶ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: آپلین یک آدیپوکین جدید است که با مقاومت به انسولین و دیابت نوع ۲ ارتباط نزدیکی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر تمرین مقاومتی پیشرونده بر غلظت پلاسمایی آپلین پلاسما و مقاومت به انسولین در مردان میانسال مبتلا به دیابت نوع ۲ بود.
روش کار: در مطالعۀ حاضر ۲۷ نفر مرد مبتلا به دیابت نوع ۲ به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه تمرین (۱۵ نفر، سن ۰۲/۳ ± ۴/۴۶ سال) و کنترل (۱۲ نفر، سن ۸۶/۳ ± ۶/۴۵ سال) در این مطالعه قرار گرفتند. آزمودنیهای گروه تمرین ۸ هفته برنامه تمرین مقاومتی ایستگاهی را ۳ جلسه در هفته با شدت ۳۰-۷۰ درصد حداکثر تکرار بیشینه اجرا کردند. قبل و بعد از برنامه تمرین مقاومتی، سطوح آپلین، انسولین و گلوکز پلاسما و شاخص مقاومت به انسولین پس از ۱۲ ساعت ناشتای شبانه اندازهگیری شد. متعاقب نمونهگیری مرحله دوم، تجزیهوتحلیل آماری در سطح ۰۵/۰p≤ انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد هشت هفته تمرین مقاومتی تفاوت معنیداری بین گروهها در سطوح آپلین، سطوح انسولین، سطوح گلوکز ناشتا و شاخص مقاومت انسولینی ایجاد کرد (۰۵/۰p≤).
نتیجه گیری:به نظر میرسد تمرین مقاومتی با شدت پایین تا متوسط میتواند اثر فراوانی بر مقادیر آپلین خون، قند خون ناشتا، انسولین خون و شاخص مقاومت به انسولین در مردان دیابتی نوع ۲ داشته باشد. ممکن است آپلین پلاسما در کنترل قند خون و بهبود حساسیت به انسولین در مردان مبتلا به دیابت نوع ۲ مؤثر باشد.
دکتر حسن صلحی، بهاره رنجبر اکباتان، یگانه آزاد منش، بابک زندی، حسین صناعی زاده،
جلد ۲۴، شماره ۱۵۵ - ( اردیبهشت ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت بررسی تاثیرات فلوئور و ترکیبات آن روی کارگران شاغل در صنعت آلومینیوم سازی، مطالعه حاضر به منظور بررسی مقایسهای علائم دندانی فلوئوروزیس در کارگران دو کارخانه آلومینیومسازی و تجهیزات سازی صنعتی استان مرکزی انجام شد.
روش کار: این مطالعه توصیفی بر روی ۳۵۱ نفر از کارگران یکی از کارخانههای آلومینیوم سازی (کارخانه الف) استان مرکزی انجام شد. ۲۲۰ نفر از کارگران یکی از کارخانههای تجهیزات سازی صنعتی همین استان (کارخانه ب) به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. کارگران مورد نظر مورد معاینه دندانها از نظر وجود یا عدم وجود علائم فلوئوروزیس قرار گرفتند. متغیرهای سن، وضعیت تحصیلات، سابقه کاری، مصرف سیگار، وجود رگههای پری کیماتا، وجود پیتینگ و تغییر رنگ دندانها، تعداد و محل دندانهای علامتدار در فرم جمع آوری اطلاعات ثبت شد. اطلاعات به دست آمده وارد نرمافزار SPSS ویرایش ۱۳ گردید و بسته به مورد، از روشهای آماری میانگین و انحراف معیار، ضریب همبستگی، واریانس، فیشر و کای دو برای آنالیز دادهها استفاده شد. مقدار احتمال کمتر از ۰۵/۰ از نظر آماری معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: شیوع علائم دندانی در کارخانه (الف) و کارخانه (ب) به ترتیب ۴۷/۳۴% و ۲۷/۱۷% بود. بیشترین علامت دندانی مشاهده شده در کارخانه (الف)، رگههای پری کیماتا و در کارخانه (ب)، تغییر رنگ بود (۰۵/۰>p). بر اساس یافتههای به دست آمده از این مطالعه، ارتباط معنیداری میان سن و سابقه کار با علائم دندانی مشاهده شد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای مطالعه حاضر، تغییر رنگ های مرتبط با پوسیدگی دندان در کارگران کارخانه آلومینیوم سازی، به طور معناداری از کارخانه تجهیزات سازی صنعتی بیشتر بود و با افزایش سن و سابقه کار، شیوع علائم دندانی افزایش مییافت. آموزش سلامت دهان و دندان و استفاده از پوشش ایمن در محل کار برای کارگرانی که در معرض فلوئور و ترکیبات آن هستند بسیار مهم است.
محمدامین جسمانی، محمدحسین رنجبر همقاوندی، علیرضا خوش نویسان،
جلد ۲۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
هیدروسفالی افزایش غیرطبیعی حجم مایع مغزی- نخاعی است و برخی مواقع افزایش فشار داخل مغزی نیز منجر به هیدروسفالی میشود. درمان ETV روشی جدید جهت درمـان هیدروسـفالی اسـت که در این روش علاوه بر اینکه بیمار نیاز به ایمپلنـت نـدارد، ریسک عفونت پایین و در دراز مدت نتیجه درمانی عالی است. استفاده از روش ونتریکولوسـتومی بطـن سـوم (ETV) در سالهای اخیر جهت درمان هیدروسفالی رو به افزایش است. با توجه به عدم وجود روش استانداردی جهت انتخاب روش شانتگذاری و ETV در درمان هیدروسفالی، ما این مطالعه مروری را جهت بررسی احتمال شکست ETV پس از شکست شانت نسبت به ETV بدون شانتگذاری قبلی به عنوان درمان هیدروسفالی انجام دادیم. نتایج حاصل از مطالعات سالهای اخیر نشان میدهد که موفقیت ETV رو به افزایش میباشد و شانتگذاری به دلایل متفاوتی مانند ایجاد عفونت در ناحیه بایستی با روشهایی نظیر ETV جایگزین گردد. بعضی از بیماران، به خصوص در درجه ضعیف، میتوانند بهبودی تاخیری را نشان دهند. هرچند در بعضی از بیماران به دلیل شرایط فیزیولوژیک نامناسب، پس از درمان با ETV نتیجـه ضـعیفی دیـده و در نتیجـه نیـاز به استفاده از شانتگذاری میباشد. عدم بهبود پس از ETV میتواند به دلیل مسدود شدن استوما، هیدروسفالی پیچیده یا اختلالات عروقی باشد . به نظر میرسد روش ETV نسبت به شانت در بیماران هیدروسفالی موفقیت بیشتری داشته اما استفاده از روش ETV دارای محدودیتهایی میباشد. اکثر محققین شرایط خاصی را جهت موفقیت ETV عنوان کردهاند مانند: نبود سابقه عفونت مغزی، نبود سابقه خونریزی داخل بطنی، سن بیمار، سابقه شانتگذاری، نبود سابقه بیماریهای روانی، جنس بیمار، آناتومی بطنها، سابقه و تعداد اعمال جراحی تعویض شانت و نوع هیدروسفالی.
محمدجواد رنجبر، سجاد بشرپور، ناصر صبحی قرامکلی، محمد نریمانی،
جلد ۲۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: در زمینه توانبخشی دانشآموزان نارساخوان شیوههای متعددی مورد آزمایش قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی توانبخشی شناختی-رایانهای و تمرینهای عملی عصبروانشناختی بر بهبود سرعت، صحت و درک مطلب کودکان نارساخوان بود.
روش کار: روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیشآزمون- پسآزمون چندگروهی بود. جامعه آماری را کلیه دانشآموزان ابتدایی مبتلا به اختلال نارساخوانی شهرهای آمل و محمودآباد در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ تشکیل دادند که به مراکز اختلال یادگیری این دو شهر ارجاع شده بودند. تعداد ۴۵ نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و با آزمونهای هوش ریون و نارساخوانی نما ارزیابی شدند. بعد از تأیید تشخیص توسط کارشناسان، بهصورت تصادفی در دوگروه آزمایشی و یک گروه گواه قرار گرفتند. مداخله به دو شیوه توانبخشی شناختی-رایانهای و عملی هرکدام در ۱۴ جلسه ۴۵ دقیقهای اعمال شد، ولی گروه کنترل مداخلهای دریافت نکرد. سرعت، صحت و درک خواندن در مرحله پیشآزمون و پسآزمون با آزمون نارساخوانی نما اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که توانبخشی شناختی رایانهای بر سرعت و صحت خواندن اثربخشی بیشتری نسبت به روش توانبخشی عملی دارد، اما در مؤلفه درک خواندن، توانبخشی عملی اثربخشی بیشتری نشان داد.
نتیجهگیری: نتایج بیان میکند که توانبخشی شناختی با کمک رایانه و تمرینهای عصبروانشناختی بدون استفاده از رایانه در بهبود عملکرد خواندن کودکان نارساخوان مؤثر بوده و میتوانند بهنوعی مکمل یکدیگر باشند.
سینا فلاحتی، مینا حکاک زاده، محمد پوررنجبر،
جلد ۲۹، شماره ۴ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: اهمیت مشارکت در فعالیتهای ورزشی در اوقات فراغت باعث شده است تا تمامی ابعاد مربوط به این مساله از جمله چالشهای سلامت روانشناختی مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد. تحقیق حاضر با هدف تحلیل چالشهای سلامت روانشناختی افراد برای مشارکت در فعالیتهای ورزشی در اوقات فراغت طراحی و اجرا گردید.
روش کار: روش تحقیق حاضر آمیخته میباشد. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی شامل متخصصان مدیریت ورزشی، مجریان و مدیران بخشهای فرهنگی ورزشی، مدیران سازمانهای ورزشی، متخصصان جامعه شناسی آشنا با حوزه ورزشدر ورزش (۱۱= تعداد) میباشد. در بخش کمی، جامعه آماری تحقیق متشکل از افراد جوان در سراسر شهر تهران که از فعالیتهای ورزشی در گذراندن اوقات فراغت به فعالیتهای ورزشی میپردازند در نظر گرفته شد با توجه به نامحدود بودن تعداد آنها در سراسر شهر تهران و با استفاده از جدول مورگان ۳۸۴ نفر در نظر گرفته شد. کلیه روند تجزیه و تحلیل داده های تحقیق حاضر در نرم افزارهای SPSS و AMOS انجام شد.
یافتهها: نتایج کیفی تحقیق نشان داد که چالشهای سلامت روانشناختی افراد برای مشارکت در فعالیتهای ورزشی در اوقات فراغت شامل ۲۳ مورد بود. به صورت کلی چالشهای سلامت روانشناختی افراد برای مشارکت در فعالیتهای ورزشی در اوقات فراغت در سه دسته چالش فردی، چالش ذهنی و چالش محیطی مشخص گردید.
نتیجهگیری: توجه به چالشهای شناسایی شده شامل چالش فردی، چالش ذهنی و چالش محیطی و کنترل این چالشها میتواند زمینه جهت بهبود وضعیت مشارکت افراد جهت حضور در فعالیتهای ورزشی در اوقات فراغت را فراهم نماید.
ریحانه انصاری، سولماز دینی، علیرضا افرادی، رویا نجاتی، پریناز سپهری، ریحانه رنجبر،
جلد ۲۹، شماره ۴ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: اعتیاد به اینترنت به عنوان یک مشکل رو به رشد در جوامع مدرن، میتواند تأثیرات مخربی بر سلامت روان و تنظیم هیجانی افراد داشته باشد. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی طرحوارهدرمانی و ذهنآگاهی بر مکانیزمهای دفاعی و نظمجویی شناختی هیجانی در افراد معتاد به اینترنت انجام شد.
روش کار: روش تحقیق از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی در شهر تهران بود که از میان آنان ۳۰ نفر به شیوه نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. گروههای آزمایشی به مدت ۸ جلسه ۹۰ دقیقهای تحت مداخله طرحوارهدرمانی و ذهنآگاهی قرار گرفتند، درحالیکه گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکرد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که هر دو روش مداخله منجر به بهبود مکانیزمهای دفاعی و نظمجویی شناختی هیجانی شدند، اما طرحوارهدرمانی تأثیر بیشتری بر این متغیرها داشت.
نتیجهگیری: نتایج بیانگر آن است که طرحوارهدرمانی با اصلاح الگوهای ناسازگار اولیه، میتواند راهبردهای دفاعی ناپخته را کاهش داده و نظمجویی شناختی هیجانی را بهبود بخشد. ازاینرو، پیشنهاد میشود که این روش در برنامههای درمانی افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی به کار گرفته شود.
شبنم رنجبر، محبوبه غیور نجف آبادی، فضل الله باقرزاده،
جلد ۲۹، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: فعالیت بدنی منظم در محل کار میتواند نقش موثری در کاهش اختلالات حرکتی داشته باشد و منجر به حفظ سلامت روانی افراد شاغل گردد، از این رو هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر فعالیت ورزشی منتخب بر کیفیت زندگی و افسردگی کاربران رایانه در شرایط همهگیری کروناویروس بود.
روش کار: جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان سازمان های ورزشی، فدراسیون ها و هیات های ورزشی بود. نمونه آماری شامل ۴۰ نفر از کاربران رایانهای سازمانهای ورزشی بود. جهت اندازه گیری متغیرهای وابسته از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد. جهت تحلیل دادهها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) استفاده شد. کلیه محاسبات آمای بوسیله نرم افزار آماری SPSS۲۱ انجام شد. سطح معنی داری در تمامی آزمونهای آماری برابر ۰۵/۰α= در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد تمرینات ورزشی منتخب، بر افزایش کیفیت زندگی و کاهش افسردگی کاربران رایانهای سازمانهای ورزشی تاثیر معنی داری دارد و موجب بهبود آنها شده است.
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان گفت یک دوره تمرین ورزشی منتخب بر بهبود کیفیت زندگی و کاهش افسردگی کاربران رایانه سازمانهای ورزشی، تأثیر گذار بوده است. با این حال با توجه به وجود متغیرهای مداخلهگر غیرقابل کنترل در پژوهش، برای تعیین اثر واقعی این تمرینات به پژوهشهای بیشتری نیاز است و تعمیم نتایج میبایست با احتیاط صورت گیرد.
سعید دباغ قزوینی، مهدیه معین الغربایی، بهادر بهارستانی، علیرضا علیزاده قویدل، طاهره رنجبری پور،
جلد ۲۹، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: تجربیات ناگوار دوران کودکی همبستههای قدرتمندی برای ایجاد بیماریهای جسمانی و روانتنی و مرگ زودهنگام هستند. بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش تجارب ناگوار دوران کودکی در بروز بیماریهای روانتنی و مرگ زودهنگام از منظر روانکاوی کلاسیک و معاصر بود.
روش کار: تحقیق حاضر، با استفاده از روش تحلیلی – توصیفی انجام شده است. اطلاعات حاصل از این تحقیق با استفاده از روش اسنادی – کتابخانهای بدست آمدهاند.
یافتهها: نتایج نشان داد که تروماهای دوران کودکی موجب نقایصی در رشدِ طبیعیِ سیستم عصبی و دستگاه روان شده و بخش مهمی از روان تحت عنوان "خود" که در تحمل و تنظیم عواطفِ نیرومند، احساس ارزشمندی و سرزندگی و روابط معنادار با دیگران نقش ایفا میکند، به صورت منسجمی شکل نگرفته و بسیار شکننده و مستعد ازهمگسستگی میشود. در نتیجهی این "خود" شکننده، فرد جهت تنظیم خود و غلبه بر احساسهای تهی بودن و مُردگی، سبک زندگی ناسالمی را پیش میگیرد.
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان گفت که از منظر روانکاوی کلاسیک و معاصر تجارب ناگوار دوران کودکی منجر به افزایش فراوانی گزینش رفتارهای تهدید کنندهی سلامت شده که احتمال ابتلا به بیماریهای جسمانی و روانتنی را افزایش داده و میتواند مرگ زودهنگام را در پی داشته باشد. از نقطه نظر دیگر، تکرار جبرگونه تروماهای دوران کودکی در سایر روابط بزرگسالی، فرد را در مسیر خودویرانگری و مرگ قرار خواهند داد.
منوچهر جانبازی، منصور رنجبر، چنگیز محمدی زاده،
جلد ۳۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: نظام سلامت آیندهنگر در دانشگاههای علوم پزشکی بر اساس تحولات سریع در حوزههای علمی و فناوری، نیازمند شناسایی و تعریف ابعاد جدیدی است که بتواند چالشها و نیازهای سلامت آینده را پوشش دهد. لذا هدف مطالعه حاضر شناسایی ابعاد نظام سلامت آیندهنگر در دانشگاههای علوم پزشکی کلان منطقه یک بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نظر روش آمیخته (کیفی و کمی) بود جامعه آماری بخش کیفی شامل اساتید دانشگاههای علوم پزشکی کلان منطقه یک که در زمینه موضوع پژوهش خبره هستند به تعداد ۲۰ نفر از آنان مورد شناسایی قرار گرفت و بخش کمی شامل اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی کلان منطقه یک به تعداد ۱۸۵۱ نفر بود. در بخش کیفی با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع ۱۰ نفر و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران تعداد ۳۲۰ نفر با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای براساس حوزه دانشگاهی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمعآوری دادههای در بخش کیفی از مصاحبههای نیمه ساختار یافته استفاده شد و در بخش کمی از پرسشنامه نظام سلامت آیندهنگر برخواسته از مصاحبه بخش کیفی با ۵۶ سوال در قالب ۱۰ بُعد استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی تاییدی مندرج در جدول ۱ نشان میدهند که در سطح اطمینان %۹۹ مقادیر t-value برای ابعاد پرسشنامه نظام سلامت آیندهنگر، در خارج بازهی (۵۸/۲، ۵۸/۲-) قرار دارند. همچنین، مقادیر R۲ برای همه ابعاد به جز بعد فناوری و اطلاعات در سطح قوی میباشد، لذا بین متغیر نظام سلامت آیندهنگر با همه ابعاد آن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بالاترین ضریب استاندارد (۸۴۲/۰) مربوط به بعد اقتصادی و توسعه و کمترین مقدار مربوط به بعد فناوری و اطلاعات (۶۲۸/۰) است.
نتیجهگیری: نتیجهگیری از شناسایی ابعاد مختلف نظام سلامت آیندهنگر در دانشگاههای علوم پزشکی نشان میدهد که برای مواجهه با چالشهای پیچیده و تغییرات سریع در حوزه سلامت، لازم است که این دانشگاهها به مدلی جامع و چندبعدی از توسعه و آموزش در حوزه بهداشت و درمان توجه کنند.