جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای دیره

امیرحسین گودرزی، مولود کیخسروانی، عزت دیره، کامران گنجی،
جلد ۲۷، شماره ۰ - ( ویژه نامه روانشناسی ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: زوج­درمانی هیجان­مدار در درمان مشکلات روان­شناختی مرتبط با سبک ارتباطی زوجین از سایر رویکردهای زوج­درمانی موفق­تر بوده و میزان تأثیر آن بیشتر می­باشد؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر درمان هیجان­مدار بر انعطاف‌پذیری شناختی و تعهد‌اجتماعی زوجین متقاضی طلاق بود.
روش کار : روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلّیه­ی زوج‌های متقاضی طلاق شهر ملایر درسال ۱۳۹۸ تشکیل می‌دادند که با روش نمونه‏گیری دردسترس ۳۰  زوج انتخاب گردیده و به‏طور تصادفی در دوﮔﺮوه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع­آوری داده­ها از پرسش نامه‏ی انعطاف‏پذیری شناختی دنیس و وندروال (۲۰۱۰) و پرسش نامه تعهد اجتماعی آدامز و جونز (۱۹۹۷) استفاده شد. گروه آزمایش تحت ۱۲ جلسه­ی یک ساعته مداخله درمان هیجان­مدار قرار گرفتند. داده­ها از طریق آزمون آماری کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته­ ها: نتایج حاصل از یافته­ها نشان داد که در متغیرهای پژوهش بین گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (۰۵/۰P<) و نمره گروه آزمایش در مرحله پس­آزمون و پیگیری به طور معناداری بهبود یافته بود.
نتیجه­ گیری: براین اساس می­توان بیان نمود که درمان هیجان­مدار بر مولفه­های انعطاف­پذیری و تعهد اجتماعی در زوجین متقاضی طلاق مؤثر بوده و می­توان از این نوع مداخله در مشاوره و درمان زوجی به ویژه زوجین دارای تعارض استفاده نمود.
 
فاطمه اوروج زاده، مهناز آذرنیا، سیده غدیره میرابولقاسمی، مهدی هادی،
جلد ۲۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: تکنیک‌های مربوط به IVF ازجمله روش‌های درمانی مؤثر در درمان زوج‌های نابارور هستند، بر این اساس مطالعه حاضر جهت بررسی اثر سرم اتولوگ و آلبومین سرم گاوی در حضور مکمل روی بر تعداد جنین‌های حاصل طراحی‌شده است.
روش کار: در این مطالعه پژوهشی در هر گروه از ۳ رأس موش ماده و ۱ رأس موش نر بالغ نژاد NMRI برای استحصال تخمک و اسپرم استفاده شد. اووسیت ها از اویداکت و اسپرم‌ها از دم اپیدیدیم جمع‌آوری شدند. اسپرم‌های ظرفیت یافته به قطره‌های حاوی تخمک‌های بالغ اضافه شدند. ترکیب حاصل به مدت ۶ - ۴ ساعت به‌منظور انجام لقاح انکوبه شد. طراحی گروه‌ها در ۴ گروه به ترتیب با عنوان: گروه کنترل، گروه کنترل + روی، گروه کنترل + سرم اتولوگ و گروه فاقد سرم و مکمل با سه تکرار در هر گروه انجام شد. بعد از ۲۴ و ۴۸ ساعت انکوباسیون به ترتیب جنین‌های ۲ و ۴ سلولی شمارش شدند. داده‌های حاصل با روش ANOVA۱ آنالیز شدند. تفاوت بین نتایج در گروه‌های مختلف در سطح ۰۵/۰ p≤ معنی‌دار تلقی گردید.
یافته‌ها: داده‌های به‌دست‌آمده نشان داد درصد جنین‌های حاصل در گروه سرم اتولوگ و گروه فاقد سرم نسبت به گروه کنترل پایین‌تر است. تعداد جنین‌ها در گروه حاوی مکمل روی نسبت به گروه کنترل افزایش داشت اما این افزایش معنی‌دار نبود.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج چنین به نظر می‌رسد استفاده از آلبومین سرم گاوی در کشت‌ها ضروری است اما ترکیب آن با سرم اتولوگ توصیه نمی‌شود. هم‌چنین بهتر است برای افزایش تعداد جنین‌ها از مکمل روی در محیط کشت استفاده شود.

خانم هدی ملک زاده، دکتر عزت دیره، دکتر ناصر امینی، دکتر محمد نریمان،
جلد ۲۸، شماره ۹ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: اختلال نافرمانی مقابله‌ای از شایع‌ترین اختلالات روانی است که با شیوع ۲ تا ۱۶ درصد در کودکان پیش دبستانی یا اوایل سن مدرسه و در مرحله قبل از نوجوانی بروز می‌کند. بنابراین پژوهش حاضر، با اثربخشی آموزش اصلاح الگوی تعامل والد- فرزند به مادران بر نشانه‌های نافرمانی مقابله‌ای در کودکان ۸ تا ۱۱ سال شهر شیراز انجام گردید.
روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی، از بین مادران دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی در سال تحصیل ۹۹-۱۳۹۸ شهر شیراز، تعداد ۴۰ نفر انتخاب و به طور تصادفی به آزمایش (تعداد ۲۰ نفر) و کنترل (تعداد ۲۰ نفر)  گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه‌های دموگرافیک و سیاهه رفتاری کودک آخنباخ نسخه والدین (که  دارای سه بُعد اصلی مشکلات برونی‌سازی شده، مشکلات رفتاری درونی‌سازی  شده و مشکلات کلی  کودکان و نوجوانان را ارزیابی می‌کند) را در سه مرحله تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته و همچنین آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شده است.
یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین پیش آزمون و پس آزمون در سه متغیر مشکلات برونی‌سازی شده، مشکلات رفتاری درونی‌سازی شده و مشکلات کلی  تفاوت معنادار وجود دارد (۰۰۱/۰>P). همچنین بین پیش آزمون-پیگیری نیز در هر سه متغیر تفاوت معنادار وجود دارد (۰۰۱/۰>P) و نیز بین پس آزمون و پیگیری در دو متغیر مشکلات برونی‌سازی شده و مشکلات رفتاری درونی‌سازی شده تفاوت معناداری وجود دارد (۰۰۱/۰>P).
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که درمان الگوی تعامل والد- فرزند می‌تواند در کاهش نشانه‌های نافرمانی مقابله‌ای در کودکان ۸ تا ۱۱ سال به عنوان مداخلات روانشناسی استفاده شود و با توجه به اثربخشی الگوی تعامل والد- فرزند، این درمان در اولویت درمانی قرار داده شود.

بشری سبزیانپور، ناصر امینی، شهدخت آزادی، عزت دیره،
جلد ۲۸، شماره ۹ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: پرستاران در محیط بیمارستان تنش‌های روانی زیادی را متحمل می‌شوند، بنابراین هدف پژوهش، اثربخشی درمان چند وجهی مبتنی بر رویکرد لازاروس برکاهش استرس آسیب‌زای ثانویه و اضطراب منتشر در پرستاران زن شهر تهران بود.
روش کار: مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل با سنجش در خط پایه پس از مداخله و پیگیری ۳ ماهه با گروه کنترل انجام گرفت. از بین ۱۱۵ نفر از پرستاران که در ماه‌های دی ۱۳۹۸ تا مرداد ۱۳۹۹ مشغول به کار بودند، ۳۰ نفر از پرستاران با در نظر گرفتن ملاک‌های ورود انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش و کنترل (تعداد= ۱۵ نفر) گماشته شدند. کلیه شرکت‌کنندگان پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه‌های استرس آسیب‌زای ثانویه، پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر را در سه مرحله تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده‌ها، با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر انجام شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد میانگین متغیرهای در مرحله پیش آزمون بین سه گروه تفاوت معنی‌داری وجود ندارد که نشانگر همگن بودن دو گروه پژوهش در مرحله پیش آزمون بود، اما تفاوت بین سه گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی‌داری وجود داشت که حاکی از اثربخشی مداخله بر متغیرهای ذکر شده و نیز پایداری اثربخشی در مرحله پیگیری بود. 
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که درمان درمان چند وجهی مبتنی بر رویکرد لازاروس می‌تواند در کاهش استرس آسیب‌زای ثانویه و اضطراب منتشر در پرستاران زن به عنوان مداخلات روانشناسی استفاده گردد.
امیرحسین گودرزی، مولود کیخسروانی، عزت دیره، کامران گنجی،
جلد ۲۹، شماره ۵ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: امروزه رویکردهای گوناگون زوج­درمانی و خانواده­درمانی با هدف کاهش تعارضات و آشفتگی ارتباطی میان زوجها به وجود آمده است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر درمان هیجان­مدار بر دلزدگی زناشویی و تعهد اخلاقی زوجین متقاضی طلاق بود.
روش کار: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلّیه­ی زوج‌های متقاضی طلاق شهر ملایر درسال ۱۳۹۸ تشکیل می‌دادند که با روش نمونه‏گیری در دسترس ۳۰  زوج انتخاب گردیده و به‏طور تصادفی در دوﮔﺮوه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه‏ی دلزدگی زناشویی پاینز (۲۰۰۳) و پرسشنامه تعهد اخلاقی آدامز و جونز (۱۹۹۷) استفاده شد. گروه آزمایش تحت ۱۲ جلسه­ی یک ساعته مداخله درمان هیجان­مدار قرار گرفتند. داده­ها از طریق آزمون آماری کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ­ها: نتایج حاصل از یافته­ها نشان داد که در متغیرهای پژوهش بین گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (۰۵/۰P<) و نمره گروه آزمایش در مرحله پس­آزمون و پیگیری به طور معناداری بهبود یافته بود.
نتیجه­ گیری: براین اساس می­توان بیان نمود که درمان هیجان­مدار بر مولفه­های دلزدگی زناشویی و تعهد اخلاقی در زوجین متقاضی طلاق مؤثر بوده و می­توان از این نوع مداخله در مشاوره و درمان زوجی به ویژه زوجین دارای تعارض استفاده نمود.

سلماز عماری، عزت دیره، مولود کیخسروانی، کامران گنجی،
جلد ۲۹، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: زوج‌درمانی مبتنی بر مدل طرحواره یکی از رویکردهای شناخته شده و کارآمد در زمینه­ی مشکلات زناشویی است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی زوج‌درمانی براساس مدل طرحواره بر علائم افسردگی و عملکرد جنسی در زنان آسیب‌دیده از خیانت همسر در شهر بوشهر بود.
روش کار: این پژوهش، در گروه پژوهش­های نیمه­آزمایشی قرار می­گیرد. جامعه‌ی آماری شامل زنان آسیب‌دیده از خیانت همسر شهر بوشهر بود که در سال ۱۳۹۷ به منظور حل مشکلات زناشویی خود به مراکز مشاوره‌ی اداره بهزیستی و تحت نظارت آن اداره در شهرستان بوشهر مراجعه کردند که تعدادشان برابر با ۱۲۰ نفر بود. از این جامعه ۳۰ زوج به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند. پروتکل زوج‌درمانی براساس دیدگاه یانگ (۲۰۰۷) در ده جلسه­ی ۱۲۰ دقیقه­ای در مدت یک ماه تنظیم شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک و استیر (۱۹۹۶) و عملکرد جنسی روزن و همکاران (۲۰۰۰) بود.
یافته­ ها: نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که زوج‌درمانی براساس مدل طرحواره اثر معنی­داری بر کاهش علائم افسردگی و بهبود عملکرد جنسی زنان آسیب‌دیده از خیانت همسر داشته است. براساس ضریب اندازه اثر، ۱/۷۱ درصد واریانس متغیرهای وابسته علائم افسردگی و عملکرد جنسی توسط متغیر مستقل زوج‌درمانی براساس مدل طرحواره قابل تبیین است.
نتیجه­ گیری: بکارگیری زوج‌درمانی مبتنی بر طرحواره می­تواند نقش بسزایی در کاهش افسردگی و بهبود عملکرد جنسی زنان آسیب‌دیده از خیانت همسر ایفا نماید.
بشری سبزیانپور، ناصر امینی، عزت دیره، شهدخت آزادی،
جلد ۳۰، شماره ۴ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده


زمینه و هدف: پرستاران به دلیل مواجهه با حجم بسیار بالا و ناگهانی با بیماران بدحال، افزایش شدید ساعات کاری فشار روانی شدیدی را تجربه کردند. لذا پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثر بخشی درمان روان پویشی کوتاه مدت و درمان چند وجهی مبتنی بر رویکرد لازاروس برکاهش اختلالات روان تنی در پرستاران زن شهر تهران انجام شد..
روش کار: این مطالعه نیمه آزمایشی با سنجش در خط پایه، پس از مداخله و پیگیری ۳ ماهه انجام گرفت. از بین ۱۱۵ نفر از پرستاران، ۹۰ نفر از پرستاران با در نظر گرفتن ملاک‌های ورود در ماه‌های دی ۱۳۹۸ تا مرداد ۱۳۹۹ مشغول به کار بودند، انتخاب و به طور تصادفی ۴۵ نفر به گروههای آزمایش و کنترل گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه اختلالات روان تنی را در سه مرحله تکمیل کردند.
یافته‌ها: تفاوت بین سه گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری بود که می‌تواند حاکی از اثربخشی مداخلات بر متغیرهای  ذکر شده و نیز پایداری اثربخشی در مرحله پیگیری بود. نتایج نشان داد بین دو گروه آزمایش نیز تفاوت معنی ­داری وجود دارد و مقایسه حاکی از اثربخشی بیشتر گروه آزمایش درمان چند وجهی مبتنی بر رویکرد لازاروس نسبت به روان درمانی کوتاه مدت بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که دو  درمان مذکور می‌تواند در کاهش اختلالات روان تنی در پرستاران زن به عنوان مداخلات روانشناسی استفاده شود با توجه به اثر بخشی بیشتر درمان چند وجه ی مبتنی بر رویکرد لازاروس این درمان در اولویت درمانی قرار داده شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb