جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای دشتی

دکتر پیروز صالحیان دردشتی، دکتر الهام امینی،
جلد ۱۱، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۸۳ )
چکیده

    ۲-Bcl، ژن شناخته شده ضـــد آپوپتــوز(مرگ برنامه‌ریـــزی شده سلول) است که بدون اثــر تحریکی بر تکثیر سلولــی سبــب افزایـــش مدت زمان حیات سلول می‌شود. تظاهر انکوژن ۲-bcl در انواع مختلفی از بدخیمی‌ها از جمله سرطان‌های با درجـــه بدخیمـــی پاییــــن ماننـــد Basal Cell Carcinoma(BCC) گزارش شده است. یافته‌های موجود در مورد تظاهر ۲-bcl در BCC متفاوت بوده و میزان بروزی معادل ۶۷ تا ۱۰۰% را نشان می‌دهد. هدف از این مطالعه بررســـی میـــزان و شـــدت تظاهـــر ۲-bcl در موارد غیرمهاجـــم BCC یعنــــی سطحــــی و محدود(Superficial، Circumscribed) و مـــوارد مهاجـــم(نفـــوذ کننده و شبـه مورفه‌آ یا Infiltrative، Morphea-like) بوده است. در این پژوهش از آنتی‌بادی مونوکلونال ضد ۲-bcl برای ارزیابی کمی و کیفی تظاهر پروتئین حاصل از این انکوژن در نمونه‌های بافتی ثابت شده در فرمالین مربوط به ۳۳ مورد BCC استفاده شد. بدین ترتیب که ۲۲ مورد غیرمهاجم و ۱۱ مورد مهاجم مورد بررسی قرار گرفتند. میزان کمی رنگ‌پذیری سلول‌های تومورال برای ۲-bcl در ۴ گروه صفر تا ۲۵%، ۵۰-۲۶%، ۷۵-۵۱%، ۲۰۰-۷۶% رتبه‌بندی شد. شدت رنگ‌پذیری سلول‌های تومورال برای ۲-bcl به صورت خفیف، متوسط و شدید مورد ارزیابی قرار گرفت. ۲-bcl در تمام موارد BCC تظاهر پیدا کرد اما میزان و شدت تظاهر آن در موارد غیرمهاجم به صورت معناداری از نظر آماری بالاتر از موارد مهاجم بود(۰۰۱/۰=P). تظاهر متفاوت ۲-bcl در زیرگروه‌های مختلف مهاجم و غیرمهاجم هیستوپاتولوژیک BCC پیشنهاد کننده این مطلب است که با وجود منشا گرفتن این تومور از سلول‌های قاعده‌ای(بازالویید) و محدود بودن موارد متاستاز تومور، BCC دسته ناهمگونی از تومورها را تشکیل می‌دهد. میزان و شدت رنگ‌پذیری موارد BCC با رشد غیرتهاجمی برای ۲-bcl نسبت به موارد BCC با رشد تهاجمی بیش‌تر است. به عبارت دیگر تظاهر بالای ۲-bcl می‌تواند بیان کننده رفتار مطلوب در تومور بوده و در تعیین پیش‌آگهی آن مفید باشد. 

        


دکتر حبیب انصارین، دکتر مینا دلیری، دکتر پیروز صالحیان دردشتی،
جلد ۱۱، شماره ۴۳ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده

    هدف از این مطالعه مقایسه بیان پروتئین ۵۳P در اشکال مهاجم و غیرمهاجم کارسینوم سلول بازال بوده است. BCC شایع‌ترین سرطان پوست در سفیدپوستان است که در مردان بیش از زنان دیده می‌شود. تهاجمی و غیرتهاجمی بودن تومور توسط تعدادی از معیارهای بالینی و آسیب‌شناسی تعییــن می‌گــردد. ژن ۵۳P یک ژن مهارکننـده تومور می‌باشد که احتمالاً در کنترل رشد سلولی نقش دارد. جهــش در این ژن سبــب از دســت رفتـن کنتـرل رشـد سلولی و در نتیجـه بدخیمــی می‌گردد. بررسی‌ها نشان داده‌اند که در کارسینوم سلول بازال (Basal cell Carcinoma) در ۶۰-۴۰% موارد، حداقل به طور موضعی واکنش ایمنی مثبت برای ۵۳P وجود داشته است. این مطالعه مقطعی روی ۳۳ نمونه انجام شد و گزارش‌های آسیب‌شناسی مربوط به BCC در تمام بیمارانی که در فاصله سال‌های ۱۳۸۰-۱۳۷۹، نمونه‌های بیوپسی آن‌ها به بخش آسیب‌شناسی بیمارستان حضرت رسول اکرم ارجاع شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. هم‌چنین اطلاعات مورد نیاز از نظر سن، جنس، محل درگیری، سابقه رادیوتراپی و وجود ضایعات پوستی قبلی جمع‌آوری شد و لام‌های آسیب‌شناسی توسط آسیب‌شناس از نظر تهاجمی یا غیرتهاجمی بودن براساس معیارهای آسیب‌شناسی تقسیم‌بندی گردید. بلوک‌های پارافینی نمونه‌های مورد مطالعه با روش ایمونوهیستوشیمی از نظر میزان مثبت شدن پروتئین ۵۳P مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده میزان و شدت مثبت شدن پروتئین ۵۳P در کارسینوم سلول بازال که از نظر بافت‌شناسی مهاجم بودند(ارتشاحی، مورفه‌آفرم) بیش از تومورهای غیرمهاجم(Cricums cribed، سطحی) بوده است و این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار مشاهده گردید(۰۵/۰P<۲Chi) بنابراین شناسایی زودرس پروتئین ۵۳P در مراحل ابتدایی کارسینوم سلول بازال، می‌تواند موجب شناسایی بهتر پیش‌آگهی تومور شود.

دکتر غلامعلی جلودار، مریم رودشتیان،
جلد ۱۶، شماره ۰ - ( بهمن ۱۳۸۸ )
چکیده

    زمینه و هدف: اجاق‌های مایکروفر در سالهای اخیر بطور گسترده‌ای مورد استفاده قرار گرفته‌اند. با توجه به افزایش استفاده از دستگاههای مولد امواج میکروویو در منازل و صنایع، نگرانی‌های مداومی درباره اثر تابش امواج میکروویو بر سیستم‌های بیولوژیکی وجود دارد. سلولهای خونی و مغز قرمز استخوان از بافت‌های فعال بدن می‌باشند که می‌توانند تحت تاثیر این امواج قرار گیرند. بانوان بیشترین تماس را با دستگاه مایکروفر دارند و از طرفی سن فرد در زمان مواجه شدن با امواج نشتی از میکرو فر می‌تواند بر میزان اثرات نقش مهمی داشته باشد، لذا هدف این تحقیق بررسی تاثیر امواج نشتی از اجاق ماکروفر در دو مقطع سنی بالغ و نابالغ بر فاکتورهای خونی دریک الگوی حیوانی می‌باشد.

روش بررسی: این بررسی بصورت تجربی انجام گردید.ابتدا میزان نشت امواج از یک دستگاه مایکروفر خانگی اندازه گیری شد.  برای این تحقیق ۲۰ سر موش سوری ماده بالغ (سن حدود دو ماه و وزن ۲۵- ۲۸ گرم) و۲۰ سر موش ماده نابالغ (سن حدود یک هفته و وزن ۳-۴ گرم) مورد استفاده قرار گرفت. هر گروه سنی نیز به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند.گروه‌های آزمایش روزانه سه نوبت و هر بار سی دقیقه در مدت دو ماه در مجاورت دستگاه مایکروویو با فرکانس۲۴۵۰مگاهرتز قرار گرفتند. در پایان دوره با خون گیری از قلب، نمونه‌های خون تهیه گردید و فاکتورهای خونی شامل میزان هموگلوبین(Hb)، میانگین هموگلوبین سلولی(MCH)، میانگین حجم سلولی(MCV)، میانگین غلظت هموگلوبین سلولی( (MCHC، تعداد پلاکتها، گلبول‌های قرمز و گلبول‌های سفید مورد ارزیابی قرار گرفتو نتایج حاصل با استفاده از تست T از نظر آماری مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: در گروه نابالغ تحت تاثیر امواج، تعداد گلبول‌های سفید، میزان Hb، MCH،MCHC و پلاکت‌ها کاهش معنی‌داری یافت(۰۵/۰ >P ). ازفاکتور‌های مورد ارزیابی در گروه بالغ، تعداد گلبول‌های سفید افزایش و میزان پلاکت‌ها کاهش معنی‌داری نشان داد (۰۵/۰ >P ).تعداد گلبولهای قرمز در هیچکدام از گروهها از نظر آماری تغییر معنی داری نداشت.

نتیجه‌گیری: امواج نشت یافته از اجاق مایکروفر سبب تغییرات معنی‌داری در بعضی از فاکتورهای خونی در دوگروه بالغ و نابالغ گردید. این تغییرات در نابالغین وسیع تر بود. بروز این تغییرات می‌تواند به دلیل تاثیر مستقیم امواج بر سلول‌های مغز استخوان و یا به دلیل اثر این امواج بر سلولها در خون محیطی باشد


دکتر ثریا صالح گرگری، دکتر معصومه فلاحیان، دکتر لادن حقیقی، دکتر مریم حسین نژاد یزدی، الهه دشتی، دکتر بهرخ صاحبدل نوبری،
جلد ۱۸، شماره ۸۶ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده

  زمینه و هدف : سوء مصرف مواد یکی از مشکلات مهم بهداشت جامعه در تمام جهان است. نوع مواد مصرفی در کشور ما از نظر ترکیبات و نا خالصی ها و شیوع طریقه مصرف نسبت به کشورهای دیگر متفاوت می باشد. این مطالعه جهت تعیین ارتباط مصرف مواد مخدر و محرک در طی بارداری و عوارض سوء پری ناتال در ایران انجام گرفته است.

  روش کار : این مطالعه ب ه صورت کوهورت گذشته‌نگر در طی ۶ سال (سالهای ۸۲ الی ۸۷) بر روی کل مادران مبتلا به سوء مصرف مواد (۵۱۹ نفر) و ۵۱۹ مورد غیرمبتلا مراجعه کننده به بخش زایمان ۴ بیمارستان بزرگ دانشگاهی انجام شده است. کلیه موارد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر و یا محرک اعم از تریاک، هرویین، کریستال، کراک، حشیش و چند دارویی وارد مطالعه و با گروه غیر مبتلا مقایسه شدند.

  یافته‌ها : تحقیق زیر فراوانی ۵/۰% سوء مصرف مواد در زنان باردار را نشان داد که به ترتیب تریاک (۶/۶۲%) شایعترین ماده مصرفی و به دنبال آن کراک(۲/۲۰%) بوده است. در همه گروه‌های مبتلا تعداد زایمان های زودرس بالاتر از گروه غیرمبتلا بود که از همه بیشتر در گروه مصرف کننده کراک (۸/۴۵%) با خطر نسبی ۵۵/۲ بوده است. علائم محرومیت از مواد در ۷/۳۸% نوزادان مادران مصرف کننده (کراک ۴/۴۰%،‌ مواد مخدر۶/۳۸%، کریستال ۳/۳۵% و چند دارویی ۵/۴۵%) بروز یافته است. وزن نوزادان مادران مصرف کننده کراک، مواد مخدر و مصرف کننده چند دارو به طور معنی‌داری نسبت به گروه غیرمصرف کننده کمتر بود (۰۵/۰ P< ). میزان بستری نوزادان زنان مصرف کننده مواد مخدر و محرک در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان ( NICU ) به طور معنی داری بیشتر از نوزادان گروه غیرمصرف کننده بود (۰۰۱/۰ P < ). مرگ نوزادی در ۱/۱۰% گروه مصرف کننده کراک (۴۸/۳= RR ) و در ۸/۵% گروه مصرف کننده مواد مخدر (۷۹/۲= RR ) اتفاق افتاد که با گروه شاهد تفاوت آماری معنی داری داشت (۰۵/۰ P< ).

  نتیجه‌گیری : فراوانی انواع مواد مورد سوء استفاده در کشور ما متفاوت از کشورهای دیگر است. به تبع آن فراوانی عوارض متفاوتی هم خواهد داشت. ابتلا به سوء مصرف مواد در طی بارداری خطر بروز زایمان زودرس، وزن کم نوزاد نسبت به سن بارداری، نیاز به بستری دربخش مراقبت های ویژه نوزادان ( = NICU (Neonatal intensive care unit و موارد مرگ نوزادان را افزایش می دهد.


دکتر محمد رضا آرامش، دکتر آرش ملکیان، دکتر مسعود دهدشتیان، دکتر آزیتا شاهوری، لیلا منجزی،
جلد ۲۱، شماره ۱۲۰ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

  زمینه و هدف : میزان مرگ و میر نوزادان یکی از پارامترهای مهم در ارزیابی کیفیت زندگی در جوامع می باشد. حدود ۶۵% موارد مرگ و میر کودکان زیر یک سال به دوران نوزادی اختصاص دارد. مطالعه حاضر به منظور تعیین علل مرگ و میر نوزادان در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادا ن ( NICU) بیمارستان امام خمینی (ره) اهواز در سال۱۳۹۰ و ارائه راهکارهای پیشگیری از مرگ ومیر نوزادان، انجام شد.

  روش کار : این پژوهش یک مطالعه مقطعی-توصیفی بود. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه نوزادان فوت شده بستری در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان امام خمینی (ره) در سال۱۳۹۰ بودند. با مراجعه به بایگانی بیمارستان، اطلاعات مورد نیاز از پرونده‌ها ی مرتبط با نوزادان فوت شده استخراج شد و با SPSS نسخه ۱۹ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

  یافته‌ها : از ۱۶۲۰ نوزاد بستری شده در سال ۱۳۹۰ تعداد ۲۸۴ نوزاد (۵/۱۷%) فوت نمودند. از این تعداد ۱/۳۹% مؤنث، ۹/۵۹% مذکر و ۱/۱% موارد ابهام تناسلی داشتند. دیگر اینکه، ۹/۷۹% از این نوزادان نارس و ۱/۷۷% نیز وزن کمتر از۲۵۰۰ گرم داشتند. ۲/۷۸% از موارد مرگ و میر در هفته اول بعد از تولد رخ داده بود و شایع ترین دلایل مرگ به ترتیب شامل نارسی و مشکلات ناشی از آن (۸/۵۸%)، ناهنجاری های مادرزادی (۳/۱۷%)، آسفیکسی حول وحوش تولد (۸%)، عفونت (۶%) و دلایل دیگر ( ۹/۹%) بود.

  نتیجه‌گیری : با توجه به فراوانی بالای مرگ نوزادان نارس در سن کمتر از سی و هفت هفته، باید توجه بیشتری در جهت پیشگیری از زایمان زودرس و همچنین پیشگیری از عفونت نوزادی، آسفیکسی حول وحوش تولد و سایر در دستور کار قرار گیرد.


الهه نجفی، راحله رفیعی سفیددشتی، زهرا رام پیشه، فریبا امنی، رامتین حدیقی،
جلد ۲۷، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: انتروبیوس ورمیکولاریس، شایع‌ترین آلودگی کرمی در جهان است. میزان شیوع آن در ایران در سال ۲۰۱۷ در بین کودکان مهدکودک ۲/۱۷ درصد تخمین زده شده بود. حضور بالای این انگل در محیط‌های پر جمعیت باعث انتشار انگل در بین افراد جامعه و حفظ ناقلین انگل می‌شود. هدف این مطالعه تعیین شیوع انتروبیوس ورمیکولاریس در کودکان ۶-۲ ساله مهدکودک‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی ایران، شهر تهران در سال ۱۳۹۷ بود.
روش کار: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، با استفاده از تست گراهام، میزان شیوع انتروبیوس ورمیکولاریس درکنار آزمایش مدفوع برای مقایسه با شیوع دیگر انگل‌های روده‌ای، مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: از بین ۱۵۴ کودک که یکی از اعضاء خانواده آن‌ها در دانشگاه و بیمارستان­های علوم پزشکی ایران مشغول به کار بودند، ۸/۱۹ درصد مبتلا به انواع مختلف تک یاخته‌های روده‌ای بودند، در حالی که شیوع انتروبیوس ورمیکولاریس به عنوان تنها آلودگی کرمی ۹/۰ درصد بود و هیچ گونه آلودگی کرمی دیگری دیده نشد.
نتیجه‌گیری: در مطالعه حاضر میزان شیوع کرم‌های روده‌ای و همچنین انتروبیوس ورمیکولاریس در کودکان بسیار کمتر از مقادیر گزارش شده در دهه‌های اخیر بوده است و این کاهش ابتلا افراد، اگرچه قابل تقدیر و ستایش است اما نکته قابل تامل احتمال شروع انقراض همزیست‌های دائم بشریت و لزوم پیش‌بینی تبعات آتی آن از جمله افزایش آلرژی‌ها است. 
 زمینه و هدف: انتروبیوس ورمیکولاریس، شایع‌ترین آلودگی کرمی در جهان است. میزان شیوع آن در ایران در سال ۲۰۱۷ در بین کودکان مهدکودک ۲/۱۷ درصد تخمین زده شده بود. حضور بالای این انگل در محیط‌های پر جمعیت باعث انتشار انگل در بین افراد جامعه و حفظ ناقلین انگل می‌شود. هدف این مطالعه تعیین شیوع انتروبیوس ورمیکولاریس در کودکان ۶-۲ ساله مهدکودک‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی ایران، شهر تهران در سال ۱۳۹۷ بود.
روش کار: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، با استفاده از تست گراهام، میزان شیوع انتروبیوس ورمیکولاریس درکنار آزمایش مدفوع برای مقایسه با شیوع دیگر انگل‌های روده‌ای، مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: از بین ۱۵۴ کودک که یکی از اعضاء خانواده آن‌ها در دانشگاه و بیمارستان­های علوم پزشکی ایران مشغول به کار بودند، ۸/۱۹ درصد مبتلا به انواع مختلف تک یاخته‌های روده‌ای بودند، در حالی که شیوع انتروبیوس ورمیکولاریس به عنوان تنها آلودگی کرمی ۹/۰ درصد بود و هیچ گونه آلودگی کرمی دیگری دیده نشد.
نتیجه‌گیری: در مطالعه حاضر میزان شیوع کرم‌های روده‌ای و همچنین انتروبیوس ورمیکولاریس در کودکان بسیار کمتر از مقادیر گزارش شده در دهه‌های اخیر بوده است و این کاهش ابتلا افراد، اگرچه قابل تقدیر و ستایش است اما نکته قابل تامل احتمال شروع انقراض همزیست‌های دائم بشریت و لزوم پیش‌بینی تبعات آتی آن از جمله افزایش آلرژی‌ها است. 
 
سید محمد رضا واقعه دشتی، دکتر محمد صالح شکوهی قره سعدلو، مطهره ایثاری زاده، حامد بختیاری اسفندقه،
جلد ۲۹، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: زبان پیچیده ترین و در عین حال ساده ترین وسیله ارتباطی بشر است. در زندگی انسانی هیچ رفتار ارتباطی به اندازه ارتباط کلامی وسعت و تاثیر ندارد. زبان، بخش بسیار مهم هر نوع فرهنگ انسانی را تشکیل میدهد و ابزار اجتماعی قدرتمندی است که ما از کودکی آن را فرا میگیریم. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر یادگیری زبان دوم بر مهارت حل مسئله، هوش هیجانی و ابراز وجود دانش آموزان ۷ تا ۱۲ سال انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر به صورت علی-مقایسه ای و به روش پرسشنامه ای بر روی ۲۴۰ نفر از دانش آموزان ۷ تا ۱۲ سال شهرستان سیرجان انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی در دسترس انجام شد و آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (یادگیری زبان دوم) و کنترل (تک زبانه) تقسیم شدند.
یافته‌ها: پیش از شروع ۶ ماه دوره آموزش زبان برای گروه آزمایش، هر دو گروه پرسشنامه را پاسخ دادند و پس از ۶ ماه مداخله صورت گرفته روی گروه آزمایش، مجددا پرسشنامه توسط هر دو گروه پاسخ داده شد.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد؛ یادگیری زبان دوم، می تواند بر مهارت حل مسئله، هوش هیجانی و ابراز وجود دانش آموزان ۷ تا ۱۲ سال شهرستان سیرجان تاثیر معناداری داشته باشد.

یاسمین شکیب، رامتین حدیقی، راحله رفیعی سفیددشتی،
جلد ۲۹، شماره ۸ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده

توکسوپلاسموزیس بیماری با توزیع جهانی است که توسط تک یاخته انگلی، به نام توکسوپلاسما گوندی (T. gondii) Toxoplasma gondii، در انسان و حیوانات ایجاد می‌شود و غالباً ایجاد عفونت‌های اکتسابی بدون علامت می‌کند؛ اما جنبه مهم این عفونت انگلی، خطر احتمالی انتقال مادرزادی و اثرات شدید آن بر روی جنین از قبیل هیدروسفالی، میکروسفالی، ناشنوایی و سقط جنین تا ناهنجاری‌های خفیف‌تر مثل عقب‌ماندگی روانی-حرکتی، ناتوانی ذهنی، کاهش شنوایی، رشد کند نوزاد بعد از تولد، کوریورتینیت، صرع کریپتوژنیک و اختلالات اوتیسم در کودکان است. به نظر می‌رسد این عفونت با اختلالات روان‌پزشکی متعدد مانند اضطراب، اختلالات اسکیزوفرنی، افسردگی، خشونت و اقدام به خودکشی می‌تواند ارتباط داشته باشد. اصطلاح Mental Disorders برای اشاره به اختلالات روانی استفاده می‌شود که علائم رفتاری یا روانی داشته و بر جنبه‌های مختلف زندگی تأثیر می‌گذارد و ایجاد پریشانی می‌کند در این مقاله احتمال ارتباط این انگل با اختلالات عصبی تکاملی، دوقطبی (BD)، اضطرابی، اختلالات مرتبط با تروما و عوامل استرس‌زا، اختلالات تجزیه‌ای، اختلالات علائم جسمانی، اختلالات تغذیه و خوردن، اختلالات خواب-بیداری، اختلالات اخلالگر، کنترل تکانه و سلوک، افسردگی، اختلالات اعتیادآور و وابسته به مواد، اختلالات عصبی- شناختی، اسکیزوفرنی، وسواس فکری_عملی و اختلالات شخصیتی مورد بررسی قرار می‌گیرد.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb