جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای اسکندری

دکتر فرشید علاءالدینی، دکتر رزیتا فاطمی، دکتر هومن رنجبران جهرمی، دکتر الهام اصغری، شروین اسکندری، دکتر علی اردلان، دکتر احمدرضا حسین‌پور، دکتر حمیدرضا توکلی، دکتر علی فیض‌زاده،
جلد ۱۱، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۸۳ )
چکیده

    ترغیب پزشکان به خدمت در مناطق محروم یکی از اهداف سیاست‌گزاران سلامت کشور بوده و تلاش‌های زیادی نیز در این زمینه صورت گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی میزان تمایل پزشکان ایرانی به خدمت در مناطق محروم و عوامل موثر بر این تمایل انجام شده است. این مطالعه به صورت پیمایش پستی روی نمونه‌ای تصادفی از پزشکان شامل ۵۴۸۲ نفر که مشخصات آن‌ها در نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران ثبت شده بود، انجام گردید. بدین منظور پرسش‌نامه‌ای حاوی سؤالاتی در مورد وضعیت اشتغال برای پزشکان فرستاده شد و نتایج حاصل از ۲۷۸۹ پرسش‌نامه پرشده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده ۱۹۶۵ نفر از پزشکان (۱/۷۴% با دامنه اطمینان ۹۵%: ۴/۷۷-۸/۷۰%) اعلام کردند که بدون هیچ شرطی یا تحت شرایطی حاضر به قبول کار در مناطق محروم هستند. مهم‌ترین این شرایط شامل درآمد(۰/۸۳%) و رابطه استخدامی (۳/۵۰%) بوده است. پذیرش کار کردن در مناطق محروم با جنسیت مرد(۲/۷۸% مردان در برابر ۲/۶۴% در زنان)، سن پایین‌تر(میانگین سنی ۹/۳۶ در برابر ۹/۴۱ سال)، مجرد بودن(۸/۷۹% در برابر ۸/۷۲% در افراد متأهل)، تعداد فرزند کم‌تر(۴/۱ در برابر ۷/۱ فرزند) و تعلق به دوره‌های ورود به دانشکده پزشکی از سال ۱۳۶۵ به بعد، در ارتباط بود. در بررسی لجستیک چند متغیری، تنها سن، جنس، کوهورت ورودی و تعامل (intraction) بین سن و جنس بر این تمایل موثر بودند. در حدود        از پزشکان ایرانی در صورت فراهم شدن شرایط خاصی که به طور عمده به میــزان درآمد و نوع رابطه استخدامی مربوط می‌شد حاضر به کار در مناطق محروم بودند. مردان جوان‌تر و فارغ‌التحصیلان سال‌های پس از انفجار تعداد دانشجویان پزشکی تمایل بیش‌تری برای این کار داشتند

دکتر سعید کارآموزیان، دکتر حسین اسکندری، دکتر حسین صافی‌زاده، دکتر رضا ملک‌پور افشار، سارا ادبی، دکتر احمد غلامحسینیان،
جلد ۱۶، شماره ۰ - ( آذر ۱۳۸۸ )
چکیده

    زمینه و هدف: مطالعات متعددی اثر نوروپروکتیو هیپوترمی را در درمان ضایعات نخاع نشان داده اند، ولی اثر هیپوترمی تاخیری هنوز مشخص نشده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر متیل پردنیزولون بر ضرب العجل درمانی(Therapeutic Window)هیپوترمی در ضایعه تجربی نخاع در رت (موش صحرایی) با استفاده از شمارش سلول‌های چند هسته ای(PMN) در محل ضایعه می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی، بیست وچهار موش صحرایی (۳۰۰-۲۶۰ گرم) در۶ گروه ۴ تایی قرار گرفتند: ۱(گروه لامینکتومی)، ۲(گروه ضایعه نخاعی)، ۳(گروه ضایعه نخاعی + متیل پردنیزولون)، ۴ (گروه ضایعه نخاعی + هیپوترمی زودرس)، ۵ (گروه ضایعه نخاعی + هیپوترمی تاخیری) و ۶ (گروه ضایعه نخاعی + هیپوترمی تاخیری + متیل پردنیزولون). ضایعه نخاعی توسط روش پرتاب وزنه(Weight drop) در ناحیه حیوانات که تحت بیهوشی بودند، انجام شد. نمونه نخاع ۷ساعت بعد از لامینکتومی جدا و تعداد سلول‌های چند هسته‌ای توسط میکروسکوپ نوری شمارش شدند. نتایج به روش آنالیز واریانس یک طرفه (One-way ANOVA) بررسی شدند.

یافته‌ها: هیپوترمی زودرس و متیل پردنیزولون به صورت واضح تعداد سلول‌های چند هسته ای‌های انفیلتره شده به دنبال ضایعه نخاع را کم کردند، ولی هیپوترمی تاخیری نتوانست تاثیر واضح داشته باشد. در گروه هیپوترمی تاخیری + متیل پردنیزولون ( گروه ۶ )هر چند تعداد سلول‌های چند هسته‌ای کم شدند، ولی به نظر می‌رسید این نتیجه به واسطه متیل پردنیزولون بوده و هیپوترمی تاخیری تاثیر نداشته است.

نتیجه‌گیری: متیل پردنیزولون نمی‌تواند Therapeutic window هیپوترمی متوسط سیستمیک را برای درمان ضایعه نخاعی خفیف در موش صحرایی افزایش دهد.


مریم اسکندریان، امیر سالک فرخی،
جلد ۲۰، شماره ۱۰۷ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

  زمینه و هدف : حاملگی به عنوان یک پدیده ایمونولوژیک دارای خصوصیات منحصر به فردی است که میان‌کنش بین سلول‌های ایمنی مادر و جنین نه تنها موجب آسیب به جنین نمی‌شود بلکه لازمه رشد و تکامل جنین است. از آنجا که عملکرد سلول‌های ایمنی رحم در موفقیت بارداری از اهمیت بسزایی برخوردار است و بسیاری از سقط‌های خود به خودی با نقایص ایمونولوژیک ارتباط دارد. شناختن سلول‌های ایمنی، پراکندگی این سلول‌ها در بافت رحم و مکانیسم‌های ایمنی دخیل در ایجاد تحمل طبیعی به یک آلوگراف (جنین) ضروری به نظر می‌رسد.

  روش کار : این مطالعه یک مطالعه توصیفی-تحلیلی می‌باشد. در این مطالعه پراکندگی سلول‌های مختلف ایمنی در دو بافت طحال و رحم در موش‌های باردار نژاد NMRI با استفاده از آنتی‌بادی‌های مونوکلونال، آنزیم HRP ، آنزیم آلکالین فسفاتاز و نهایتاً ظهور رنگ در سلول‌های دارای مارکرهای موردنظر در قالب رنگ‌آمیزی ایمونوهیستوشیمی بررسی شد. . از آزمون غیر پارامتریک Wilcoxon برای تجزیه وتحلیل داده‌ها استفاده شده است.

  یافته ها: یافته‌های حاصل از رنگ‌آمیزی ایمونوهیستوشیمی با آنتی‌بادی‌های مختلف نشان داد که بین دو بافت طحال و رحم از نظر جمعیت سلول‌های CD۱۱c+ ، CD۱۱b+ ، CD۸۶+ و+ MHC-II تفاوت معنی‌داری وجود دارد. همچنین پراکندگی سلول‌های ایمنی در نواحی مختلف بافت طحال و رحم متفاوت است.

  نتیجه گیری : الگوی پراکندگی متفاوت سلول‌های ایمنی در بافت رحم نسبت به بافت طحال بیانگر اهمیت و نقش ایمنی مخاطی رحم در حفظ جنین و پیشبرد حاملگی موفق می‌باشد. همچنین حضور سلول‌های ایمنی در نواحی مشخص باعث ممانعت از پاسخ‌های مخرب سیستم ایمنی بر ضد جنین می‌گردد.


محمدرضا اسکندریون، محمد نجفی، مریم تیموری، فرشته پرتو،
جلد ۲۳، شماره ۱۵۰ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: بیماری‌های قلبی و عروقی عامل اصلی مرگ‌ومیر در جهان هستند. رژیم‌های غذایی حاوی اسیدهای چرب اشباع، ترانس صنعتی و غیراشباع سیس اثرات مختلفی را بر روی چربی خون، مقاومت به انسولین، ترمبوز و آسیب عملکردی سلول‌های اندوتلیال ایجاد می‌کنند. بدین منظور هدف از این مطالعه اندازه‌گیری میزان انواع اسیدهای چرب در برخی از محصولات غذایی که به‌صورت متداول توسط ایرانیان مصرف می‌شود می‌باشد.

روش کار: در این مطالعه مقطعی نمونه‌ها به‌صورت بسته‌بندی شده شامل ۴۶ محصول مختلف از ۷ گروه غذایی (روغن، کره، سس مایونز، پنیر پیتزا پروسس، فراورده پف‌کرده بلغور ذرت، چیپس و سوسیس) به‌صورت تصادفی سیستماتیک از سوپرمارکت‌ها تهیه شدند. اسیدهای چرب با استفاده از دما و روش استاندارد AOAC استخراج شدند و با استفاده از N- هگزان و متانول متیلاسون انجام شد و در پایان ترکیب اسید چرب جدا شده با استفاده از کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکار ساز FID در حضور استاندارد مورد سنجش و آنالیز آماری با نرم‌افزار SPSS۱۶ قرار گرفت.

یافته‌ها: در مجموع ۴۶ نمونه، پالمیتیک اسید (C۱۶:۰) بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع در گروه فراورده پف‌کرده بلغور ذرت با میزان ۱/۴۰ درصد بود که در مقایسه با سایر گروه‌های مورد آزمایش به‌طور معنا داری بالاتر بود (۰۵/۰p<). میزان اسیدهای چرب غیراشباع حاوی یک باند دوگانه سیس از ۸۳/۲۵% در گروه سس مایونز تا ۳۵/۵۵% در گروه روغن‌ها متغیر بود. اولئیک اسید (C۱۸:۱) بیشترین اسیدچرب غیراشباع بوده و بیشترین اسیدچرب حاوی چند باند دوگانه به میزان ۲۶/۶۰ درصد در گروه سس مایونزها دیده شد (۰۵/۰p<).

نتیجه‌گیری: مقدار مجموع اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع در برخی گروه‌های غذایی مانند فراورده پف‌کرده بلغور ذرت، چیپس، پنیر پیتزا پروسس و کره بالا می‌باشد که می‌تواند تأثیر سوء بر سلامت مصرف‌کنندگان آن‌ها داشته باشد. بدین منظور نظارت بیشتر در نحوه‌ی تولید و وجود برچسب‌های غذایی در این محصولات غذایی، همچنین تعیین الگوی مصرف مناسب برای ارتقاء سطح سلامت ایرانیان پیشنهاد می‌شود.


محمود سلطانی، سید مستجاب رضوی اردکانی، آتیلا ارمی، زهرا اسکندری کوتاهی، نگار یزدانی،
جلد ۲۴، شماره ۱۵۸ - ( مرداد ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: پیشرفت درعلم پزشکی و موفقیت در افزایش میزان بقای نوزادان آسیب پذیر، مسئله‌ی میزان تکامل عصبی این کودکان در آینده را مطرح کرده است. اختلالات تکاملی و رفتاری، شایع‌ترین مشکل در این نوزادان پس از ترخیص از بخش مراقبت ویژه نوزادان می‌باشد. طیف وسیعی از علل در بروز اختلالات تکاملی نقش دارند. با توجه به اهمیت موضوع و کمبود اطلاعات دقیق در خصوص عوامل خطر مربوطه، در این مقاله به بررسی عوامل مرتبط با اختلالات تکاملی نوزادان کم وزن با سابقه مراقبت در بخش مراقبت ویژه نوزادان پرداخته شد.
روش کار: این مطالعه کوهورت بر روی ۷۶ نوزاد ۲۴-۴ ماهه با سابقه بستری در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان حضرت زینب (س) شیراز با میانگین وزنی (۱۸۰۰گرم) انجام شد. این نوزادان بر اساس پرسشنامهASQ ارزیابی تکاملی گردیدند. اطلاعات با استفاده از آزمون‌های آماری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: در ارزیابی با آزمون ASQ، آزمون آماری ضریب همبستگی ارتباط معنی داری را بین اختلال تکاملی با تهویه مکانیکی، مدت زمان بستری، تزریق سورفکتانت و بتامتازون، تشخیص اولیه و نهایی بیماری­ها نشان نداد (۱r<). آزمون T-Test تفاوت معنی داری را بین میانگین وجود زایمان پرخطر و میانگین انجام عمل احیای پیشرفته در کودکان دچار اختلال تکاملی و کودکان سالم نشان نداد (۰۵/۰p>).
نتیجه‌گیری: هرجند پیشرفت در تنفس درمانی، سیستم نظارت، روش‌های غیرتهاجمی، و مراقبت تکاملی، باعث کاهش مرگ و میر نوزادان نارس و کاهش عوارض درمان نارسی شده است، در این مطالعه ارتباطی بین وضعیت تکاملی کودکان ۴ تا ۲۴ ماهه نارس با مشکلات آن‌ها در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان دیده نشد. برای کسب نتایج تکاملی بهتر، بایستی اختلالات تکاملی را در سریع‌ترین زمان ممکن شناسایی کرده و توانبخشی نوزادان کم وزن را، در کوتاه­ترین زمان پس از ترخیص از بخش مراقبت ویژه آغاز نماییم.
 
 


مریم فراغتی، فرامرز سهرابی، احمد برجعلی، نورعلی فرخی، حسین اسکندری،
جلد ۲۴، شماره ۱۶۱ - ( آبان ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: با توجه به اینکه اعتیاد، یک بیماری زیستی، روان شناختی و اجتماعی است و به دلیل ماهیت پیش‌رونده‌اش همه ابعاد زندگی، فرد، خانواده و اجتماع را به خطر می‌اندازد، پژوهش حاضر با هدف شناخت و پیش‌بینی متغیرهای اثرگذار بر موفقیت در ترک مواد در میان معتادان مراکز ترک اعتیاد استان البرز در سال ۱۳۹۵ انجام شده است.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است که به صورت مقطعی انجام شده است. در این پژوهش، ۲۰۰ معتاد موفق و ۲۰۰ معتاد ناموفق به ترک اعتیاد به روش نمونه‌گیری در دسترس بر اساس جدول مورگان وارد مطالعه شدند و هر دو گروه به پرسشنامه‌های فرم کوتاه شخصیت نئو، راهبردهای تنظیم هیجان شناختی، ناگویی خلقی تورنتو، مقیاس عواطف منفی داس، نگرش معنوی شهیدی و فرج نیا، و حمایت اجتماعی ادارک شده زیمت پاسخ داده‌اند. تحلیل داده‌ها به روش تحلیل تشخیصی گام به گام و با استفاده از نرم افزار SPSS-۲۰ انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین، متغیرهای حمایت اجتماعی، نگرش معنوی، برون‌گرایی، توافق جویی، وجدانی بودن و راهبردهای تنظیم هیجان در گروه افراد موفق در ترک اعتیاد و میانگین عواطف منفی، ناگویی خلقی، روان‌نژندی و پذیرش در گروه افراد ناموفق در ترک اعتیاد بیشتر می‌باشد. تفاوت بین میانگین گروه‌ها در تمام متغیرها در سطح ۰۱/۰ و در متغیر پذیرش در سطح ۰۵/۰ معنادار گزارش گردید.
نتیجه‌گیری: از بین ۱۸ متغیر پیش‌بین، ۷ متغیر حمایت اجتماعی، عواطف منفی، ناگویی خلقی، نگرش معنوی، برون‌گرایی، پذیرا بودن و ارزیابی مجدد مثبت، در مدل باقی ماندند که با قدرت ۸/۸۶ درصد توانایی پیش‌بینی متغیر ملاک یعنی موفقیت ترک اعتیاد در میان معتادان را دارد.
 


ندا شاهواروقی فراهانی، حسین اسکندری، احمد برجعلی،
جلد ۲۵، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: سرطان پستان و رحم از شایع‌ترین انواع سرطان در میان زنان ایرانی هستند که آمار ابتلا و بهبودی بالایی دارد. به همین دلیل، پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفی رگه­های شخصیتی در زنان مبتلا به سرطان­های پستان و رحم پیشرفته و زنان بهبود یافته از سرطان­های پستان و رحم انجام شده­است.
روش کار: این پژوهش از نوع کیفی بوده که ۱۸ نفر، به تفکیک ۸ بیمار مبتلا به سرطان پستان و رحم پیشرفته، و ۱۰ بانوی بهبود یافته از سرطان­های پستان و رحم که از فروردین تا شهریور ۱۳۹۶ به مراکز درمانی شهر تهران مراجعه کرده بودند، به روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از روش ارزیابی شخصیت شدلر و وستن (SWAP) استفاده شد. جهت تحلیل داده­ها، امتیاز کسب شده در نرم افزار SWAP جایگذاری شده و جداول و نمره­های مورد نظر دریافت گردید.
یافته­ ها: یافته­های پژوهش نشان داد که رگه­های افسردگی با کارکرد بالا و گسستگی ذهن در هر دو گروه بالا بود. با این حال، افراد مبتلا به سرطان پیشرفته در مقیاس اختلال­های شخصیت، تشخیص زیرآستانه­ای شخصیت وابسته دریافت کردند و افراد بهبودیافته از سرطان از سلامت روان­شناختی بالاتری برخوردار بودند.
نتیجه ­گیری: با توجه به نتایج حاصله تفاوت­ها و شباهت­های معناداری میان دو گروه مبتلا به سرطان پیشرفته بهبودیافته از سرطان­های پستان و رحم در متغیر شخصیت وجود دارد. بنابراین، کاربرد درمان­های هیجان مدار، جهت تجربه هیجانی سالم و کاهش دفاع­های ناکارآمد از جمله گسستگی ذهنی برای بیماران مبتلا به سرطان مناسب خواهد­بود.
بابک هوشمند مقدم، مژگان اسکندری، ناهید بیژه، محسن محمدنیا احمدی، جواد نوروزی،
جلد ۲۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: با توجه به تغییرات فیزیولوژیکی و ایمونولوژیکی بدن انسان به دنبال فعالیت حاد وامانده ساز و شواهد موجود در طب سنتی از آثار زرشک در تقویت سیستم ایمنی، هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر مکمل یاری کوتاه مدت آب زرشک بر پاسخ ایمونوگلوبین هایA،G ،M  و کورتیزول دختران فعال متعاقب فعالیت ورزشی وامانده ساز بود.
روش کار: در این مطالعه کار آزمایی بالینی،۲۰ دختر جوان فعال سالم (سن ۲۸/۱±۹۲/۲۳ سال؛ وزن ۷۱/۵±۶۹/۵۵ کیلوگرم) به‌طور تصادفی در دو گروه تجربی (مصرف ۲۵۰ میلی‌لیتر آب‌زرشک و فعالیت درمانده ساز) و کنترل (مصرف ۲۵۰ میلی‌لیتر دارونما و فعالیت درمانده ساز) قرار گرفتند. هر دو گروه پس از مکمل­یاری دو هفته‌ای، فعالیت ورزشی منتخب تا حد واماندگی را بر روی نوارگردان اجرا کردند. در این پژوهش ارزش غذایی آب‌زرشک استخراج و تغذیه آزمودنی‌ها مورد تحلیل قرار گرفت. نمونه‌های خونی جهت سنجش متغیرهای ایمنی هومورال در شرایط مشابه در سه مرحله پیش‌آزمون، پس از دو هفته مکمل­یاری و پس از آزمون وامانده­ساز، اندازه‌گیری و با استفاده از آزمون‌های تی مستقل، آنالیز واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح ۰۵/۰p≤ تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که در گروه مصرف‌کننده آب‌زرشک مقادیر ایمونوگلوبین­های A (۰۲۶/۰=pG (۰۱۳/۰=p) وM  (۰۱۷/۰=p) پس از فعالیت حاد وامانده ساز به‌طور معناداری نسبت به گروه کنترل، بیشتر بود؛ درحالی‌که در گروه تجربی مقادیر کورتیزول (۰۱۸/۰=p) به‌طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد، مصرف دو هفته آب‌زرشک با افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن باعث کاهش آثار سرکوبگر فعالیت حاد وامانده­ساز  بر سیستم ایمنی دختران فعال می‌شود.
 
مریم فراغتی، احمد برجعلی، فرامرز سهرابی، نورعلی فرخی، حسین اسکندری،
جلد ۲۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه وهدف: اعتیاد به عنوان یکی از مسائل پیچیده اجتماعی در عصر حاضر است که زمینه ساز بروز بسیاری از آسیب ها و انحرافات اجتماعی می‌باشد  هدف ازپژوهش حاضر تدوین مدل مسیر پیش بینی ترک اعتیاد بر اساس متغیرهای فردی، معنوی و هیجانی انجام شده است.
 روش کار: مطالعه حاضر یک پژوهش همبستگی است، ۳۰۰ نفر از افراد معتاد در محدوده سنی ۱۷ تا ۶۹ سال مراجعه کننده به مرا کز  ترک اعتیاد استان البرز در سال ۱۳۹۵(۱۵۰ نفر موفق و۱۵۰ نفر نا موفق به ترک اعتیاد( به صورت در دسترس بر اساس جدول مورگان ،  با هدف  تعیین نقش معنویت و تنظیم شناختی هیجانی وارد مطالعه شدند. ابزار مود استفاده، پرسشنامه های  نگرش معنوی شهیدی و فرج نیا و مقیاس راهبردهای تنظیم هیجان شناختی بود. برای پیش بینی ترک مواد از طریق یک معادله مسیر، از نرم افزارهای Spss-۱۶ و lisre۸,۷   استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاکی از آن بود که سن، وضعیت تآهل، تنظیم هیجانی مثبت ومنفی و نگرش معنوی به صورت معنی‌داری موفقیت در ترک اعتیاد را پیش بینی می‌کنند. بالاترین ضریب پیش بینی در ترک اعتیاد مربوط به داشتن نگرش معنوی با ضریب  استاندارد۶۲/۰=β بود
نتیجه گیری: بنابراین از نتایج پژوهش حاضر می توان در راستای شناسایی متغیرهای دخیل در ترک اعتیاد و کاربرد آن‌ها در مراکز ترک اعتیاد برای موفقیت در ترک مواد استفاده نمود.
زهرا سلیمی، نسترن زمانی، رضا حیدری، وحید نجاتی، آزاده اسکندری،
جلد ۲۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: دیابت قندی یک بیماری متابولیکی است که منجر به آسیب و عوارض جانبی در بافت­های بدن از جمله بافت بیضه می­شود. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی، در این تحقیق اثر عصاره آبی میوه سماق بر آسیب­های بافت بیضه بررسی شد.
روش کار: در این تحقیق از ۳۰ موش نر بالغ به وزن ۱۸۰ تا ۲۳۰ گرم استفاده شد. موش­ها به ۵ گروه تفسیم شدند. به موش‌های گروه کنترل هم حجم ماده تزریقی سرم فیزیولوژی تزریق شد. موش­های گروه دوم، با تزریق داخل صفاقی آلوکسان با دوز  ١٢٠ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن،دیابتی شدند. به موش _های گروه سوم، چهارم و پنجم علاوه بر تیمار مشابه گروه دوم، عصاره با دوزهای  ٥٠، ١٠٠ و ٢٥٠ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت ٤ هفته گاواژ گردید. در پایان دوره تیمار، بافت بیضه جدا شد و برای بررسی­های هیستولوژی آماده شد.
 یافته­ ها: وزن بدن در گروه دیابتی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی دار (۰۵/۰>p) نشان داد. در حالی که تیمار با عصاره منجر به افزایش معنی­دار وزن بدن نسبت به گروه دیابتی شد (۰۵/۰>p). وزن بافت بیضه در گروه دیابتی کاهش و در گروه های تحت تیمار با عصاره نسبت به گروه دیابتی افزایش نشان داد، اما تغییرات از نظر آماری معنی­دار نبود. آزمایش­های  بافت شناسی نشان داد که عصاره)۲۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) موجب بهبود عوارض جانبی ناشی از دیابت در بافت بیضه موش­های دیابتی می­شود.
نتیجه­ گیری: نتایج این تحقیق نشان می­دهد که سماق در کاهش عوارض ناشی از بیماری دیابت موثر است.


عرفانه موحدی نجف آبادی، مهدی صابری پیروز، صدیقه مرادی، فاطمه گلگیری، جهانبخش خمسه، مهنا اسکندری،
جلد ۲۹، شماره ۶ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: درخواست نامتناسب تستهای تیروئیدی امری مسئلهساز است. به جز موارد درخواست نابهجای تستهای عملکرد تیروئید، باید به این نکته توجه کرد که سنجش هورمون TSH (Thyroid stimulating hormone)  به تنهایی حساسیت زیادی برای افتراق موارد کمکاری و پرکاری تیروئید از موارد با عملکرد طبیعی این غده را دارد. پژوهش حاضر به بررسی الگوهای درخواست تستهای عملکردی تیروئید و موارد منطقی درخواست آنها پرداخته است.
روش کار: تعداد ۴۸۸ بیمار که در بازه زمانی مهر تا اسفند سال ۱۳۹۷ در بیمارستان فیروزگر بستری و تست‌های تیروئیدی برای آن‌ها درخواست شده بود، وارد این مطالعه مقطعی شدند. نمونهها با ارزیابی بالینی و اخذ شرح‌حال با هدف یافتن ضرورت درخواست تست تیروئید بررسی شدند. در صورت محتمل بودن تشخیص اختلالات عملکرد تیروئید در مرحله بعد آزمایشات درخواستی از نظر انطباق با الگوریتمها و دستورالعملهای موجود بررسی شدند. نهایتاً در صورت منتهی شدن بررسیهای آزمایشگاهی به تشخیص نهایی، متناسب بودن تست عملکردی درخواستی با تشخیص نهایی بررسی شد.
یافته‌ها: میانگین TSH (Thyroxine) و (Triiodothyronine) بیماران به ترتیب برابر  mlU/L۵۸/۳،     µg/dL ۶۸/۷ و  nmol/L ۶۱/۱ بود.
در مورد فراوانی درخواست‌های غیرضروری، با ۲/۹۹% ، TSH با ۶/۶۰% ، و با ۴/۵۹ % به ترتیب بیشترین تا کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. تمامی درخواست‌های تست‌های fT۳ (Free,Triiodothyronine) و fT۴ (Free,Thyroxine) غیرضروری بودند. بیشترین علت‌های ضروری که آزمایشات تیروئیدی درخواست شده بود به ترتیب هیپوتیروئیدی، آدنوم هیپوفیز و Congestive heart failure (CHF) جبران نشده بودند. شایع‌ترین الگوهای درخواست تست‌های عملکرد تیروئیدی به ترتیب TSH،وبا ۸۷/۶۹% و TSH و با ۵۷/۱۵% بودند.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که درخواست هم‌زمان تمام شاخص‌های تیروئیدی امری شایع است و الگوهای نامتعارف درخواست تست عملکرد تیروئید، موارد متعدد درخواست این تستها و در نظر نگرفتن سطح TSH طبیعی، باعث درخواست غیرضروری تستهای عملکرد تیروئید میشود؛ بنابراین، بر اساس این نتایج پیشنهاد می‌شود که اندازه‌گیری تست‌های عملکردی تیروئید فقط در موارد منطقی و با الگوی مناسب انجام شود و از درخواست هم‌زمان همه تست‌های تیروئیدی در مرحله اول خودداری شود.

 
محمد اسکندری، نعمت الله نعمتی، طاهره باقرپور،
جلد ۲۹، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: بازاریابی ورزشی بر اساس اصول و مولفه‌هایی انجام می‌شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه‌های برنامه استراتژیک بازاریابی ورزشی با تاکید بر سلامت بازیکنان در فدراسیون هندبال انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی از نوع فراترکیب بود. جامعه پژوهش همه منابع (مقاله، کتاب و پایان‌نامه) مرتبط با برنامه استراتژیک بازاریابی ورزشی در فدراسیون هندبال در سال‌های ۱۳۸۰ الی ۱۴۰۱ بودند. در این پژوهش از میان ۱۴۵۲ منبع جستجو‌شده تعداد ۸۰ منبع از پایگاه‌های معتبر داخلی و خارجی پس از بررسی عنوان به‌عنوان نمونه اولیه انتخاب، اما نمونه نهایی پس از بررسی چکیده و محتوی تعداد ۵۵ منبع بود. ابزار مطالعه حاضر یادداشت‌برداری از منابع بود که روایی صوری آن با روش مثلث‌سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار ۸۶/۰ محاسبه شد. در نهایت، داده‌ها با روش تحلیل مضمون تحلیل شدند.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که برای برنامه استراتژیک بازاریابی ورزشی با تاکید بر سلامت بازیکنان در فدراسیون هندبال ۱۰۱ زیرمولفه در قالب ۵ مولفه شامل جایگاه‌یابی، هدف‌ها و استراتژی‌ها، فرصت‌های بازار، بازار هدف و بودجه بازاریابی شناسایی شد. در نهایت، الگوی برنامه استراتژیک بازاریابی ورزشی با تاکید بر سلامت بازیکنان در فدراسیون هندبال ترسیم شد.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه می‌تواند به‌عنوان یک الگوی برنامه استراتژیک بازاریابی ورزشی در فدراسیون هندبال مورد استفاده قرار گیرد و سبب بهبود کیفیت، کارآیی، اثربخشی و بازاریابی موثر در فدراسیون هندبال شود.
 
نغمه اسکندری زاده، دکتر فرشته شهیدی، مجید کاشف،
جلد ۳۰، شماره ۶ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: پیری، فرآیند زوال درگذر زمان است. از طرفی شیوع بیماری‌های قلبی با افزایش طول عمر گسترش یافته است. ژن‌های مهمی که در فرآیند پیری نقش دارند، مربوط به فعالیت آنزیم تلومراز است که نقش مهمی در سلامت قلب ایفا می­کند. تمرینات ورزشی و منظم یک محرک قوی برای سیستم تلومری محسوب می‌شوند. همچنین کوآنزیم Q۱۰ یک شبه ویتامین محلول در چربی است، که باعث بهبود عملکرد قلبی عروقی می‌شود. هدف کلی از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر شش هفته تمرین هوازی به همراه مصرف مکملQ۱۰  بر بیان ژن  TRF۱وTRF۲  بافت قلب موش‌­های نر سالمند نژاد ویستار بوده است.
روش کار: در این مطالعه تجربی، نمونه‌های پژوهش تعداد ۱۷ سر موش با میانگین سنی ۹۲ هفته و میانگین وزنی ۴۲۲ گرم بودند که به صورت تصادفی به ۵ گروه شامل تمرین هوازی (۴n=)، گروه تمرین هوازی-مکمل (۴n=)، گروه شم مکمل (۳n=)، گروه شم تمرین (۳n=) و گروه کنترل (۳n=) تقسیم شدند. سپس پروتکل تمرین هوازی، به مدت شش هفته و پنج جلسه در هفته اجرا گردید. موش‌های هر گروه ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین تشریح شدند و عضله قلب برای اندازه گیری ژن‌های TRF۱ و TRF۲ به روش  Real time-PCRبرداشته شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی شفه انجام گردید (۰۵/۰P≤).
یافته‌ها: براساس نتایج بدست آمده، پس از شش هفته تمرین هوازی به همراه مصرف مکملQ۱۰  بر بیان ژن TRF۱ و  TRF۲در بین گروه‌ها تفاوت معناداری وجود داشت (۰۵/۰P≤).
نتیجه­گیری: به طور کلی پژوهش حاضر نشان داد تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل Q۱۰ بیان ژن‌های TRF۱ و TRF۲ در بافت قلب را افزایش می‌دهد. بنابراین با توجه به نتیجه فوق، احتمالا با احتیاط می‌توان تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل Q۱۰ را برای افراد سالمند پیشنهاد داد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb