جلد 29، شماره 11 - ( 11-1401 )                   جلد 29 شماره 11 صفحات 568-550 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 01
Ethics code: 01
Clinical trials code: 01

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Raisi R. The Juridical and Legal Challenges of Artificial and Biohybrid Organ Transplants in Light of Medical Advancements. RJMS 2023; 29 (11) :550-568
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8967-fa.html
رئیسی روح اله. بررسی فقهی و حقوقی چالش‌های پیوند اعضای مصنوعی و بیوهیبریدی در پرتو تحولات علم پزشکی. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (11) :550-568

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8967-fa.html


استادیار، گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، roohollah.reisi@pnu.ac.ir
چکیده:   (229 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به پیشرفت‌های چشمگیر در علم پزشکی و فناوری‌های نوین، استفاده از اعضای مصنوعی و بیوهیبریدی به‌عنوان جایگزین‌های جدید برای اعضای انسانی در درمان بیماری‌ها و بهبود وضعیت بیمارانی که اعضای خود را از دست داده‌اند، مورد توجه قرار گرفته است. هدف این تحقیق، تحلیل فقهی و حقوقی چالش‌های پیوند اعضای مصنوعی و بیوهیبریدی در پرتو تحولات علم پزشکی بود.
روش کار: در این تحقیق از روش تحلیل محتوا برای بررسی متون فقهی و حقوقی مرتبط با پیوند اعضای مصنوعی و بیوهیبریدی استفاده شده است.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه در بخش حقوقی نشان داد که در اکثر نظام‌های حقوقی، به‌ویژه در حقوق ایران، چالش‌های زیادی در زمینه مالکیت و مسئولیت در مورد اعضای مصنوعی وجود دارد. این چالش‌ها شامل مشکلاتی در زمینه انتقال اعضا، حقوق مالکان و استفاده‌کنندگان و ضمانت اجرایی قوانین است. همچنین، مسأله نقض عملکرد اعضای مصنوعی و مسئولیت‌های حقوقی مرتبط با آن، از جمله مهم‌ترین مسائل مطرح شده است. در بخش فقهی، نتایج نشان داد که بسیاری از فقها با استفاده از اعضای مصنوعی و بیوهیبریدی موافق هستند، اما برخی مسایل مانند طهارت و نجاست اعضای مصنوعی، استفاده از سلول‌های انسانی در تولید اعضای بیوهیبریدی و تأثیر این فناوری‌ها بر هویت انسانی و اخلاق پزشکی، همچنان مورد بحث و تردید است. علاوه بر این، برخی فقها به محدودیت‌های شرعی در مورد استفاده از این فناوری‌ها تأکید دارند، به‌ویژه در مواردی که منجر به تغییرات عمده در ساختار انسانی می‌شود.
نتیجه‌گیری: به طور کلی می‌توان نتیجه گرفت که برای استفاده از اعضای مصنوعی و بیوهیبریدی، لازم است که چارچوب‌های فقهی و حقوقی جامع‌تر و به‌روزتری تدوین شود تا به مسائل اخلاقی و قانونی پاسخ داده شود.
متن کامل [PDF 801 kb]   (111 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb