Research code: 0
Ethics code: IR.IAU.KERMAN.REC.1402.026
Clinical trials code: 0
استادیار، گروه روانشناسی، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران ، f.akhlaghi@iaurafsanjan.ac.ir
چکیده: (313 مشاهده)
زمینه و هدف: کیفیت یادگیری دانشآموزان در مدرسه به آرامش و سلامتروان آنها بستگی دارد. ذهنآگاهی مسیری به سوی بهزیستی و مقابله مؤثر با چالشهای اجتنابناپذیر زندگی است. از اینرو هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ذهنآگاهی بر هوش معنوی و بهزیستی روانشناختی دانشآموزان نوجوان دوره اول بود.
روشکار: طرح پژوهش نیمهآزمایشی از نوع پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیهی دانشآموزان شهرستان بهرمان در سال 1402-1401 بود که با روش نمونهگیری تصادفی ساده 40 نفر به عنوان نمونه نهایی انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه هوش معنوی بدیع (1389) و بهزیستی روانشناختی ریف (1989) بود. نتایج با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون بونفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد که در متغیر بهزیستی روانشناختی در بین مراحل پیشآزمون-پسآزمون، پیش آزمون-پیگیرانه، تفاوت معنیداری وجود دارد و متغیر در حال افزایش؛ اما بین مراحل پسآزمون-پیگیرانه تفاوت معنیداری وجود ندارد. در متغیر هوشمعنوی در بین مراحل پیشآزمون-پسآزمون و پیش آزمون-پیگیرانه، تفاوت معنیداری وجود دارد و متغیر در حال افزایش است اما بین مراحل پسآزمون-پیگیرانه تفاوت معنیداری وجود ندارد.
نتیجه گیری: نتایج کلی نشان دادند که آموزش ذهنآگاهی هوشمعنوی و بهزیستی روانشناختی دانشآموزان نوجوان دوره اول موثر بود. همچنین در پیگیری، اثربخشی آموزش ذهنآگاهی بر هوشمعنوی و بهزیستی روانشناختی دانشآموزان نوجوان دوره اول ماندگار بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی