Research code: 01
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1403.271
Clinical trials code: 01
Janbazi M, Ranjbar M, Mohammadizadeh C. Identifying the Dimensions of the Future-Oriented Health System in Universities of Medical Sciences in the First Region. RJMS 2024; 31 (1) :1-10
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8600-fa.html
دانشیار، مرکز مطالعات توسعه آموزش علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران ، manfm43@gmail.com
چکیده: (213 مشاهده)
زمینه و هدف: نظام سلامت آیندهنگر در دانشگاههای علوم پزشکی بر اساس تحولات سریع در حوزههای علمی و فناوری، نیازمند شناسایی و تعریف ابعاد جدیدی است که بتواند چالشها و نیازهای سلامت آینده را پوشش دهد. لذا هدف مطالعه حاضر شناسایی ابعاد نظام سلامت آیندهنگر در دانشگاههای علوم پزشکی کلان منطقه یک بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نظر روش آمیخته (کیفی و کمی) بود جامعه آماری بخش کیفی شامل اساتید دانشگاههای علوم پزشکی کلان منطقه یک که در زمینه موضوع پژوهش خبره هستند به تعداد 20 نفر از آنان مورد شناسایی قرار گرفت و بخش کمی شامل اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی کلان منطقه یک به تعداد 1851 نفر بود. در بخش کیفی با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع 10 نفر و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران تعداد 320 نفر با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای براساس حوزه دانشگاهی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمعآوری دادههای در بخش کیفی از مصاحبههای نیمه ساختار یافته استفاده شد و در بخش کمی از پرسشنامه نظام سلامت آیندهنگر برخواسته از مصاحبه بخش کیفی با 56 سوال در قالب 10 بُعد استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی تاییدی مندرج در جدول 1 نشان میدهند که در سطح اطمینان %99 مقادیر t-value برای ابعاد پرسشنامه نظام سلامت آیندهنگر، در خارج بازهی (58/2، 58/2-) قرار دارند. همچنین، مقادیر R2 برای همه ابعاد به جز بعد فناوری و اطلاعات در سطح قوی میباشد، لذا بین متغیر نظام سلامت آیندهنگر با همه ابعاد آن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بالاترین ضریب استاندارد (842/0) مربوط به بعد اقتصادی و توسعه و کمترین مقدار مربوط به بعد فناوری و اطلاعات (628/0) است.
نتیجهگیری: نتیجهگیری از شناسایی ابعاد مختلف نظام سلامت آیندهنگر در دانشگاههای علوم پزشکی نشان میدهد که برای مواجهه با چالشهای پیچیده و تغییرات سریع در حوزه سلامت، لازم است که این دانشگاهها به مدلی جامع و چندبعدی از توسعه و آموزش در حوزه بهداشت و درمان توجه کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی