Research code: 27481
Ethics code: IR.SBMU.PHARMACY.REC.1400.032
Clinical trials code: 0
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، barabadi.87@gmail.com
چکیده: (652 مشاهده)
زمینه و هدف: سنتز زیستی نانوذرات فلزی به دلیل عدم ایجاد آلودگی های زیست محیطی و مقرون به صرفه بودن یکی از موضوعات مورد توجه پژوهشگران در نانوتکنولوژی است. هدف از این مطالعه بررسی توانایی سنتز برون سلولی نانوذرات نقره و سلنیم با استفاده از سوپرناتانت قارچ لنتینوس ادودس و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی این نانوذرات می باشد.
روش کار: ابتدا قارچ لنتینوس ادودس در محیط کشت مایع سابرودکستروز براث (SDB) کشت داده شد و قارچ های رشد یافته از محیط کشت جدا گردید. سپس به 100 میلی لیتر از سوپرناتانت، 100 میلی لیتر محلول 1 میلی مولار نمک فلزی (نمک نقره و سلنیم) اضافه گردید و در دمای 28 درجه سیلسیوس برای مدت 48 ساعت انکوبه گردید. در ادامه تشکیل نانوذرات نقره و سلنیم درون سوپرناتانت بررسی شد. سپس در گام اول از طریق مشاهدات ماکروسکوپی تغییر رنگ سیستم واکنش و اثر تیندال بیوسنتز نانوذرات بررسی گردید و در ادامه مشخصه های ساختاری نانوذرات تولید شده با استفاده از انواع آنالیزهای میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانس (FE-SEM)، تفرق نور پویا (DLS) و طیف سنجی مادون قرمز (FT-IR) بررسی شدند. در نهایت اثر آنتی اکسیدانی نانوذرات تولید شده با روش سنجش مهار رادیکال های آزاد DPPH ارزیابی شد.
یافتهها: قارچ لنتینوس ادودس توانست نانوذرات نقره و سلنیم را به ترتیب با میانگین قطر هیدرودینامیک 91.79 و 85.75 نانومتر و شاخص پراکندگی 0.56 و 0.434 در pH برابر 10 تولید کند. براساس تصاویر میکروسکوپ الکترونی FE-SEM، نانوذرات با مرفولوژی کروی سنتز شدند. آنالیزFT-IR وجود گروههای عاملی مختلف روی سطح نانوذرات سنتز شده را نشان داد. همچنین نانوذرات نقره و سلنیم در غلظت نیم میلی مولار به ترتیب 1.5±49.04 و 1.79±49.81 درصد از رادیکال های آزاد DPPH را مهار کردند.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که قارچ لنتینوس ادودس توانست به عنوان عامل احیاء کننده با احیای یون های نقره و سلنیم، نانوذرات نقره و سلنیم را به روش برون سلولی سنتز کند. همچنین نانوذرات سنتز شده نشان دادند که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه هستند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
داروسازی