Research code: A-10-7795-1
Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1401.028
Clinical trials code: IRCT20211229053565N1
Abbasi E, Khayatan F, Farhadi H. Comparing the Effectiveness of Schema Therapy with Schema Therapy for Women with Tokophobia on Reducing the Symptoms of Tokophobia Syndrome in Isfahan City. RJMS 2024; 31 (1) :1-11
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8373-fa.html
عباسی الهه، خیاطان فلور، فرهادی هادی. مقایسه میزان اثربخشی طرحواره درمانی با طرحواره درمانی ویژه زنان مبتلا به توکوفوبیا بر کاهش علائم سندرم توکوفوبیا شهر اصفهان. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-11
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8373-fa.html
دانشیار، گروه روانشناسی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، F.khayatan@khuisf.ac.ir
چکیده: (991 مشاهده)
زمینه و هدف: توکوفوبیا ترس پاتولوژیک از زایمان است که پیامدهای جسمی و روانی برای مادر و نوزاد دارد؛ ازاینرو پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثربخشی طرحواره درمانی با طرحواره درمانی ویژه زنان مبتلا به توکوفوبیا بر علائم سندرم توکوفوبیای زنان نخستزای مبتلا به توکوفوبیا شهر اصفهان انجام شد.
روش کار: این پژوهش با روش آمیخته کمی-کیفی در جامعه آماری زنان مبتلا به توکوفوبیا نخستزای شهر اصفهان انجام شد. نمونه پژوهش شامل 45 نفر از افراد مبتلا به توکوفوبیا بوده است که به صورت هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی به سه گروه آزمایشی، کنترل و آزمایش جایگزین شدهاند. گروههای آزمایشی به دو شکل طرحواره درمانی و طرحواره درمانی ویژه تقسیم شدهاند و گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکرده است. درمان به مدت 12 جلسه در جلسات طرحواره درمانی و طرحواره درمانی ویژه ارائه شده و سپس دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS-28 و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تجزیه و تحلیل شدهاند.
یافتهها: یافتههای تغییرات درون گروهی نشان داد که هر دو روش درمان طرحواره درمانی و طرحواره درمانی ویژه تأثیر معنیداری بر شدت علائم توکوفوبیا در زنان نخستزای شهر اصفهان دارند (05/0p<)، و همچنین تفاوت معنیداری بین گروههای درمانی و گروه کنترل وجود دارد (01/0p<). با این حال، تفاوت معنیداری بین گروههای طرحواره درمانی و طرحواره درمانی ویژه در زنان مبتلا به توکوفوبیا مشاهده نشد (05/0p>).
نتیجهگیری: استفاده از مفاهیم طرحواره درمانی میتواند بر کاهش شدت علائم ترس از زایمان زنان نخستزای مبتلا به توکوفوبیا موثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی